Monday, July 12, 2010

Vitamin Untuk Menambah Selere Makan Anak

Selama ni memang lyna payah n susah nak makan or makan tak banyak dalam erti kata lain... memang ai susah ati coz tengok lyna, alahhhhaiiii, letih betul kalau nak abiskan semangkuk nasik atau bubur jika masa dulu... memang kat anum aka mama aqil yang ai selalu mengadu... Kadang2 jeles tengok anak org lain, makan banyak tp lyna makan seciput...

First ai kasik lyna Appeton yang titis tue, cecair kaler kuning.... no effect pun! sama jer.. Pehtu ai kasik multivitamin nie, brands CHAMPS... ai ambik perisa oren... so far lyna makanler, tp yang buat ai takjub tue, lyna just makan dalam 5 pil jer pehtu selera makan die, makkkk ai, pantang nampak makanan, asik cakap nakkkkkk jer... bila dah camtu, ai dah tak kasik lyna makan dah vitamin nie...

Ai kueri jugak, adakah sebab makan pil ini, lyna selera makan or baru skang die ada selera makan.... tp buat kengkawan yang ada masalah nak kasik anak selera makan, bleh kut try makan multivitamin nie...

13 comments:

..nOj.. said...

org tua ckp normal kalo anak kurang mkn tp minum susu. ntah aku pun tak tau. daryn ade masa dia selera mkn, ade masa dia memain gak. tak penah terlintas pun nk bg vitamin ape2

Zaidah said...

zai bagi firas appeton lysine tu tapi makan susuap dua aje...ok ker brands champs tu...nak trylah

::Mamalyna:: said...

nojah, masa tue cam biasa jer...minum susu pun biasa jer...tp alhamdulillah, lyna pas jer makan vitamin tue, selera makan die okey...aku syukur sangat2!

::Mamalyna:: said...

zaidah, appeton pil ke? ari tue bagi lyna appeton yg titis tue, tp takde effect pun...cubaler multivitamin nie..

qasehadam @ nurul said...

biasa bile ade ketika dia akn xlalu mkn..pastu selera dia dtg balik so kalo nk biar ank makan kurgkan sikit bg susu..bkn ape nnt dia kenyang sbb tu xmo mkn perut dh penuh susu..umur cam lyna ni dah xperlu bg susu bnyak2 biar kalo dia nk mkn kite bg.anak umur sthn keatas hnye perlukn 2 gelas je susu sehari sbb dia dah amik mknn pelengkap l kat situ dh bermacam sumber yg ade..eh terpnjang plak..

umilia said...

ank aku yg sulung tu da mcm2 multivitamin dia mkn..tp stil gak ikut selera tekak dia nak mkn..bile byk mkn bykla..bile tak nak mkn lgsg tak nak mkn..tp dia kuat susu la..so far sihat takde mslh alhamdulillah..

fikaryna said...

dulu2..dah berbelas tahun pun, mama ryna kasi adik ryna appeton..pastu terus selera makan..kira berkesan la..tapi x gemuk tapi dia berselera la..

cuma, kalau dah pesen kurus..sampai skang pun kuat makan tp cikeding jugak..huhu..

::Mamalyna:: said...

nurul, tq so much:D... ejan tau nurul banyak pengalaman..

::Mamalyna:: said...

lia, oo iye ker..aku ni mulanya riso betul ngan lyna, skang baru lega ati ai tau..

::Mamalyna:: said...

ryna, ye betul! tengok antibodi org jugak kan...kadang banyak makan, tp badan tak naik pun, hehhe

Afne said...

mamalyna, sejak lps hana demam tak kebah2 sampai drip air & blood test bagai kt hukm dulu, afne belikan champ c with lysine. alhamdulillah.. hana suka & selera mkn bertambah.

::Mamalyna:: said...

afne, yang same cam botol nie ke? Alhamdulillah, hana dah sihat.. konpom mulut bertih tue asyik bercakap je kan..

eima said...

anak aku memula je suka mkn vita champ nih .. pas tu asek lempar je ...
die tau tu ubat .. ceh ...
tp die kadang mkn kadang tak ...tp berat cantek lagi la ...12.5kg

tp ikan mmg die suka...asek meratah je... asal nampak KFC asek ckp nak je ... tak kira iklan ke kat soppin kompleks

tp ade doc ckp tak digalakkan bg vita utk under 2 ... kidney diorang tak kuat lagi.. nk proses vita tuh... ade setengah suggest .. tatau mana satu nk percaya...