Wednesday, June 30, 2010

Persiapan Raya - Langsir

Wahhh...belum pose lagi, dah sibuk citer pasal raya kan...kena bajet skang kan, ape yg perlu diganti baru, diubahsuai or make over...

First, ai mau citer pasal langsir....

Iniler langsir umah gomen ai....dari start ai masuk umah tue, sampailer skang, iniler langsirnyer.... umur langsir dah masuk 2 tahun ++ dah... tak penah berganti lagi... Cantik tak?ada riben lagi kat tengah2 tue.... beralun2 jer bila ditiup angin tang part juntai tu... Umah ai ni takde balkoni, so dah save bajet sikit part nak beli kain banyak untuk tutup sliding door kan.... Ai upah kawan jahit langsir nie, adaler night curtain n day curtain... kaler oren nie night curtain dan day curtain kaler putih pehtu cam corak kotak2 gold sikit.... dan tingkap nie memang ada dua railing...

Bila ai letak jer langsir day n night curtain, baru pasan yang railing tue rapat.... maksudnye, bila ai letak day curtain, dah kedut2 tue kan, day curtain tue ai tak bleh nak tarik sebab tersangkut ngan railing.... dan kesimpulannya, ai letak night curtain jer...yg day curtain tue simpan jer...

Ni yg baru bercadang nak ganti langsir... ingatkan nak pakai day curtain tue...sayang plak duk simpan jer... nak jugak ubah pandangan yg lain sikit part langsir nie...

Cadangnyer nak pasang day curtain kat railing dekat tingkap, pehtu depan tue ingatkan nak letak langsir yang pendek jer cam kedut dan ada butang cenggini...

pic from google

memang nak langsir yg simple n cantik jer... tak mo sarat2... ai plan nak ganti langsir kat hall dan dining jer... yang dalam bilik, tak payahler... pakailer sampai reput!hehhhee

18 comments:

tiha said...

lawanya curtain tu...lebih2x lagi kalau siang bercahaya tentu cantikkan..!!!^_^

@e_da said...

huhu saya pun plan nak tukar langsir gak la tahun ni.. 2 tahun tak berganti.. tak lama dah nak raya kan..

..nOj.. said...

lawo kaler gold. aku punye langsir kat umh tak berpesen langsung

Mrs. Hakim said...

mr. hubby kita dah bagi green light. katanya tak nak tukar ke langsir kat rumah tu. dah masuk 2 tahun tak bertukar.. hahaha..cantekkkkklahhhh

tapikan haritu tengok kat nilai 3. tengok yang kain tebal punye sbb ruang tamu rumah tu ngadap matahari petang..cina tu bagi diskon dpt ler rm300.. aduyai,terasa mahal plak sbb first time nak tempah langsir. langsir yg sedia ada kat umah tu beli ready made punye.. murah jer pun.. memang mahal ek tempah langsir?? ngehehe... (ada yg tak bertukar lagi nih kang..)

.:fyzz:. said...

kt umah baru aku pun aku tempah kaler GOLD..gold santek ..

aisey..hok reben tuh la jd penyeri tuh..

hg tgk curtain umah aku..mai la nnti..hehe semata2 nak tgk curtain..hehe..tp simple ja...aku pun cam hg tak suka yg sarat2..

Ieda Al-Habsyi said...

amboi lawoonyer langsir, cecepat buat memang senang kan tapi ieda punya dah 3 kali raya tak tukar2 lagi, ekekeke ;p

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

suka kaler gold cantekk!!

LIP (^_^) said...

kemas!!

ummi sofiyyah said...

uii...cepatnyer nak raya dah...boleh la g raye umah mamalyna taun ni...dokek jo..blh sofiyyah berkenalan ngan lyna plk...hikhik.

::Mamalyna:: said...

tiha, hehehe..bercahaya n berbunga2..

::Mamalyna:: said...

eda, tu ler...sebab 2 tahun tak bergantiler ingatkan nak upgrade sikit..

::Mamalyna:: said...

nojah, hehehe...lawa ke? aku dah bosan dah tue... langsir umah ko pakai kain selimut ke kain batik..hehehe

::Mamalyna:: said...

mel, kedai kat mane wei...ingat nak beli yg ready made jer...kat mane yang murah tue..ai pun nak beli yg murah2 jer..

::Mamalyna:: said...

pijot, konpom aku nak p beraya umah hang ygn serba baru tue..

::Mamalyna:: said...

ieda, toce2... tu patut ganti dah tue...

::Mamalyna:: said...

Umi, tq...ari tue nampak kaler gold jer yang cantik..

::Mamalyna:: said...

lip, tq...dah lama dah langsir tue..

::Mamalyna:: said...

ummi, jemputler datang...pjaya nie bukan besar mane sangat pun...raya nanti datang umah tau..