Friday, May 27, 2011

Pagi Ini Seperti Yang Dijangka

Pagi ni sampai ofis kul 7:25 pagi... biasa punch kul 7:20 cenggitu... seperti yang dijangka... Ari nie ai ngan asben p keje dua kete... sendiri2 drive... bak kata asben, kalo naik satu kete, p antar lyna then antar ai pehtu baru p ofis die... kul 8 baru sampai kut...


Bagi org duk putrajaya, mesti leh imagine perjalanan ai...


Semalam ai nak p antar popia pas keje... ofis ai kat bangunan cimb... nak p antar mof blok utara... jalan dekat nak p sane dah tutup coz kete kebal dah sibuk bersusun atas jalan.... ai kene uturn kat simpang 4 kat area sekolah tue....


Pagi ni plak, semalam kat tepi ofis housing loan tue aka jalan susur masuk nak p ofis tutup coz pasang kemah... then depan ofis kpdnkk tue tutup letak kemah... so bagi mengelakkan ai drive berpusing2 nak sampai ofis, ai ikut jalan alternatif lain... ikut jalan tepi pasar tani tue... belok kiri depan Menara Usahawan tue... ada trafik light tp dah tak berfungsi... jalan depan dah tutup so pandai2ler ko cari jalan lain nak p ofis.. bagi signal dan dengan sang kancil ai yg comel tue redah ajelah simpang 4 tue... alhamdulillah, pemandu lain pun ada memahami situasi huru hara cenggini kan... so pusing kat tepi imigresen then sampailer ofis....


Tadi pjaya hujan + angin yang kuat... adaler booth melayang ditiup angin... konpom even manager cuak time tue kan.... ai jalan bersekali ngan pakcik cafe... sekali pakcik tue cakap 'elok sangatler hujan nie, abis kemah melayang... duk nyusahkan org joooo'... Dan ramai my ofismate yang haru biru datang keje ari nie...jalan jem + kete yg semakin banyak...


Sebelum org ramai yg keje n duk kat putrajaya nie amarah cam ai or sape2 yang terlibat... sepatutnya kenaler ambik tindakan seperti berikut kan...


Pertama, Kat simpang 4 trafik light sebelum masuk ke kawasan booth2 nie... CUBA LETAK NOTIS BITAU JALAN INI DITUTUP... GUNA JALAN LAIN... ni tak, dah dekat baru nampak, jalan ni dibukak sampai kul 6 ptg... pehtu jalan boleh lalu, org pun lalu... dah lalu tetiba ada palang besi kat ujung sana then ko suruh uturn balik... baik dari mula tutup jer jalan tu...


Kedua, Takde sorang pun polis trafik menjaga jalan time puncak pagi tadi iaitu org datang keje... patutnyer adaler kan... ni kete bersimpang siur... Pandai-Pandai Sendiri Cari Jalan Camne Nak Sampai Ofis...Jgn hanya korang fokus kat event sebesar alam tue then korang abaikan hal2 kecik yg memang tanggungjawab korang kan.... 


Ketiga, kenapa gigih nak buat event nie kat Putrajaya... kenapa tak buat jer kat Stadium Bukit Jalil tue ... dah tentu2 tempat lagi luas dan lapang dari buat kat putrajaya nie... kat sini, abis tutup semua jalan, stage beberapa ketul nak dibuat... org nak p ofis susah... nak wat urusan ofis susah... kat parking awam dah letak khemah.... loading kete makin bertambah... memang trafik sesak! 


Program yang menguntungkan org lain tp dalam masa yang sama menyusahkan org lain...

12 comments:

Cik Puan Nurul said...

ha hambikkk ko..hikhik relekss tapi mmg serabutkan kesian kat org..tulaa maklumlaa juta2 katanyaa..iskh situ mmg sempitlaa dulu time pesta belon tu pun dh rasa nk muntah dgn org ramai hishhh

Pn. Zana said...

amarah tul ejan.:D diorg ni cm de planning kan nak buat majlis beso2 gitu. huhu

.:Mama Dhia:. said...

lebih kepada menyusahkan kot..entah ler.. rase cam putrajaya ni jd kecik sangat plak..

Zimah said...

betul ijan..aku sokong!! sesak mata aku tau..sesak napas gak nak gi keja..perjalanan x sampai 5 minit dari umh nak gi opis..jadi bertambah berminit2 sbb kena cari jalan yg boleh lalu..dan juga tiap2 malam laki aku tido lewat..keja siang malam gara-gara HBN ni..sampai anak aku dok tnye ayah mana?? sian tau..dah le siang mmg xjmpe ayah..kul 7 baru balik..mlm kul 8 dah gi keja lagi..kul 1-2pagi baru blk..anak dah tido time tu..xsempat nak jmpe ayah..sian tau..

mummy_ayu said...

wei..betul2 marah nie..sabar ek...

eima said...

seb baik la aku tak keja kat ctu .. tak sampai 10 minit dah sampai opis dah skrg ni ..
abah amik alih tugasan menghantar fahim ...

::Mamalyna:: said...

nurul, nak kumpul sangat belia kan...last kami yang huru hara p keje...ni lagi dasat dari belon tue...

::Mamalyna:: said...

Zana, marah coz pagi2 dah buat org hangin, hehehe.... meka just nak nampak event beso tue berjalan lancar... hal2 org nak p keje, die tak hirau dah...

::Mamalyna:: said...

Yana, memang kan... yana kat ofis tue tak trasa sangat kut... ofis akak berdepan nie.. jalan jem dah nie..

::Mamalyna:: said...

Zimah, ko lagiler kan... umah dekat bebenor tp jalan direct nak p ofis dah tutup.. ai pun tadik mencari jalan sendiri camne nak p ofis...haru betul! cian adam... nanti pulun kemas plak... tu makan masa seminggu jugak...

::Mamalyna:: said...

eima, ofis ko dari rumah memang dekat bebenor tue... ai nanti kena memusing jugak...

::Mamalyna:: said...

ayu, marah tau... pagi2 dah jadi tunggang langgang nak p keje... semua jalan nak ditutup...