Tuesday, June 15, 2010

Tomyam Caraku Bukan Caramu

Lately kan...ai sangat2 suka masak tomyam.... dalam seminggu tue, kadang 2 kali ai masak... syoknyer hirup kuah die yang pedas n panas.... walau lidah cam nak melepuh dah tp mulut still hirup lagi....hehehe... Semalam pun ai wat tomyam... ituler menu berbuka pose ai...


Sebelum ni ai masak tomyam, ai lebur jer semua.... baru2 nie ai dapat cara baru... baru pada ai ler, tak tau kut2 org lain dah penah cuba.... Takpe, ai tetap kongsikan jugak...bleh kan?


Ayam tue dah potong kecik2 kan.... Okey, ketuk beberapa biji bawang putih... pehtu dalam piuk, letak ayam + bawang putih tue sekali jer ngan kulit2 + air.... biar mereneh... time nie air ayam or stok ayam akan kuar kan... dah agak2 kering air or tengok rupa ayam agak kecut, masukkan kiub or perencah tomyam + air + daun limau purut + serai (x letak pun takpe) + bahan2 ape lagi yg nak diletak.... pehtu pepandailer die masak sendiri kan... jgnler lupa letak garam or gula sikit.... then siap!


Selama ni ai selalu pakai kiub tomyam brand knoor.... dan baru ni ai baru jumpa perasa yang sedap... iaitu brand MAGGI yang ada gambo perempuan thai nie... yg nie memang terbaik! tp terfikir jugak, berapa banyakler msg dalam kiub nie kan....

Sudah siap dimasak! Ready to eat!!!
konpom sedap coz laki ai kata sedap! hehehhe

20 comments:

SyaNa said...

sedap nye tomyam
tgh2 selsema ni mcm sedap jek hirup tomyam

Hati Ema said...

kecur dah ni...

aku pencinta tomyam dan laksa dan jeruk dan yg masam2

Afne said...

sssssllluuurrrppppppppp

10 said...

tomyam... saya pun suka...

mrs zach said...

kak..me kalau masak tomyam memang guna kiub maggie ni. jenama lain mmg tak berapa masuk kat tekak. then, letak pes tomyam maggie sikit. kiub satu, pes satu. besstt..tapi skrg ni, lebih gemar tomyam putih...tanpa sebarang pes atau kiub. bestt..

Mommyyus said...

sedapnye dapat hirup tomyam panas...i like tom yam putih. nyumi

Iryani Noor said...

alamakk my feveret nih...
terliur plak tgk =p..
ptg nie nk berbuka dgn tomyam la =p

Ain said...

kecur air liur time lunch camni....

huhuhu...laporrr....

eima said...

aku pun suka gak .. tambah² klu pedas ngan masam ,.... sedap ...

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

aku wat tomyam guna pes sendiri jek...guna bawang putih, serai, limau nipis...uhukss...

::Mamalyna:: said...

Syana, cepat makan tomyam, nanti bersalin...udah kena pantang!hehee

::Mamalyna:: said...

Ema, petang ni balik umah, watler...sonang jer...nak lagi senang, order saje di kedai,heehhe

::Mamalyna:: said...

afne, slurrrppppp....nyumi..nyumi...burp!

::Mamalyna:: said...

10, tu ler...saya skang amat2 suka plak...sedapnyer time hirup tue..

::Mamalyna:: said...

mrs zach, selama ni guna knorr, tak sesedap megi.. nanti lehler try letak paste... tomyam putih, mak saya selalu buat...

::Mamalyna:: said...

mommyyus, yg tuler paling nikmat kan...hirup panas2!

::Mamalyna:: said...

Iryani, my feveret too... sila buka ngan tomyam...makan nasik panas2..wah terangkat!

::Mamalyna:: said...

Ain, lapor ker... jom ke dapur, tengok bahan cukup ke dak...terus wat...hehehe

::Mamalyna:: said...

eima, kalau yang gitu, memang syedap giler wei... biar berair2 mata...tp tekak tetap telan..

::Mamalyna:: said...

izan, mak aku selalu wat yang gitu..hehee