Monday, June 4, 2012

Resepi Kerabu Kaki Ayam

 Keinginan tekak kaedahnyer... 
Ari tue dah pegi ngan Ahkak Geli, pekena Kerabu Kaki Ayam yang sodap kat Taman Bolton Gombak... rasa2 punya rasa.... cam boleh buat sendiri jer... pehtu ari jumaat dah terasa2 kat tekak dah... nak p gombak semata2 cam tak berbaloi plak... Nak dijadikan citer, ari sabtu pegi Tesco coz beli barang basah... ternampakler sebekas kaki ayam yg runcing2 jarinyer kan (hahahhaa), baru rm2.20... so terus rembat! Target, mesti buat jugak2 malam nie... nak makan puas2 kut2 esoknyer bersalin kan....

Kelentang-kelentung di dapur... Kaki ayam dah ready.. bahan2 pun dah ada... so mariler kita meng'kerabu'kan die...

Bahan-bahan
Kaki ayam -- ikut suka nak banyak mana
cili api --dihiris nipis
bawang besar - dihiris nipis
serai -- dihiris nipis
limau nipis -- ambik air perahan die jer
garam gula 
sos ikan
 ada tangkap gambo, tp gegar...so ni ler sos ikannyer... kredit gambo tue LIZA

Mula-mula, rebus kaki ayam sampai empuk... letak garam dan asam keping
kena empuk yer... kang terjulur terjelir kaki ayam kat mulut kang...

Next step:
campurkan semua bahan hiris tadi iaitu cili api, bawang, serai... ambik kaki ayam dan gaul sebati... curah sos ikan... tak yah letak garam dah coz sos ikan dah masin dan tadi kita dah rebus kaki ayam dengan garam kan... pehtu perah limau nipis... letak gula ikut suka... gaul2 lagi kasik sebati dan SIAPPPPP!!!
sudah boleh dimakan dengan sepuas ati
Modal baru RM2.20 (utk kaki ayam)

**jika nak lebih kuah, boleh ambik air rebusan kaki ayam tue tadik
** dah balun sepinggan makan, tp tak bersalin-salin lagik, camno?

1 comment:

mimie.. said...

nampak cam sodap yo..
senang pun ye..
nak try lah ^_^

baby taknak kuar tu kak hehe