Wednesday, May 12, 2010

Terkejut Bila Tengok Gambo nie Ada Kat Blog Orang Lain

Tadi blogwalking, tetiba ternampak gambo kat atas nie kat blog orang tue.... ai? terkejut jugak, apsal gambo anak n asben ai ada kat entry die plak kan... so ai pun bukak blog tue...

So, die citer pasal Shaking Is Child Abuse dan gambar ai ni melambangkan situasi tue....
Ai cam terkejut jugakler coz ini gambar personal family ai.... Gambar ini ditangkap oleh member kami semasa kami wat outdoor photoshoot dalam taun lepas... Gambar lyna dilambung ni pun, rasanya 2 shoot jer... coz ai tahu bahaya baby dilambung2 tinggi cenggini...

Nak komen ape, ntahler... mungkin lepas ni ai kena letak 'watermark' kat gambar2 dalam blog ai kut....

updated:
Tetiba ai jadi sedih bila baca komen kengkawan... sebenarnya time photoshoot nie, lyna takde dilambung tinggi sangat, tangan asben ai dekat jer ngan lyna.... tp member kami pojie as photog, die snap gambo nie sambil baring, so nampakler gambo lyna ni dilambung tinggi ke langit....

Ai sayang lyna wei... tak mungkin ai ngan asben nak cederakan anak ai sendiri...anak yg ai kandung 9 bulan 2 minggu dalam perut....

Memang dunia internet tanpa batasan tp ada batas2nyer....Bila kita bercerita, nak jugak letak gambo, bila search terkeluar bermacam2 gambo...kalau nak ambik gambo tue sebagai 'cerita', plz credit kat tuan punya gambo....Sekarang, bila terjadi entry tue pehtu tambahan plak, gambor tue org paling kita sayang kan...ai rasa sedih tau, skang rasa nak nangis jer... nak jer lari peluk lyna....

26 comments:

..nOj.. said...

kehkehkeh glemer ko. tp aku klik kt situ xnmpk pun gambo weh

Fieza79 said...

npe leh jd cm tuhh..xpe glamer..hikk

Ain said...
This comment has been removed by the author.
::Mamalyna:: said...

nojah, kat klik tue mana ada gambar, just story mory jer...

::Mamalyna:: said...

fieza, hehehe...gambar ai ni sebagai contoh...

~anna&anuar~ said...

gile ape kate child abuse.. gmbar ni je nmpak mcm tinggi.. tp padahal.. sile fokus tgn laki kat ejan......sgt2 dekat sajorrrrkkk dgn badan si lyna... eiii... pelisssss laaaa.....

::Mamalyna:: said...

ain, yup...tak marah pun kat die tp cam terkejut jugakler kan tetiba gambo anak n asben ada kat entry die...

.:fyzz:. said...

fuh tajuk plak child abuse..gmbo nih aku tgk lambang kasih syg ayah pd anak..bukan nak lambung lambung tak tentu pasal..bahayes nih..hg kena wat kopi rite reserve dh..

BEN ASHAARI said...

ermm..maaf yer.. my wife tu.. dia tak reti lagi bab credits ni..nanti saya keluarkan .. maaf sekali lagi ...

~anna&anuar~ said...

ha ah.. elok la... remove la.. sbb mdatangkan slh sangka kat org lain... gmbar ni nmpak sgt macam kasih syg ayh ngan anak... tp bile ade entry cmtu, sian pemilik yg sgt2 sayangkan anak die.....

azila said...

ermm..sori sgt pasal gambar tu.xder niat nak burukkan saper2...just amik kat google image then tgk gmbr ni yg paling sesuai. xder niat pon nak kata gambar ni salah...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

mmg skrg gmbr2 kt blog kena ltk watermark .. pada new blogger kena letak ler credit tuan punya gmbr asal .. tkut disalahertikan ..

Siti said...

alahai...kesilapan gini mmg selalu jadi..siti pun kdg2 suka ambik pic kat google, tapi selalunya pic kartun..hehe..kalau nak mabik pic real gini, mmg kena mintak izin tuan punya blog la kan..huhu...

tape la Izan, yg bersalah pun dah ngaku salah..manusia tak lari dr melakukan kesilapan..

Ibu Ayra said...

ejan, pasnih mmg wajib letak watermark...watermark tu plak jgn letak ujung2 coz org bleh crop...letak kat atas muka lyna or muka ejan or muka mie...

iz-AnN عبداللطيف said...

sib baik ada yang sudi minta maaf...sejuk ati..kalu jadi kat haku, haku pun melenting silap hari bulan...hahaha...

tu bukan contoh child abuse tu...tu just photoshoot tu...parent mana tak sayang anak kan...kan...

LYaFRINA said...

utk keselamatan..better letak link blog kita kat pic.. lya just guna p.point j utk letak.. xreti sgt bab2 mgedit ni..

::Mamalyna:: said...

pijot, ntahler, aku pun no komen...bila cakap sape mak pak tak sayang anak...aku tetiba sedih...

mamalieyna said...

ooo..mamalyna nye blog la yg dimaksudkan oleh en ben tu..huhu..ala tak best la camni kan..mcm2 exploitasi org leh buat kt gambo2 kt blog kita..huhu..

maszmadi said...

isk, cenggitu pon blh jadik yerk.. cian mamalyna kan, tp tgk dlm gambo tu lyna can swonok jerk.. so, xder ar child abuse ye tak?

@juera said...

elok letak watermark pd setiap gambar personal..gmbr lain pon klu boleh ltk la jgk watermark..tp gambo personal tu lg pting...

dilaOHdila said...

sebab tu mama lyna elok taruk Watermark. tu semua salah satu utk jadi TRADEMARK yang empunya gambar. saya jgk pernah terjumpa food photo yang saya shoot menggunakan watermark gambar daun. Bila blogwalking saya terjumpa hak saya. Tidak sesekali tuan punya entry nak minta izin dari saya setelah saya komen dientry beliau. Apa pun nasihat saya photo yang kita shoot adalah hak kita. Mintalah izin dari tuan yang punya terlebih dahulu....
Jangan susah hati mama lyna. lepas ni letak watermark yang pekat2 supaya urang tu itu adalah HAK MAMA lyna

Mama AqiL said...

tu lar..jangan sesekali dok main amik je gambo orang..pkir dulu sebelum buat..ni kan tak psal2 dah mendatangkan kemarahan orang...aku suka apa gambo nie..jelas mengambarkan kasih sayang antara si bapak dan anak ... sapa lar yg tak sayang anak wei...org yang takde ANAK je dok ckp mcm tue..apa2 pun..kawan ku ejan..jgn sedih2 key..aku tau ko sgt sayang harta ko iaitu Lyna

Mama_Fatin said...

cian kat u.. punye le byk gambo len kat intenet tu..gambo u plak jadi pilihan. lenkali letak gambo kucin ke..cicak ke hehehe.. harap2 org yg letak gambo tu..buat le entry mintak maap

Liessa said...

salam..hui takut la pulak kan letak pice2 nie...senang2 lak org nak amik...sy pun selalu amik dr google tp bukan la pice2 org...sellaunye kartun ke atau pemandangan ke..huhu...

::Mamalyna:: said...

mamalieyna, ai ler yang mamat tue maksudkan...

mrs zach said...

mamalyna...teknik photographer pun mempengaruhi gambar ni. yes..disebabkan gambar ni di shoot dari bawah, maka gambaran lambungan tu nampak macam tinggi.

iols rase adalah lebih afdhal kalau 'org tu' guna gambor kartun yg tak mengganggu mana2 org.