Wednesday, January 13, 2010

Bila Angin Rajin Datang...

Pagi tadi dari kul 8:30 pg - 10:30 pg.....ni ler keje aku...FILING.....abis semua aku senaraikan fail2 yg ada dalam simpanan aku....aku tau kat mane fail2 yg aku simpan tp nak senangkan org yang ganti tempat aku masa aku cuti or mc....mana tau, kut2 time tue bos mintak fail...takde senarai, cian meka...niat dihati dah lama dah nak buat tp baru sekarang angin rajin datang tambahan plak bos cuti ari nie....terus aku ALL OUT!!!!

Aku senarai semua fail tepek kat muka depan...pehtu tagging kat seperater file tue...pehtu aku ambik plastik, aku create ikut suka ati aku, buat cam poket n tepek pakai double sided saletep...then kat situ aku letak nama2 fail.....ari tue aku penah tepek kertas senarai fail tue kat kabinet...pehtu file makin bertambah2....takkan aku nak asik koyak2 kertas kat depan kabinet tue kan....sudahnyer buruk pandangan kabinet aku....better aku buat poket, so kalau ada fail yang lupus ke tambah ker, at least aku repair jer buat senarai baru pehtu masuk dalam poket tue....senang citer....
ni ler hasilnyer....aku ada 5 laci kabinet yang aktif....kat siniler semua fail2 yang berkaitan ngan bos aku simpan dalam nie...majoritinyer pasal mesyuarat yang die selalu attend...1 lagi laci aku tepek lagi coz plastik abis...lagipun laci yg tue tak bape penting sangat...more kepada surat2 am jer...
ni ler poket file yg aku wat tue....kertas kuning tue, nama senarai file...mulanya aku masukkan dalam poket tue, tp nampak tak cun sebab ianya terkontang-kanting pehtu nampak clear plak double sided yang bertepek kat plastik tue....sudahnya aku ambik kertas keras kaler pink sebagai tapak tuk kertas kuning tue....kertas kuning tue aku saje wat kotak kosong lebih, nanti kalau ada fail baru masuk, aku tulis jer ngan tangan....agak2 dah tak muat kotak tue nanti, aku cabut jer n wat senarai baru...ni rupa dalamnyer....serabut jer coz fail dalamnya ada yang tebal dan ada yang nipis...tp adaler nama2 bagi fail tue... settle satu keje tak rasmi aku...
Yang benar,
Setiausaha Pejabat yang rajin (bluekkkk...rajin sangatler tue kan...hehehehe)

4 comments:

Maswani said...

perh..byk btul file tu..ni dh kira rajin maksima tu..hehe

::Mamalyna:: said...

maswani, hahahaha...memang banyak...asikler meeting kan...tuler tetiba rajin, berdesup buat...

~aSHa~ said...

eijan..mcmana nak buat card yg ada tertera perjalanan file...contohnye

file tatatertib telah diambil oleh sekian2...mcmana ko buat....

share la idea

::Mamalyna:: said...

gidah, nanti kita chat kat ym ler...takkan aku nak terang kat sini..