Friday, March 11, 2011

Keluh Kesah MamaLyna in 2011

Dah lama sangat bercerita... tp skang baru ada masa... takdelah keluh kesah sangat, tp saje nak luah kat sini jer...

Mungkin ada kengkawan yang tau, ai keje PA dan rezeki my boss die naik pangkat taun lepas bulan ogos camtue... so ai pun follow die.. masa tu workload masih cam biasa... dah kita 'take over' keje org, so just menten jer keje yang terdahulu... masa tue ai bz tp biasa2 sahaja... masih under control, hehehhe

Masuk jer 2011, so kita mulakan segala2nya baru... rentak baru n cara baru... dan sejak ituler workload keje ai bertambah dari biasa dan lebih sangat2 dari biasa! Kadang2 tue sampai tak tau nak capai yang mane dulu... nasib baik banyak deal ngan internal ofis dan kadang2 deal ngan org luar... mesin fax ni, satu rim paper A4 tue bertahan untuk 3 hari sahaja... punyaler banyak masuk fax.... untuk telefon, dalam masa 5 minit, purata ai jawab or make call adalah 3 kali... lenguhhh woooo telinga ngan mulut.... itu belum lagi, permintaan yang ai memang wajib ada dalam bilik... nak p toilet pun, kena ikut masa, agak2 boleh tahan, tahan lagik... agak2 dah hujung tanduk, baruler jalan laju2 p toilet... melangkah jer kaki masuk dalam bilik, mesti dah ada kerja menunggu... Abis je keje kul 4.30, mesti ai rasa penat sangat2... berjalan n bercakap, same naik jer... kudrat 4 kerat campur mulut 1 kerat, memang digunakan sepenuhnya...

Sampai jer rumah, sibuk ngan urusan rumahtangga, urusan lyna dan bisnes popia....tu adalah rutin biasa bagi working mum kan... kalo kat umah, kadang2 trasa 'bila aku boleh rilek nie'..... Bab bisnes popia, seperti yang ai penah citer sebelum nie, memang bergotong royong ngan asben... buat same2, gulung sama2, packing sama2... lyna, kadang2 okey, bukak jer channel kartun network, memang terpaku depan tv... tp kadang2 demand jugak, duk tarik tangan ayah die suruh teman or layan die... Kalo permintaan banyak, kul 11.++ baru settle semua... ai kat umah waktu malam, kalo weekdays, memang tak sempat langsung jenguk blog or FB.... dan hari weekendler, baru ai 'manjakan' diri ai... badan tue mmg mintak rest agaknya dan ai dah rasa cam ai 'charge' badan ai time weekend untuk kegunaan badan time weekdays plak... maksudnya, time weekend, ai boleh bangun tido lambat... rilek2 santai tengok tv... p jalan2 cuci mata... dan yg paling penting, banyak abiskan masa melayan cik lyna buah ati ai tue...dan bila tiba hari isnin hingga jumaat, badan akan digunakan sepenuh2nya... tp ai ada jugak trasa yang badan 'dah abis charge' iaitu letih sangat2... kalo tak, tak mungkin terjadi TRAGEDI TERKUNCI ASBEN LUAR RUMAH kan, hehhee

For my blog, kut2 ada kengkawan perasaan, entry pun dah jarang2 kan... sebab ape, sebab ai bz sangat2 kat ofis... ada yang autopublish, ada yang 'biar jer gambar bercerita', hehhee... taip2 pun pendek2 jer..memang kejar masa betul! BW pun dah jarang2, kadang2 baca laju2 jer... tak sempat nak tinggal komen... Many thanks buat kengkawan yg sudi terjah blog picisan ai nie... Tq sudi tinggal komen, Insya Allah, beri ai masa untuk BW blog kengkawan balik yer...

Jika dulu, ai ler Juaranita duk join contest n GA... memang mencari jer GA or contest, pantang nampak baru 'on' mesti nak jadi org2 terdahulu yang join... tp sekarang, dah agak sunyi sepi blog Contest n GA ai nie... punca utama, sebab tak sempat dah nak catch up n join...
keduanya, memang ai ada bukak satu blog untuk projek bisnes frozen nie iaitu MAMALYNA's KITCHEN... ai try updated2 tp lama terabai plak... konon2nya, nak seperateler citer bisnes popia dan blog personal... tp nampaknya ai tak mampu...
Dan sebab ituler, ai campur aduk citer popia ngan personal dalam blog kesayangan ai nie... harap2 jgn ada plak yg jemu  yer... Insya Allah, bila keadaan okey sikit, ai akan seperatekan citer2 pasal popia, hehehe

Demikianler luahan ati ai untuk hari nie...Luahan insan yang bernama EJAN MAMALYNA..MRS. HILMY...MAMA LYNA... PENJUAL CRABSTICK POPIA...

5 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

huhu, ksian kat kak ejan..takpela ,sbr je bebanyak..sume2 tu utk keselesaan famili jugak..ada la balasannya nnt..ada masa, pi la cuti2 rehatkan badan rehatkan minda..ksian gak kt lyna tu..

eima said...

ko ckp la ngan boss nk pembantu sorg pap ..aku tgk smeua PA pengarah ke atas semua ade pembantu ...

aiDieNa said...

Alahaiii ciannyer.. kita nie ibu² bekerjaya macam tu lar lebih kurang.. nak rehat pon harap ujung minggu.. itu lar hari nak rehat.. itu lar hari nak mengemas.. nak buat itu ini yang tak terbuat on weekdays.. tak per.. slow².. sekali sekala kena berhenti juga.. tarik nafas dalam².. panjang²... nikmati kehidupan yg sekejap nie.. huhuhu... pompuan nie kebal sebenarnya.. kebal hadapi kehidupan.. hehehe

Fazila said...

sabar ejan... insyAllah semoga dipermudahkan...

nk jemput ejan join GA saya :)

http://sweetfamilysindahouse.blogspot.com/2011/03/my-1st-give-away.html

TQ

mela said...

alaa...ciannyaa..ejan.Ejan pasti boleh...kalau letih..makan popia dulu key.. chaiiyookkk