Thursday, May 13, 2010

Isu Gambar

'Pencopet' gambar anak n asben ai dah mintak maaf. Tp sekarang kenapa nak salahkan ai yang letak gambar tu di internet? Sepatutnya berhati2 'mencopy paste' gambar di internet....Why tak admit kesalahan wife u sendiri yang copyright gambar anak n asben ai... Tak kena kat diri sendiri, senangler cakap kan...

Kalau gambar anak n asben ai tue, up dalam entry yg kebaikan, ok fine, tp entry yang keburukan! Sampai ati ke asben ai nak abuse anak sendiri? Ai letak gambar anak ai kat internet aka blog ai, of course sebagai kenangan kami coz itu gambar photoshoot my family... Photoshoot berbayar plak tue...Kenangan bagi kami... Cuba tanya sesapa mak pak kat dunia nie, camne meka sayangkan anak, kalau boleh seekor nyamuk pun tak kasik gigit tau!!! Sekarang nie salahkanler org2 yg 'mencopet' gambar... wat entry pehtu nak sedap citer, tambah gambar.... google jer, agak2 sesuai, just copy paste...

Even kita google gambar kat internet pun, kat bawah gambar tue kan ada tulis link empunya gambar, kalau kita klik gambar tue, for sure cerita mengenai ape kan.... so jgn sesuka hati wat tafsir sendiri.... Takde anak, so tak tau ape perasaan ai ngan asben ai...

Entry tu pun dah delete tp HATI AI DAN ASBEN AI TELAH TERLUKA OK!!!

Entry ai ni bukan nak cari gaduh coz ai nak pertahankan hak ai, memang ai blogger kerdil jer, tp tak semestinya kita dah famous, kita sesuka hati nak letakkan kesalahan kat bahu org lain...

For kengkawan DSS, tq coz still bersama ai di kala ai sedih begini...
TQ NOJJ, IZAN, ANNA & NOGHA coz prihatin kat aku nie...

19 comments:

~anna&anuar~ said...

yeaaaahhh!!! btol.... sabo byk2 ye kak ejan.. ai sgt2 phm.... sbb kite bukan rakan di dunia maya. kite dah kenal ati budi....

..nOj.. said...

welkam. hehehe. aku tau, ktorg seme tau camne ko syg anak ko. xmo sedih2 dh tau :)

LYaFRINA said...

ermmm..faham sgt2 tu..
mmg la, kalu cari kot google mmg akn kuar link kan..
ermmm... lg 1, lya pernah buat n3 pasal tajuk tu.. tp xdela smpai guna pic org..just search google, mmg ada pic ilutrasi kartun... lya guna y tu.. n kalau gunapun..mmg lya akn pilih pic org luar dr malaysia.. sbb semua itu..kalo x kena blh timbulkna isukn...

ni n3 y pernah lya nuat berkaitan dgn tajuk tu:

http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2010/04/awas-jika-anda-sayangkan-bayi-anda.html

::Mamalyna:: said...

anna, tq coz up entry kisah akak nie...

::Mamalyna:: said...

nojah, tq wei... terharu coz masih ambik berat hal aku... aku sayang lyna wei...

mamalieyna said...

huhu..turut terasa sedih dgn isu ni, apa2pun sabar jerlah!

iz-AnN عبداللطيف said...

ijan
kami perihatin...jangan sesedih lagi ek...cream puff satu...hehehe...

ejaMaria said...

betul la biul dorg tu... gamar posing je... takkan tak leh pikir?... saje nak buat isu - nak popular cepat...

::Mamalyna:: said...

lya, masalahnyer sesuka ati ambik gambar kan, kalau entry kebaikan ok ni keburukan...

MaMa_AdHa said...

mcam dah makin panas isu ni yea kak. N3 terbaru baru "blog" tu tulis tentang blog akak lagi...
Sabar yea kak.. Yang penting niat kite bukan nak cederakan anak.

atreyu strange said...

Oh gosh, this person obviously had not think twice before making such ABSURD & ILLOGICAL statement. Either that or this person has obviously NEVER GRADUATED from a university. Any form of copy and paste (especially something you take from the internet/journals) without the author's acknowledgment can be considered as plagiarism.

But if this person DID graduate from a university, SHAME ON YOU SIR/MADAM.

BTW, Google is a search engine and not a copy & paste tool. What an amusement on a Thursday morning!


p.s. Sori aku komen in English. Otak aku lebih cepat proses ayat in English kalau tgh 'excited'. Haha..

Siti said...

huhu...sabor jer la..dah la mencopet gambar org..pastu nak salahkan org lak yer..isk..tak patut2..

geram lak rasanya ni...hak kita nak ltk gambar kita kat mana..tu kitanye gambar, bukannya ambik gambar org lain pun.

buat izan, sabar yer..ada hikmah disebaliknya. Dugaan dari Allah. Kalau Izan sabar, InsyaAllah, Allah akan balas dengan kebaikan nanti. :)

~aSHa~ said...

hi dear..aku baru tau wei..sori la...im so sori ye...n im sori to hear that..

sib baik aku jenis pencopet gambo kartun atau gambo org putih..(eh ke ada gambo lain...ada kot..teh tarik, gelas..dari blog org by google..tapi bukan muka org..tak berani woooo)

.:fyzz:. said...

wey..ko tak mention ke..aku pun turut simpati dn di pihak ko gak ejan..dun wori we ols tau yu syang sgt kt si kecik comey lyna tuh...:)dh dh ..jgn sedey2..cheer up ok..
orng yg salah tetap salah..

CkYnHaShiM said...

sabor je...suke suki je dowang ni kan..pasni ai pun nk buh watermark gak la kat gambo..huhuh..

ann @ hatiberbunga said...

ciss!! sangat kejam itu org. otak letak kt lutut kot?

siapa x sayang anak, wei.. hmm..

Ibu Ayra said...

sabo byk2 ejan...

~anna&anuar~ said...

adddoooiiii.... lagi sakit hati bile die kate 'kutip' gmbar kak ejan nii.. huks~ ingat sampah keeeee.... sob3... geram la sssssyyyyy...

*Miss Geli^ said...

gile pemes la abang "ENSEM" tu

kalah la redmummy ngan dia nanti