Wednesday, January 1, 2014

MAMALYNA'S FROZEN

*STICKY MODE*
Dengan lafaz bismillahirohmanirohim, ai melancarkan
MAMALYNA'S FROZEN -
CRAB STICK POPIA
20 pcs = RM3.50

::HOMEMADE BY ME::
(BOLEH DIORDER BILA-BILA MASA SAHAJA)
Free Delivery in Putrajaya

UPDATED:
DELIVERY TO SEMENANJUNG MALAYSIA
::Menggunakan Perkhidmatan Pos Laju::
Charge Penghantaran -- RM6 bagi 500g pertama

Kajang/Bangi
Pickup point di Shell Sg. Ramal
Tmn Equine/Puchong/Sri Kembangan
Pickup Point di Petronas Pasar Borong

bagi kengkawan yang datang jalan2 ke Putrajaya n nak merasa or order CRABSTICK POPIA @ POPIA KETAM, kita boleh set pick up point di kawasan sekitar Putrajaya

~nak order or ada ape2 pertanyaan~
just call or sms,
017-6293472 (Ejan aka MamaLyna)
YM : ejan8113

Thursday, January 3, 2013

BreastFeeding

6.6.2012 - 6.12.2012 - IMAN NURSYAHMY exclusive fully breast feeding

9.6.2012 hingga hari ini- IMAN start solid food dan masih menyusu badan

Anak kedua, baruler celik mata sikit pasal nak breastfeeding anak... Lyna dulu BF takat 6 bulan jer... bila die dah bergigi...maknyer ngeri, terus stop! *hati lembik*

Iman agak kuat nyusu... biasa ai bekalkan 6 botol susu... satu botol ada 3 oz...so total 18oz... 
mmg ai bekalkan die 3oz jer coz tgk die minum, takat tu die boleh abis sekali minum... jika ai perah SI then simpan dlm peti ais, ai akan bahagi2kan setiap botol 3oz... so far, masih mencukupi

Harap2 ai dpt teruskan penyusuan SI hingga umur IMAN 2 tahun

3.1.2013 - hAPPY BIRTHDAY TO ME

Alhamdulillah
3.1.2013 - dimulai dengan ucapan nyanyian happy birthday oleh encik suami
lepas tue wish birthday oleh kengkawan FB

3.1.2013 - pagi2 once lyna dah pakai baju sekolah, 'lyna, ari ni besday mama... cepat nyanyi'... maka si anak pun nyanyiler... happy birthday to you...happy birthday to you...happy birthday to you mama... happy birthday to you... Allah selamatkan kamu...Allah selamatkan kamu... Allah selamatkan mama...Allah selamatkan kamu... Nanti mama mintak hadiah ngan cikgu yeh...

3.1.2013 - Iman celik mata... cuit2 die... kata 'Iman, ari ni besday mama tau'... hahahha... nak suruh die nyanyi ker.. asik mulut babababababa... nak nyanyi apenyer... sengih nampak gusi die je yg die pandai, hehhee

Pendek kata, semua org dalam rumah tue kena wish HAPPY BIRTHDAY kat ai T_________T, hehehhe

Di usia ini, diberi encik suami yang penyayang (ler sangat!), dikurniakan sepasang anak... Semoga Allah terus melimpahkan rahmat, kebahagiaan, dipanjangkan umur ai, berjaya dalam hidup, berjaya dalam bisnes dan diri ini dan keluarga kesayangan saya dilindungi Allah sepanjang masa.. AMIN!

Wednesday, January 2, 2013

Hello 2013!

Assalamualaikum wbt... salam sejahtera dan salam satu malaysia

makkkkk aiiiiiiiii....kemain lama tak berbelog... nasib baik password masih ingat....
tahun lepas since Jan 2012... ai start jaga bos baru... bos yang baik... bos yg ai jaga masa mula2 ai masuk keje 2002... pehtu berpisah tahun 2006 dan kembali dipilih untuk menjadi PA die dan tahun 2013 kembali terpisah... Tahniah kerana beliau telah dilantik sebagai Ketua Pengarah sekarang... seriusly masa menjadi PA die, mmg bz... bukan bz sikit... bz yakmat... phone call berdering2... rasa nak hire 2 tangan lagik...fail bertimbun2... makan minum ai kat ofis pun tak menentu dah, hehehe... 

Alhamdulillah... tahun 2012 dikurniakan putera yg comel... IMAN NURSYAHMY...
now dah masuk 7 bulan dah... rasa bersalah jugak ngan Iman... dulu2 masa kakak die, rajin benor maknyer mengupdate ape2 perkembangan die... now mak die lemau... terabai blog, amat jarang update pasal die... sori sayang....

okey, gambo entry pertama di tahun 2013
LYNA NURFITRINA BINTI MOHD HILMY *First day*5 years*TADIKA YADIM*
IMAN NURSYAHMY BIN MOHD HILMY* 6 bulan 26 hari*dah duduk walaupun badan tergoyang2

Tuesday, October 23, 2012

Helloooo!

 Sabtu lepas duk lepak2 rumah
Ahad pun duk lepak rumah....tp lepak kejap jer... sebab kami p bercuti2 malaysia kat Gold Coast Morib...
Seronok sangat2... bukan lyna jer seronok...kami pun seronok
syok berjakuzi sambil ditemani pelayan kecik yang sibuk main buih sambil picit2 tangan ngan kaki mamanyer, hehehhe
Iman pun berjakuzi tau...

Kami check in satu malam iaitu masuk ahad, kuar senin so kami semalam ambikler cuti satu hari...
Iman pun alhamdulillah... behave jer kat sana... kutler budak2 kecik ni kan... bila berubah tempat, adaler perangai nangis2 comey tue kan...

Friday, October 19, 2012

ImanLyna










Thursday, October 18, 2012

IMAN Makin Mengganas

 Asik citer pasal die je kan.... maklumler...die hero terhangat kat rumah tue...
sorang lagi hero... dah sejuk sejat dah, hehehhe

Kisahnya, ai pun tak tauler bape lama bertahan meinan nie
dulu2 ditolak2 dengan kaki... 
sekarang nie, dikepaknyer terus ranap meinan tue... 
dahler ranap...die p angkat plak tiang2 cam gaya angkat berat... 
pehtu lempar manja2 meinan ke tepi...
ni baru nak masuk 4 bulan... agaknya bila dah 6-7 bulan, ada jugak meinan ni ke tong sampah!

**memang berbeza anak laki dengan anak pompuan**

Auwwww Chak!

 Kembali menyemakkan dunia blogging...
Seminggu berkursus...so seminggu jugakler blog bercuti
pehtu bila penyakit M besaq datang... maka tersadailer blog kejap....

so... meh kita layan gambo makanan
ayam masak lemak cili api + kentang
 sambal sardin bawang lebehhhhh

yang ni pulok
honey chicken wing

ari tue masa bulan pose... pernah buat, upload dalam FB... tup2 mak yong teringin... 
wajib okey tunaikan permintaan mak yong walaupun delay 2 bulan, hehhehe
Khas untuk Mak Yong Anum:)

*sebarang kecelaruan dan bunyian perut adalah tanggungjawab sendiri:)*

Friday, October 5, 2012

Longan dan Kurma Merah

Kata orang.... antara minuman yang boleh memperbanyakkan susu badan aka milk booster ialah longan dan kurma merah
kata orang.... longan dan kurma merah boleh beli kat pasaraya...ada jual jenis kering
kata orang.... basuh longan dan kurma merah bersih2 dan rebus sampai empuk...letak gula batu
kata orang... dah masak tue... tapis n bolehler minum air die

TAPI.....

kata mamaImanlyna... malas nak mencari kat area bahan-bahan kering
kata mamaImanlyna... beli 3 in 1 lagi sonang, hehhehe

bancuh ngan air suam...
sodapppp! 
rasa cam laicikang:)

Kegilaan Suami Saya

 org lelaki ni macam2 minat die
cam asben ai.... for sure n forever 
MAIN TENNIS.... owwwhhh ni mmg die minat giler
ko nangis air mata darah tak kasik die pegi... berdarahler mata ko... mmg die tetap pegi, hehehhe

ni gajet baru die yang baru sampai minggu nie...
mulanya, die just kabo kat ai 'ayang, abang suruh zam beli reket baru'
ai just okey jer.....tetappppiiiiiii seminggu selepas tue... 'ayang, abang dah bayar kat zam... abang order beg sekali'.....seeeeeeeeeeee.... pada mulanyer reket jer, pehtu dalam diam2 beli beg sekali... ehhh! die memang pesen cenggitu... sila jgan percaya dengan usul pertama...coz disebalik usul pertama akan ada usul kedua dan ketiga...keempat pun boleh....
glamer mamat ni sebab pos ke ofis... katanya kotak setinggi lyna
 Isi dalam... beg dan reket... reket lama dah dijual pada kawan die
so far adaler hasil dari kegilaan die main tennis ni kan
ada menang tournamet putrajaya, dapatler RM150
baru2 ni yg karnival putrajaya tue, die menang RM100
bila menang, for sure die balik rumah n suruh ai ambik adiah yg die menang tue... aterrr, ambik ati ailer kan... udah ditinggal bini ngan anak2 sabtu ahad... tp percayaler, ai tak ambik pun duit hasil menang tue walaupun ai pongpangpongpang kat FB... itu hak die... kebiasaan die akan belanja kami makan dengan duit hasil penat lelah titik peluh muka sunburn die tu

**dalam persatuan tennis putrajaya, asben ai digelar 'servis satu tan'... sebab servis die memang laju n jarang org boleh angkat**

Iman Nursyahmy - 3m 28d

 Iman dah lasak meniarap
dan DAH BOLEH ANGKAT KEPALA TINGGI... 
pagi ni dah buat aksi superman nak terbang
iaitu angkat kepala tinggi, kaki pun sama tinggi
cuma masih lagi bising sebab tak boleh nak pusing badan balik
cayaler my hero tecik... 

Thursday, October 4, 2012

Kisah MamaImanLyna

 MamaImanLyna, ni boleh jadi nama official kut walaupun kadang2 masih tershashul sebut mamalyna... so dengan ini, jika ada anak ketiga, keempat...for sure nama Lyna n Iman ada....
Skang ni, pagi2 kalo hari kerja, ai bangun kul 5 pagi.. celik mata, terus cari pump... n pumpler susu sambil mata pejam, hahahhaa... pehtu siap2kan susu Iman.. kalo ai rajin, malamnyer ai dah settle beg Iman ngan beg  Lyna.. kalo malas, pagi tue ai baru ai siapkan... Owh yer, skang nie kami berkumpul di hall bawah jer... tengokler sampai mana mampu bertahan...Dalam kul 6, ai naik atas..mandi n bersiap kat atas...solat subuh n turun bawah balik... pehtu kejutkan asben.... ngan mata bukaan satu mm, mamat tue bangun n jalan lemah2 cam org sakit lutut capai towel n mandi kat bawah....ai salin pampers Iman... kadang2 mamat tecik tue dah bangun...kadang tido lagik... Dugaan pagi2 pada kami ialah nak kejutkan kakak lyna tue... pagi2 ada jer perangai... tepuk buntut tak jalan...goyangkan badan die pun kadang jalan, kadang tak jalan... bab lyna, ayah die uruskan.... then ai siapkan beg2.... skang nie kalo pagi2 ada kena siapkan 5 beg...

Beg Iman jer ada 2.... satu beg susu, dalam beg tue ada 3 icepack ngan 4 botol susu 3 oz + puting botol
lagi satu beg pakaian, 3 set baju + pampers + towel dan susu fresh utk die minum lepas mandi.... mandi pagi Iman around 8.30 - 9 pagi...

Beg Lyna ada satu...sepasang baju ngan towel

beg ai ada dua, satu handbeg n satu lagi beg pump susu

Pagi2, keluar rumah paling lewat kul 7.15.... p antar Iman dulu di presint 14... kuar rumah dari p15 area taman rimba alam tue... lalu n pusing trafik light... lepas trafik light simpang nak ke mydin tue, susur kiri... naik bukit ada roundabout ambik kul 9 then stret je...sampailer taska Iman.... dah siap cium2 budak kecik tue, pass kat cikgu...teruskan perjalanan ke tadika Lyna... kuar balik...jumpa roundabout kecik...ambik kul 9 jugak...then turun bukit, belok kiri..then akan jumpa balik trafik light... then perjalanan diteruskan ke p16... kat tadika ni, pagi2 mesti kena pow RM2 ngan lyna... iaitu beli nasik lemak + telo goreng...ni pun ada mood okey...ada mood puting beliung... kalo okey, die tak kasik ai antar die sampai atas... suruh ai tunggu bawah jer...die naik sendiri...tp sebelum naik, bermacam2 adeganler kan.. suruh mama cium pipi kiri kanan n cium mulut... pehtu salam...pehtu babai...pehtu flying kiss.... ada masa puting beliung, die suruh ai antar die sampai dalam kelas... ai letakkan kasut kat rak...ai antar beg sampai kelas...pehtu ikut ai kat pintu pehtu keras n menangis kat situ... cam2 hal!

pehtu kuar dan teruskan perjalanan ke presint 2... asben antar ai pulok... then die teruskan perjalanan ke ofis die kat p4... rutin petang, ambik ai, ambik lyna n ambik Iman... Imanler paling kesian...paling awal antar, paling last ambik...

pehtu sampai rumah, urusan rumahler plak kan... ada sempat masak, kalo tak sempat, makan luar je ler... skang tido awal, Iman tido...ngan ai2 tido...

**sedikit tensen skang, kawasan rumah kuarters ai tue ada anjing liar...berekor2...dah ditangkap perbadanan coz kami buat aduan...pehtu ada lagik... paling geram coz india belakang rumah tue asik kasik makan kat anjing... petang2 berlonggok anjing... pukul 5 pagi tadi, berekor2 anjing melalak kat rumah die... nasib baik bph dah letak pagar kat yard...kalo tak, konpom duk melepak depan pintu... plsler kan, tolong sensitif sikit ngan jiran tetangga yang beragama islam... kadang2 anjing tu duk bergurau senda selamba jer kat simpang masuk... dahler budak2 suka main petang2 kat area situ**

Hot FM - Haiwan dan Anda

Tadi dengar Hot FM... katanya ari nie 4 Okt adalah HARI HAIWAN SEDUNIA
so macam2ler caller call bitau ape kisah meka ngan haiwan kan
ada yang kena kejar ngan kambing jantan
ada yang tolong kopek telur cicak ~ geli geleman ai

so ai pun teringat kenangan ai dengan haiwan

First, masa ai sekolah menengah kat sm clifford dulu... 
ai kan budak asrama... kiranya kalo minggu boleh balik kg tu, memang hiphip horeyler kan...
kebiasaan ai akan balik naik keretapi thari.... tp perjalanan nak ke stesen keretapi dari asrama tue mmg sedikit mencabar... cabarannya ialah AI AKAN BERTEMU DENGAN ANGSA!

Perjalanan ke stesen tue, kami kena berjalan separuh padang bola... naik tangga sket... pehtu lalu kat tepi surau spital lipis yg kadang2 ada mamat gila seks duk kat situ...pehtu naik bukit dan kami akan menempuh kuarters spital... so penghuni kuarters tu ler yang bela angsa... bukan sekor, berekor-ekor pehtu dah besar2 plak tue...

nak dijadikan citer, ada satu hari tue... mmg minggu balik kg... so ai and the geng, berjalanler together2 menuju ke stesen ketapi...ingat lagi, masa tue ai bawak beg balik kg kaler pepel... bila lalu jer jalan nie.. kami dah takut coz nampak geng angsa nie... terkedek2 jalan kan... ada yang kata, jalan rilek jer...jgn tunjuk kita takut, nanti die kejar... kami pun jalan rilek jer... tetiba geng angsa nie p kejar kami... panjang jer leher nak menyudu org kan... kelam kelibut kami bertempiaran lari termasukler ai kan... selamatkan diri n beg tue ai tinggal jer.. pehtu geng angsa tue p menyudu beg ai... abis kotor beg ai ngan selut2 mulut meka tue... dah satu kerjaan plak menunggu meke settle memperkosa beg ai... sejak itu, mmg ai tak ikut dah jalan tue.... ada jalan lain iaitu lalu dlm spital tp kena lalu depan bilik mayat...kenangan betul!

Kedua, AI & KUDA!
yang nie baru berlaku... tobat betullerrr... ni lyna punya pasal

Awal bulan sept ari tu, asben ada kerja kat Fraser Hill dan ai masa tue masih dalam cuti pantang...so ambik kesempatan mengekorler kan...pehtu ari last tue, dah janji ngan lyna.. nak bawak die naik kuda... so pegiler kami ke Paddock tue.. kat situ ada 2 aktiviti... satu, naik kuda.... dan satu lagi, memanah & menyumpit.... ai pun longlai2 jer jalan p sane sambik menikmati angin sejuk sepoi2 bahasa kan... bila sampai kat kuda tue, tetiba kuda berbunyi... lyna dah cuak... ai rilek jer..pehtu org yang jaga kuda tue cakap, lyna tak boleh naik kuda sorang...die kena ngan org dewasa...dah tue sape pulak nak naik kuda tue kan...asben pandang ai tp ai buat derkkk jer... disebabkan lyna dah dengar bunyi kuda tadik.. die cam takut n tak nak naik kuda (fuhhh legaaaa!)

so kami p ler teman asben memanah... harga memanah, RM10 n die kasik 10 batang panah.. die ajarler korang cara camne nak memanah kan... cam asben, satu kena bull eye.. 8 bersepah... satu p masuk dalam semak, hahaha.... setel memanah...kiranya nak balikler nie kan... si lyna boleh plak kata nak naik kuda pulakkkk.. alamaaaakkkkk! abisler gue... menangis2 nak naik... so nak tak nak, mmg ai kena naikler kan... 
ni ler first time ai naik kuda... rasa kekok nak naik... dahler kekok, takut pun iye jugakkkk... ai siap cakap kat abang tue 'selamat ker bang, saya naik kuda nie... die tak naik minyak ker? saya baru lepas bersalin nie'.... ai pun tak tau ape reason yang ai cakap ai lepas bersalin tue.. ada kaitan ke ngan naik kuda.... belasah jer... janji alasan banyak, hehehhe

Naik kuda tue kan... ai rasa cam nak tumbang n jatuh...tp abang tue cakap, kaki kita kene ikut pergerakan kaki kuda tue... kalo kaki kanan die bergerak, kaki kanan kita pun ikut bergerak... kalo berlawan, mmg kita rasa nak tumbang... even bulatan die round tue separuh bulatan padang bola...tp ai rasa lama sangat... meliuk lentok badan hayun dek kuda tue... akhirnya sampai jugak dengan selamat... First n lastler tu, ai naik kuda... pehni tak mo dah... suppose harga naik tue, RM8... tp abang tu kasik RM5 jer.. ada diskaun! suker...suker.. lagipun bukan ada org pun.. kami jer...

Family Day Game : Pertandingan Memakai Pampers Anak

 Dalam banyak2 game... game ni je yg ai LAYAK masuk, hehhehe
so joinler kan... berbekalkan Iman... baby paling kecik join

Game ni, bukan pakaikan pampers kat baby sambil baring tau... die cam ada kesusahan sikit...
Mula-mula urusetia bekalkan belon n ko kena tiup n terus ikat... so ikut suka korangler nak tiup belon tue besar mana... so ai tiup sedang2 jer
dah tiup belon.... thrillnyer ialah... belon diletakkan di antara perut masing-masing
memandangkan ai ngan asben ai tak sama tinggi coz die makan kacang panjang lebih... so utk kami, bila belon letak tengah2 antara kami... of courseler belon tue tak terletak di perut ai kan... mmg die terletak di tempat yg amat selamat, hehhehe... can u imagine ai letak kat area mane... cer teka;P

dah elok letak belon, sila angkat tinggi baby anda n pakaikan pampers... kiranya kena pakaikan pampers kat baby secara berdiri... lucky me coz ai selalu pakaikan lyna ngan cara cenggini masa lyna... so takde masalahler... tp masalah lain plak timbul 
 cer tengok ape Iman buat tue
 badan meliuk lentok... n langsung tak sedar...ape yang dah berlaku
 Siap!!!!
niiiieeee punca sebenar kekalahan kami
mamat ni bantai tido.. die dah ngantuk.. tengok2 masa kalut nak tiup belon n nak mula acara...die p  tido.... tido nyenyak plak tu... Sabo ajelah

punca kedua, yg menang tue dah ada anak 5... mesti die lagi terer, hahahhaha

Wednesday, October 3, 2012

Celebration Besday Lyna