Wednesday, January 12, 2011

Syabas Sayang!

First, ai nak ucapkan SYABAS n AI LOVE U BEBEH! kat my asben...

Dulu2 before ai berchenta ngan asben, dia adalah seorang PEROKOK TEGAR... di start merokok bila mula bekerja di INSPEN kiranya dari tahun 2002, kuat benor pengaruh rakan sebaya yer...... penah terjadi peristiwa, masa mula2 MIL tau yang die merokok, mamanya buang rokok.... tp even die perokok tegar yang gagah perkasa, tp bila balik umah PIL kat kedah, merokok sorok2 tue, heheheh... hormat katanya...

Dulu hisap rokok DUNHILL yg 20 batang sekotak tue... satu hari satu kotak yer... menyirap jer.. rokok kan mahal, katakan RM10 sehari... sebulan dah RM300.... camne ai nak kaya nie, hehehe... pehtu tukar isap rokok WINSTON plak... kotak besar jugak... murah sikit dari Dunhill, regenya dalam RM8.++..

Then time PIL pegi mekah bulan 10 ari tue, kami listkan hajat2 di hati yg boleh PIL doakan depan Kaabah kan... ai yg buat senarai bagi my family... terus ai senaraikan supaya Mohd Hilmy berhenti merokok... pehtu adaler dalam seminggu, asben cakap, die nak berhenti merokok... ai? perghhh...terus terfikir, mama dah berdoa depan Kaabah ke? rasanya meka masih kat Madinah....dia berhenti secara drastik.. kutler nak kurangkan batang ke, ni tak... TERUS BERHENTI HISAP ROKOK SECARA SERTA MERTA.... masa mula-mula, kesian tau tengok die...coz die gelisah... mabuk nak isap candu kut, ai pun naik gelisah jugak... ai tanya die, ada ke rasa nak isap rokok... sekali die jawab, ADA SANGAT2! Tengah tahan nie...

n now, setelah 3 bulan... di depan ai, nampaknyer asben memang tak isap rokok dah... di belakang ai, tak tauler.... tp kat bajunyer takde plak ai bau asap rokok, bau peluh die adaler... ai pun penat menjawab pertanyaan kengkawan die yang sibuk bertanya 'betul ke hilmy benti rokok'... terutama si POJIE tue...

ai memang menyokong 1000000% die benti merokok tue... at least, baik untuk kesihatan die dan yang paling penting, duit takde dikeluarkan untuk membeli barang yang memudaratkan diri tue...

6 comments:

Mama AqiL said...

Bagusnye en. hilmy ...

Harus aku mintak tips dari ayahLyna ini..untuk papa Aqil plak..coz papa aqil pun dok kata dari dulu lagi nak berhenti rokok..but untill now tak jugak berhenti..Riso tau..hmmm..

pil NiQuitin tue ok tak wei...cam nak berikan hadiah tuk papa aqil jea..kot2 leh kasik dia stop isap rokok..

.:mama dhia:. said...

alhamdulillah...

hubby saye perokok jugak b4 this..
start keje kat mof die blajar merokok..
tp sejak saye ngadungkan dhia n saye mintak die merokok diluar umah, die mule berenti skit2.. die tau saye x selesa dengan bau rokok..
parents n family die x tau pun die merokok..kalo balik kg, die mmg x isap rokok kecuali kalo die kuar..
dan skrg die bukan lg perokok..
syukor sangat2..

umilia said...

tp ko kene jg2 ijan..papa aku dlu da benti da merokok adela dlm 5/6 bln..skali tak lame tu leh lak isap blk..adeh..ingtkan leh bnti trus..so ko kenela support dia sll ek..

::Mamalyna:: said...

anum, aku pun ingat die cam main2 nak benti tu... tp gelisah die wei, aku pun naik gelisah jugak... asben aku tak makan pil tue, so tak tau camne... tryler wei... tp aku harap die benti sampai bila2..

::Mamalyna:: said...

yana, memula akak ngandung dulu, cam tu jugak.. pehtu selamba jer... tetiba die buat keputusan nak benti merokok... harap2 terusler..

::Mamalyna:: said...

lia, tu yg aku takut tu... takut skang jer, harap2 sampai bila2ler..