Thursday, August 26, 2010

Kuala Lipis Historical Heritage Town

Balik lepih ari tue, ternampak mural nie.... wahhh, lipis diiktiraf bandar bersejarah... memang pun, sape penah datang lepih, boleh tau camne bangunan2 kat sini.... Dahulu, lipis penah jadi ibu negeri pahang sebelum berpindah ke kuantan... dedulu, pengangkutan utama ialah sungai dan lipis plak dikelilingi oleh 2 sungai, iaitu sungai jelai dan sungai lipis...

Kat mural ni, dinyatakan tahun berapa bangunan2 dibina... ai baru tahu yang Lipis Club dibukak pada tahun 1896... lama giler dan bangunan tue masih wujud dan still good condition cuma adaler repair sikit2 kan... rasanya skang ada kedai makan bukak area situ...

Dah banyak majunya bandar lipis nie time ai balik ari tue, bandar pun dah ada dua dah... bandar lama dan bandar baru.... lanskap pun dah banyak dan cantik2, bagusler camtu, takdelah suram jer kan... ai lupa plak nak snap 'trademark' lipis yang berkurun lama iaitu ikan pancut...

Nojah, ikan pancut tue lama giler kan...

2 comments:

eima said...

aku dgr org kate batu jalan KM tu bermula kat lipis betui ke . KM 0??

::Mamalyna:: said...

eima, a'ah betul...pun ai lupa nak snap..hehe