Wednesday, March 24, 2010

Tahniah Kepada Kampungku - Kg. Bukit Betong, Kolepih

Ari sabtu lepas, ada sambutan 50 tahun Kem. Luar Bandar dan Wilayah yang dibuat di Kuala Lipis...ai tak balik tp nojah balik....die pun same sibuk kut majlis tue or tolong menyibuk, ai pun tak tau....tu kena tanya die sendiri, hehehhee...

Dan kat sini, ai nak ucapkan TAHNIAH kepada pasukan gendang dan ketawak dari kg ai kerana menjadi JOHAN dalam pertandingan gendang dan ketawak....meka dapat bawak pulang RM1k....bagi idup di kg, RM1k tue dah amat banyak...TAHNIAH...TAHNIAH...TAHNIAH

Sebenarnya, kat kg ai masih lagi aktif orang main gendang dan ketawak nie....tau ke ketawak? ketawak tue gong.... kalau kenduri kawen kat kg ai dari dulu masa ai kecik2 sampailer ai kawen, bila pengantin lelaki sampai dan pengantin lelaki di arak ke umah pengantin perempuan, pengantin lelaki akan diarak ngan paluan kompang yang original...bukannyer main disk or cd nie... bila pengantin dah bersanding, maka kumpulan gendang dan ketawak akan main sambil mengiringi pesilat2...biasanya pesilat ada dalam 3 pasang = 6 orang... takdelah silat senyap2 jer kan...pehtu silat tue ada jugak silat bersenjata...kiranya pakai parang ler....haaa time ni, ko duk sanding atas pelamin pun, bleh rasa nak jerit tau...tp alhamdulillah, even meka bersilat bersenjata pun, tak penah lagi berlaku kecederaan...Arwah yah ai dulu pun penah main gendang dan penah main bila ada jemputan di sekitar negeri pahang...

ai rasa masa nojah kawen 070707 dulu pun, ayah nojah ambik gendang kg ai kan...semoga kumpulan gendang kg ai akan terus sukses di masa hadapan....CHAIYOK KAMPUNG BUKIT BETONG!!!

8 comments:

Siti said...

tahniah..bestnya da kampung gitu kan..meriah tau..

Echa @ Syaz1601 said...

'kampungku sudah berjaya.. pembangunan sekeliling.. ada jentera.. ada kereta proton saga.. sawah padi menguning.. '... heheheheh.. tahniah wei.. walaupun lagu takde kena mengena.. hehehe

::Mamalyna:: said...

siti, memang meriah...memang dari ejan kecik2 lagi, kenduri kawen jer mesti ada kompang dan gendang...

echah, hehehe...bagus, hafal ko yek... kg aku takde sawah padi wei, kg pijot adaler kut..

..nOj.. said...

byk kali tul sebut nama aku. aku pun ingat masa aku kawen mmg ade ketawak tu seme. tp xtau la dtg dr mane. hehehe

~aSHa~ said...

wah tahniah..leh masuk dlm sejarah ni..kampung siti nurhaliza

cik syahira said...

assalamualaikum buddy.

congrats!
anyway, i tag you.
visit my blog tomorrow morning eh.

Nida said...

Wah... tahniah.. tahniah, kena pergi melancong ke sana ni :)

::Mamalyna:: said...

nojah, dari kg akuler wei...masa aku tengah makan, aku nampak geng meka...

gidah, toce2...kg aku jer tau, kg bukit betong, siti duk bandar lepih..

syira, ok, i akan terjah blog u

nida, nanti balik malaysia, meh datang ke kolepih..