Friday, June 1, 2012

Beras + Sambal Sardin + Tayar

 Ari ni citer campur aduk


First
First time beli beras siam... ni pun setelah ofismate asben orang kelate duk kata beras sana sodap!
so orderler 10 kilo, RM28 since die balik kg kan.... beli cap Gajah Mas
nak tak nak, ai kenaler memasak kat rumah semalam coz nak test beras siye nie kan
katanya... air kena banyak... so semalam ai letak 2 pot beras, 6 pot air...hahahhaa... dalam ati kata, bantai ajelah... kalo okey, die jadik nasik.. kalo tak okey, kita makan jer bubur nasik...
Nasibbbb baik die jadik nasik wei... cuma agak lembik sket... tp nasiknyer masih lerai... maybe ai kena kurangkan air sikit... letak 5 pot jer kut... takpe, next time
 Second
Lauk cepat dan mudah
Sambal Sardin... ni pun request dari laki mak yong gara2 tertengok gambo sardin dari FB Ros Rusli
Sardin mmg ada kat rumah... cili merah blend yilek! tp cili api ada... arghhhh! jgn nak buat alasan kan...
Ambik kuali, letak minyak... bukak sardin, ambik ikan sardin, letak dalam kuali, ambik tudung periuk, tutup kuali n baru bukak api, hehhehee... die nak meletop ke? nak terkangkang ker dalam kuali tue, biar jer... dulu ai rajin, dah goreng sebelah...pehtu ai balikkan ikan tu... now tak bape rajin dah... goreng sebelah jer... agak2 dah garing ikan tue... tutupler api.. biar seketika... pehtu tumis bawang ngan cili burung dalam minyak yg sama... pehtu curah sos cili sket, sos tiram sket, sos tomato sket...pehtu letak kuah dari tin sardin tadik.. kuah tue campur air sket.... pehtu letak garam gula n biarkan die masak... dah siap! Lauk sambal sardin ni semalam partner ngan telur masak kicap... tu pun request laki mak yong... cehhhh!
Third
ni memang salah satu acara wajid kat staff NRE sane... dah abis xtvt hari belia juta-jutaan tue kan.... parking kete dah dibersihkan dari khemah2... dan mulaler bersepah2 skru2, dawai2 yg mula mencucuk kete org sana sini... time nak pasang khemah, kemain elok bersih jer... bila dah bukak, abis bersepah... janji khemah bukak... dawai, skru biar jer... Tahun lepas, kete kami tayar pancit tau... gara2 kena skru... tahun ni, dah 2 org ofismate asben kene... ni xtvt semalam... tolong tukar tayar ofismate die.. berpeluh2 mamat tue... tp takpe, dengar kata ada upahnyer... kepci satu... Nurul, bini abang gagah dapat tak?
**semalam ada tengok berita tak pasal yang mangsa cedera kena langgar ngan kete drift tue?  bapak mangsa tak mo dipolitikkan perkara tue... mmgler tak mo, coz penganjur dah kasik duit kan...

**sape tengok video kemalangan drift tue... kesiannyer sape yang duduk kat tepi tue... mesti kena hentam kuat.. maklumler, kete tengah drift

7 comments:

Nad @ MamaZN said...

gerun wooo nak tgk video tu!
konpom lajuuuusss punye..
takmo dipolitikkan ek? hehehe...
layankan jelaaaa =p

Shinnaz Ahmad Rasid said...

Kak Ijan, beras siam beli kat Kelantan memang best!

::Mamalyna:: said...

nad, tengok kan... memang crash! jgnler ade org tua ke org ngandung ker...gerunnyer...

eima said...

beras siam tu slalu aku campur ngan beras biasa sbb tak sedap sgt klu mkn die saje .... rasa tak de kanji


kesian lor budak kena langgar tu

::Mamalyna:: said...

shin, semalam masak nasik tue, akak tak senang duduk tau... takut jadik bubur nasik... so far okeyler... even 2 pot akak masak, die jadik banyak nasiknyer kan.. kembang!

::Mamalyna:: said...

eima, tak pernah cuba... tp betuller, cam makan kosong cenggitu kan..

Rizki Pradana said...

Nice blog sobat.. postingan2nya juga sangat bagus, menarik dan bermanfaat sakali..:)

terus menulis menulis yaa..^_^

oia salam kenal
kalau berkenan silahkan mampir ke EPICENTRUM
folloback juga ya buat nambah temen sesama blogger,,tukeran link juga boleh,,makasih..^_^