Monday, May 23, 2011

CRABSTICK POPIA by Pos Laju

 Meh citer pasal bisnes plak... pasal CSP or nama panjang CRABSTICK POPIA... bagi kengkawan yang penah beli by pos... mesti tau camne ai packing utk pos kan...


First, pagi hari yang ai nak p pos laju tue memang ai akan bawak semua order-order customer... sbb tue ai suka ambik order sehari sebelum... coz senang ai nak susun order... ai hari-hari p pos laju.... ai akan pos time lunch hour...  kadang2 ada yang order hari ni, nak ai pos hari nie... kalo ai bawak lebih, ada ler rezeki, kalo takde... ai akan pos keesokkan harinya... so far, alhamdulillah... semua customer memahami situasi ai....
CRABSTICK POPIA akan didefrost dahulu... kasik ais die kering sikit...baru ai packing... takkan ai nak p pos sejuk2 kan.. kang berlobang envelope n abis terbarai semua plak....
 pehtu ai akan balut ngan A4 paper.... then letak cara-cara goreng coz CRABSTICK POPIA bukan cam goreng karipap atau samosa yer... letak dalam kuali, pehtu biar... coz ia cepat masak dan dalam kuali tue, kena sentiasa balik2kan die... kalo tak, die cepat hangus...
bagi pembelian 1 peket hingga 4 peket, ai akan letak dalam envelop.... dan bagi pembelian 5 peket ke atas, CRABSTICK POPIA akan akan letak dalam paper beg... then ai akan tulis alamat dan make sure alamat yang customer kasik tue memang popia akan sampai kat tangan meka... 


Persoalan yang selalu ditanya customer;


a)  CRABSTICK POPIA still elok ker bila antar by pos?
Jawapan: so far alhamdulillah, CRABSTICK POPIA masih berkeadaan okey... ai still pesan ngan my customer, jika dah dapat popia, terus masukkan dalam freezer... tujuannya ialah untuk kasik kulit popia tue keras semua coz popia dah bermalam semalaman tanpa freezer... 


b)  CRABSTICK POPIA boleh sampai berapa hari?
Jawapan:  bila ai dapat order dari customer, memang ai akan tanya, die duk mane...coz ai nak make sure tempat2 yang perkhidmatan pos laju boleh delivery secepat mungkin... kalo tempat tue baru, ai akan call pos laju tanya kalo pos popia, agak2 boleh sampai hari ape.... kalo KL, Selangor, JB, Melaka, N9, Cameron Highlands, Langkawi, Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu, Kuantan malah kg ai kat Kuala Lipis, Pahang pun... masa perjalanan hanya satu hari... ai pos hari ini, insya Allah esok sampai... cuma kadang-kadang ikut nasib jugak... ada jugak delay sehari coz barang yg diterima oleh pos laju overload, meka tak sempat nak hantar pada hari berkenaan....


Ai ada jugak terima order dari sabah dan sarawak, then ai mintak maaf sangat2 coz ai tak boleh nak pos pada mereka coz perjalanan untuk sampai ke mereka tue memang ambik masa yang lama....


c) CRABSTICK POPIA pos by paper bag?
Jawapan : Iyer... coz ai selamat dan jimat kos.... penghantaran CRABSTICK POPIA 5 peket dan ke atas... memang ai pakai paper beg... kerana kos pos ditanggung oleh customer... tambahan pulan CRABSTICK POPIA ni makin banyak peket dibeli, makin banyak kos posnyer... so bagi meringankan beban customer, ai recycle paper beg... ai takdelah packing cincai... ai akan wrap elok2 then ai akan ikat ngan tali supaya beg tue tak terbarai...


tu jer kut... TQ kengkawan... tanpa korang, sapelah ai, heheheh

1 comment:

[-suziey-] said...

kt baru je pos kek lapis utk pemenang bertuah..hehe mmg setebal mungkin balut..tawakal je la xpenyek kena hempap ke ape ke..huhu