Thursday, November 12, 2009

Koleksi Baju Bling2 Aku

Setelah aku hot n spicy pasal kete aku kena tepek kertas tue kan....skang aku dah sejuk setelah minum air tea tarik.... pijot suruh aku bersabaq, suruh aku p minum air....disebabkan aku beli air tea tadi...so aku minum air tue ajelah....
Semalam aku ada tunjuk manik lace yang aku jahit kat lengan baju aku kan....so ni aku tunjukkan kat korang antara koleksi aku yang menggunakan cara camtue....biasanya aku letak bling2 kat lengan baju jika baju tue kosong or corak die cam tak menonjol sangat...bukan banyak pun koleksi aku tp bleh ler berkongsi ngan korang yer...so sila jamu mata...maneler tau, kut2 korang bleh upgrade baju korang kan....dulu suram pudar kiranya dah bleh layak masuk kotak, tup2 korang upgradekan baju tue...silap ari bulan, kengkawan bleh kata...eh' baju baru yer..
ini adalah baju first aku yang dijahit lace camnie....dan ini jugak baju feveret aku...jahit2 lace kat lengan baju dikenalkan oleh tailor lama aku....lace ni pun dijahit oleh dia....dah lagi best sejarah baju nie disiapkan dalam masa 24 jam....kiranya ari ni potong kain, esok terus dapat baju...
ni baju aku kaler merah...kain die bercorak tp corak die cam pudar2 gitu...maka aku tambah manik berlian nie....manik berlian nie pun aku dah beli lama dah....sesaja beli, so adaler dalam simpanan aku kut2 nak upgrade baju kan....jika tengok gambar manik nie....die sebenarnya satu layer jer..tp aku terlebih rajin so aku buat dua layer....suka manik berlian nie coz corak die yang beralun2 gitu....so sebelum aku jahit manik berlian nie...aku ejas dulu nak letak corak alun tue camne....cara jahit pun senang, just sembat jer kat area benang2 tue...pijot, aku beli manik berlian nie kat kedai WNS, depan kamdar tue...

baju biru ni pun sama, punya corak bunga yang samar2 jer....so aku jahit manik berlian satu layer saje...ni aku beli manik berlian yang stail lurus jer...cara jahit pun sama, sembat area benang saje...
ok, nie baju yang aku pakai ari nie p keje...corak baju plain tp kain die yang jenis dua tone tue...ada org panggil kain siang malam....bleh plak panggil cenggitu plak... cam lambang mcD jer kan...corak lace nie tailor lama aku yang tolong belikan...just jahit kat tepi corak lace tue...sembat sahaja

yang ni baju raya aku yang sedondon ngan lyna....aku yang berbling2...lyna tak...die budak lagi (sebenarnya lace tak cukup, hehehehe)....lace nie murah sangat...aku beli kat kedai perkahwinan kat metro kajang...

yang nie plak, baju blouse aku...ada bunga2...corak itam putih...bagi nak menonjol sikit bunga2 tue coz tenggelam ngan corak berserabut tue...corak serabut dah mcm kontur bumi jer...so tailor aku belikan kuntuman bunga dan letak kat bunga2 yang berkelopak tue....tak semua bungaler aku letak kan....so pilih site2 yang patut di letak...so ni zoom sikit....bunga camnie ada dijual...biasanya die dijahit di atas satu kain....so kita kena beli by meter ler...so pandai2 bajet nak letak bape bunga....skang cuba kita tengok2....sape2 yang ambik upah jahit manik pun dah banyak corak manik meka letak bunga camnie kan....cara nak jahitnyer...just potong kain yang letak bunga nie...pehtu jahit jer sembat kat kain tue sambil2 tue jahit masuk sikit kat area bunga tue....

yang nie plak baju raya aku 2 tahun lepas...ntah ape terlebih rajin...aku jahit manik tabur kat bunga2 pink yang ada kat depan baju nie.... tak semua pun aku jahit....aku kaji dulu bunga mana yang aku nak jahit....ni aku pakai beads dari brang APPLE BEADS...

tips dari aku yang tak bape nak reti menjahit manik nie....contoh korang nak jahit manik tabur kan...pehtu korang nak letak kat bunga jer cam aku tue....korang jahit dulu kelopak bunga luar tue....round kelopak tue pehtu dah abis semua sambung jahit manik ke dalam dan dalam...kiranya cam korang jahit secara memusing bulatan sampailer korang ke titik tengah bunga tue....jahit camnie lagi laju dari korang jahit secara melintang bunga....ni contoh nak jahit kat bunga yang membulatler kan...

Pehtu kalau korang nak jahit manik lace kat tangan cam aku tue...korang beli 3/4 meter...tue memang dah cukup sangat dah kat baju korang....

Pesen aku, aku memang suka sangat2 masuk kat kedai yang jual2 barang tuk wat hantaran tue....tak kiraler kat mane2 pun....kat jalan tar ke, kat alor setaq ke, kat nilai ker...asal ada kedai tue aku masuk....org masuk tengok bunga telur...aku masuk tengok lace nie....laki aku dah paham sangat dah perangai aku yang satu nie...sebenarnya lace nie org letak hias kat alas dulang tue kan....tp aku letak kat baju....kalau korang tak nak org kata, eh lace kat baju ko tue tuk alas dulang kan (ni memang tahap mulut longkang ler)....korang pandai2ler cari lace yang high class....tuk lace yang corak2 bunga tue...biasanya aku akan beli mengikut corak baju aku...contoh yang baju aku yang oren putih tue.... aku beli kaler peach....atau biasanya aku beli yang striking sikit dari kaler baju tp masing golongan warna yang sameler... kalau aku beli manik berlian plak....haaa yg tu aku beli ikut suka aku nak beli corak camne...die pun tak terhad kat corak baju....mane kaler baju pun bleh letak...lagipun rege manik berlian nie mahal sikit....semeter jer dah bape belas...

ni ler pesen aku....nak bagi baju aku bling2 ngan cara yang simple dan murah...cuma ambik masa sikit tuk jahit...bukan jahit susah pun...just sembat jer.... kalau tempah kat org jahit manik pun, upah jahit manik satu layer pun dah bape hengget....kalau berlayer2 pehtu tambah bunga2 lagi...dah bape hengget tue...ni cara aku nie amatler murah yer....biasanya kos lace manik yang aku beli 3/4 meter tue tak sampai RM10 hengget pun.... tp lace manik tue ada macam2 pesen dan harga....so terpulang kat korangler nak lace manik murah ke mahal....Baju yang aku jahit manik tue aku basuh pakai mesin basuh jer...tak penah pun relai manik2nyer....

Akhir kata mariler ni bling2 baju kita ngan cara yang mudah dan yang penting murah...

6 comments:

..nOj.. said...

mende rajin sgt ko ni... yg jahit kt bunga tu yg paling aku kagum... sbb setau aku ko bukan la dari kalangan org yg 'rajin' hahahahha

::Mamalyna:: said...

nojah, gile ayat ko...aku nie ko cop pemalas ker....sesungguhnyer ko kena percaya yang aku nie rajin bab2 nie jer...

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

wah semua baju kau berbling2 la.. bagus la kau ni.. kiranya baju lama dinaiktaraf la ni.. heheh bagus jugak kan. nampak sikit kelainan baju tu

MRS. K said...

aduii.. sy amat la pemalas bab2 jahit ni

.:fyzz:. said...

org suh hg minum ayaq masak yg hg minum teh tarik tuh wat pa..adey la..hihihi..aku kagum dn bangga la ngan hg ejan wey..awat hg begitu rajin..tui kata noj..yg kt bunga manik tabur tuh la..hg ghajin sungguh noh..aku rasa helmi jatuh hati kt hg msa hg dok asyikkk menjahit lace ngan manik ni la gamaknya..
heheh wey aku tau kedai wns tuh..depan kamdar..belakang kamdar tuh MARA KEDAH yakni ofis aku..wns tuh leh jadi ahli tau.yg bestnya anuar yakni somi aku menjadi ahli..(menarik kan brg2 kt kedai tuh)

::Mamalyna:: said...

pijot, hilmy jatuh cinta ngan aku coz aku penuh kesopanan...hehehe....ye ke belakang WNS tu ofis hang? Aku nie tak expert lagi kat AS tue...yang aku tau2 jer sampai...satu yg aku suka AS nie kalau makanan tue semua sedap2 dan murah2...awat nuar plak yang jadi ahli WNS..pelik benor aku...