Wednesday, January 5, 2011

Sangat2 Susah Hati, Mak Warded Spital

Sebenarnya, hari Isnin ari tue dapat mesej dari abang long, kata die baru lepas call mak, mak cam tak sihat dan cakap cam pelat2.... so ai call mak, tak dapat... pehtu call pakcik, tak angkat then call cousin ai dan bitau yang die kat klinik bawak mak.... Rupe2nya, abang long ai dah tepon cousing ai suruh tengok mak... bila cousing ai pegi umah ai, mak baru nak makan... masa tue dah pukul 11 pagi... Mak ai ada diabetis dan darah tinggi... so time tue mak ai makan lewat so gula badan die dah jadi rendah... Alhamdulillah, cousin ai bertindak pantas... so mak just dipantau kat klinik kesihatan... bila dah okey, cousin ai bawak balik mak ke rumah die... rumahnya dalam kg ai jugak....  

Pehtu semalam dapat cakap ngan mak, die cakap die dah semakin okey... dan ai cakap ngan mak ngah ai iaitu mak kepada cousin ai tue.... masa kejadian, mak terlewat makan + overdose makan ubat... supposed makan 3 biji, die pi makan 5 biji.... menurut kata mak ngah lagi, mak diserang lagi hypo pada pukul 5 pagi.... nasib baik mak dirumah mak ngah... kaloler kena di rumah, tak tauler keadaan camne coz mak duk sorang2....

Dan mlm tadi, sedang ai tido.... dalam kul 12.30 tengah malam, asben ai kejut ai, bitau yang pak sedara ai call bitau yang MAK TAK SEDAR DIRI.... kena serangan dalam tido... katanya, mata mak pejam, air liur meleleh kuar dari mulut... dan masa tue tengah tunggu MA datang umah ngah untuk cek mak.... Ya Allah, sedihnyer hati, Allah jer tau... rasa nak terbang balik lepih, malam tadi jugak... tp pakcik kata, nanti dulu coz MA kata nak antar mak masuk spital.... bila MA cek rupanya gula dalam badan mak kurang, tp kali nie bacaannya adalah 1.8.... memang sangat2 rendah..... bincang ngan asben, pagi ni kami akan balik pahang...

Then tadi baru dapat call dari Abang Long ai kat Kelantan, die balik pahang dulu, die suruh ai hold dulu balik... die suruh ai balik jumaat coz biar die tengok keadaan mak camne, ape2 hal, die bitau ai... dan ai skang, masih di putrajaya... menanti ngan penuh sabar... Baru lepas tepon mak ngah ai, die kat spital tunggu mak... die kata mak masih baring, drip air dan telah sedar.... Mak, cepatler sembuh...

Kenyataanya ialah,
adik beradik ai cuma 2 orang... abang kat kelantan, ai kat pjaya... kadang2 bila jadi situasi camni, susahnyer adik beradik sikit nie...

Mak ai duk sorang2 kat kg.... ari tue penah duduk ngan abang kat kelantan, akak ipar ai tak keje, pas die kuar ward dari pjaya... tiap kali ai tepon, tiap kali tue jugak die cakap die nak balik umah sendiri... die kata takpe, ada jiran2 dekat umah... kesian kat die, so abang long antar die balik pahang... Ajak duduk ngan ai, die tak mau sebab umah ai tinggi then kami pun riso coz bila kami pegi keje, takut die kena...takde sape2 yang tahu... mak ai penah kena serangan camnie kat umah ai tp syukur time tue, kami tak pegi keje lagik... 

Mak, ejan sayang sangat kat mak... harap mak cepat sembuh...

18 comments:

Echa said...

aku doakan mak ko cepat sembuh.. ko jangan risau risau... insyaallah... takde pape...

Sidratul Muntaha said...

aku daokan mak ko sembuh..
jgn sedih2..
tabahkan diri
mak kak ina momguess pun tgh warded jugak
kena demam denggi..
semoga ko tabah..

~aSHa~ said...

org tua mmg suka duk umah sendiri ejan...arwah nenek aku gitu la..hingga akhir hayat..kalo pg umah jap je...lepas tu nak balik..

semoga beliau cepat sembuh ye

eima said...

mudahan cepat sembuh ye makcik ...
sedey kan ... seb baik la aku lalui hal cam ko nih time tu kat skool lagi ... aku sentiasa disamping mak aku ... sedih la plak ... cam ko jauh ..mesti ssh hati kan ...

Zaidah said...

semoga mak ko sihat yer....insya Allah....tunggu ajelah dulu ape2 daripada abng ko tu sebelum decide nak balik...

ummiaqeef said...

sabar ye...semga mak akak cpt sembuh..

Nida said...

Semoga mak Ejan kembali sembuh dan pulih..Insya Allah

Cik Puan Nurul said...

lor dua je adik badik yea..selama ni mak ngah lyna tu adik ipor ke awat muke sama..ejan ni ke yg umur abg long tua 23 tahun dr ejan..bahye tu ssh gak mak xmo duk ngan sesapa ke nak kene upah nurse ke kat umah cemana..harap besabar la yea.

nurulazham said...

alahai..sedihnya baca..
hopefully nothing bad happen pd mak akak.. doa banyak2 ye...

*Miss Geli^ said...

moga moga mak ko cepat sembuh ejan..

ritu mak aku pun pengsan kat depan umah..diabetic jugak...
kami adik bradik pun dah banyak kali ajak dia duk ngan kami..dah la kami adik beradik semua duk kl..
harem tak maunya dia....

susah ati kan bila orang tua duk jauh jauh ni

Sricahaya said...

teringat kat arwah atuk..jadi cam ni laa..dia tak de kencing manis, pakcik kita gi bg ubat kencing manis..
sudahnya atuk tak sedarkan diri..mulut pun berbuih..panggil doktor datang umah,cek2 mmg tak de gula dlm drah..bila masukkan air baru dia ok balik..

moga mak kat izan cepat sembuh..ubat kencing manis tu mkn satu ckup kot..

Mama AqiL said...

aku doakan agar mak ko cepat sembuh..

and ko dan hubby byk2 kan bersabar dan berdoa yea...

Hezesuze said...

aduaiii sedih pulak dengar berita mak uools nie..hope sumenye dalam keadaan under control ye uols...

my pray & doa for ur mom... :)

~aSHa~ said...

salam dear..bz ke?

anda ditag...GA....jam 11 am publish...tq

umilia said...

tula..ms arwah mak metua aku sakit tenat dlu kelam kabut kiteorg blk dr jb..ms tu aku rs laki aku bwk 200km/j..aku mmg nak jg mak aku..tp mak aku ckp adik2 aku lbh perlukan dia..sdih kan bile pk mak kite sndri kat umh tu..insyaAllah mak ko cpt sembuh..aku n kwn2 lain sntiasa doakan yg tebaik utk mak ko..

Ibu Ayra said...

semoga mak ejan cepat sembuh...

Mrs. Hakim said...

1.8 dah terlalu rendah ijan. ai penah hypo dulu. paras gula ai masa tu 3.0.. itu pun doc cakap dah kategori rendah sangat dah tu.menurut my hubby, ai dah mcm lumpuh. nak bangun dah tak boleh, angkat tangan jatuh, angkat tangan jatuh. pastu cakap dah meraban².menangis hubby ai.kena kat rumah masa tu bulan puasa tahun 2008 lagi 2 hari nak raya.tapi masa kena tu hubby ai suruh ai berbuka dia nak sumbat kurma pun ai degil lagi,sbb ai ckp ai puasa.mengamuklah dia..yela,org dah panik.kwn dia datang siap bwk mekdi pun ai tak sentuh.yelah syg la nak berbuka masa tu sbb dah ptg sgt..sudahnya panggil ambulance amik kat rumah.sampai emergency depa drip air.sedikit demi sedikit baru badan rasa segar dan boleh bangun sendiri.elok orang berbuka,ai pun dah boleh discharge..pengalaman betul.. so sekarang ni,kalu rasa badan start mengigil dan tangan terketar²(slalu terjadi kalu seharian tak makan),dah tau la apa nak buat.cepat² makan benda bergula ataupun selalu standby gegula.hope mak yu cepat sembuh..pesan kat mak,jangan skip makan..cemana pun kena makan ye..sbb ai dah pernah rasa cemana, memang orang sekeliling kita akan panik..and ai tahu perasaan risaunya yu tu cemana..sama² kita doa mak akan sentiasa sihat ye pasni.. :)

.::Lynn::. said...

semoga mak ejan cepat sembuh.. susahkan adik beradik sikit ni