Friday, June 4, 2010

Pengalaman Ngeri Pagi Nie...

Tq kengkawan yang sudi komen bila ai tulis entry tentang mak ai pagi tadi...

Yes! mak ai nyaris kena strok pagi tadi...ai baru tau yang strok biasa menyerang time subuh dan maghrib... dan ai melalui saat2 genting tadi ngan zero knowledge ape nak buat bila kejadian nie berlaku... sungguh2 ngeri...

Ai agak, mak ai dah kena before subuh tadi...tp mungkin ai tak perasan... Syukur alhamdulillah, Allah gerakkan hati ai untuk jengah mak ai kul 6 pagi tadi... then pukul 6.30, ai jenguk lagi then baru tue ai tau condition die dalam bilik tue...

Ai ketuk asben ai dalam bilik air tue sambil jerit 'abang, mak tak sihat, mak sakit, mak tak bleh bangun'... masa tue kan keadaan mak ai, mata cam terbukak luas, cakap pelat dan memang tak bleh bangun langsung.... asben ai cecepat cakap, kita kena sapu minyak panas banyak2 kat kaki dan tangan mak... masa tue kan, kaki dan tangan mak memang sejuk sangat2... kebetulan asben ai kan sokmo main tennis dan die ada stock cream muscle pain tue.... memang kami sapu banyak2, tp sejuk tangan dan kaki mak ai tak surut langsung.... mak ai try bangun sendiri, boleh bangun tp tak berdaya dan badan rebah semula... maksudnya, bila kita nak baring, kita tau nak lying down camne kan.... ni rebah! memang jatuh tersembam kat bantal.... ai memang panik giler2.... Time tue memang mak ai dah tak tau diri die kat mane... asyik bertanya skang kita kat mane... ai puas tanya2 kat die, tak mo ingatan die hilang cenggitu jer.... tanya die nampak tak keadaan sekeliling... dan macam2 lagiler... time ni jugak ai call abg long ai dan mak sedara ai yg kat kg...

Nasib baik lyna behave tadi... asben ai antar lyna sesorang ke taska...cuma masuk kat taska tu jer die nangis.... Ai plak kat umah, siapkan mak ai, tukar baju yg dah kena kencing tadi...salin baju baru, pimpin duk kat hall, dan ai tak berhenti2 suruh mak gerakkan tangan dan kaki, ai tak mau tetiba strok tue datang dan terus sentap kaki dan badan mak ai kan....

Lepas asben ai antar lyna ke taska, terus drive ke unit emergency hospital putrajaya... terus masuk triage dan bacaan bp mak ai ialah 194/102... memang tinggi...syukur, coz mak ai tak pengsan... terus MA tu antar mak masuk wad kat dalam ngan wheel chair...ai pun ikut sekali, so doktor yang bertugas pun cek mak ai... dan doktor decide, ambik darah mak, warded mak sekejap kat wad harian coz nak pantau bp... so ai ngan asben duk kat luar... memang tak bleh masuk dalam wad harian tue jika takde emergency...

Tunggu punya tunggu, mak ai discharged kul 12.30 tgh tadi... cousin ai datang jenguk kami... Nurse pesan, suruh pantau keadaan mak ai... memang mak ai kena rehat banyak2 dan doktor beri surat refer kes mak ke klinik untuk ambik ubat coz hospital @ ward emergency tak kuarkan ubat.. Petang nie prosedurnya, ai kena p klinik putrajaya, bawak mak sekali untuk ambik ubat... Kami p dalam kul 3.30 sat lagi...

Ai bersyukur sangat2 coz:
- time mak kena serangan tue kami masih dirumah dan masih tak pegi keje lagi...tak dapat bayangkan jika die kena time dia di kg atau kat umah ai ni...dahler duk umah sorang2

- kami bertindak pantas coz kami cepat2 gosok minyak panas kat tapak tangan dan kaki mak... jika lewat, memang strok akan menjadi...

- setakat ni semuanya alhamdulillah....mak tak kena ape2...tp ai kena pantau keadaan mak jugak...

Kesimpulannya, abang long ai yang keje kat kelantan tue, decide nak jaga mak coz die nak bawak mak p berurut... dan mak ai akan terbang ke kelantan pada hari khamis nie,10 Jun flight kul 9.15 malam ngan anak sedara ai... even berat hati nak lepaskan mak p sane, tp ai kena reda...coz kalau die duduk ngan ai, sape nak jaga die during ai p keje... at least kat sane, akak ipar ai bleh jaga die...

Yes, memang ai garang dan kasar ngan mak ai tp ai tetap sayang dan kasihkan mak ai... so plz jgn nak kueri bila ai garang n kasar ngan mak ai tak bererti ai tak sayangkan mak ai...

Lastly, tq kengkawan... ai sayang korang semua..

10 comments:

~anna&anuar~ said...

Alhamdulillah, naseb cepat... moga pasni, cepat la die sihat.... Ameen...

..nOj.. said...

risau kan weh. sib baik la xde ape2. n hopefully mmg xde ape2. ko suh mak ko rehat bebanyak. tak yah la nk bgn masak ke ape ke. rehat je. pastu ko masak tu kalo leh tuk dia ko rebus, takyah letak garam langsung

Echa said...

alhamdulillah wei.. aku pun risau gak.. ishhh.. ok jugak ko biar mak ko sana.. ada orang nak tengok kan.. dari duduk sengsorang.. risau..

mummy_ayu said...

nasib cepat ye..apa pun semoga ur mom cepat sembuh...

Sricahaya said...

alhamdulillah tak de pape..nasib baik maman&ayah lyna tak panikkan..masih blh lagi terpk nak sapu minyak panas..alhamdulillah laa..harap2 mak mama lyna cepat sembuh ye

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

hurmm...harap makcik takde apa2...jg diri makcik ye...alahaii ijan...taking care weihhh

Mommy Pinky said...

Nasib baik husband akak bagi arahan cepat..Alhamdulillah, tuhan pun gerakkan hati akak g jenguk mak 2 kali...sama2 kita doa untuk mak..

zahira said...

hopefully mak u cepat sembuh

ARIFFDA said...

saya baru baca, sama2 kita berdoa agar mak awak cepat sembuh..insyallah...

aiDieNa said...

Alhamdulillah.. semoga mak Ejan cepat sembuh.. selalulah tengok²kan dia.. ibu kita seorang sahaja di dunia nie..