Wednesday, November 4, 2009

Insya Allah...Akan Aku Lakukan Tanpa Jemu..

Sesiapa yang sedia maklum, sejak aku naik keje selepas cuti bersalin, aku antar lyna ke Taska Zrin di Bangunan KBS, Presint 4...dan taska nie pun aku dah booking tempat tuk lyna semasa lyna 8 bulan dalam perut aku....Kenapa aku pilih taska di sini sedangkan aku keje di Presint 2? Di Presint 2 ni ada dua taska yang dekat ngan ofis aku....First, taska di bangunan MOF....taska ni terletak di blok utara....tau ajelah MOF tue ada 3 blok sedangkan bangunan jer satu jer....so dari ofis aku nie, aku kena menapak jauh tuk sampai ke taska tue....second, taska di bangunan Jabatan Akauntan....pun sama jugak, jauh sikit dari taska MOF tue...nak senang, drive ler kan... tp ntah kenapa, memang ati aku takde niat pun nak antar lyna ke taska tue....tak terdetik langsung....bukan aku kata taska tue tak bagus, tp ntahler...time tue memang aku tak terfikir nak pilih taska2 tue....

Kenapa aku pilih taska Zrin skang nie? Kerana first, ia amat dekat ngan ofis asben aku yang keje di NRE tue....jalan kaki pun bleh....Second, kerana kawan2 aku antar anak meka kat situ jugak....so takdelah aku cam kera sumbang tak kenal sape2 kat situ kan... Aku plak kalau nak p ke taska tue kena driveler kan....kalau trafik light hijau jer...dlm masa 5 minit bleh sampai tp kalau trafik light merah, adaler dalam 7-8 minit, baru sampai....

Aku kalau pagi2 p keje, paling lewat kul 7 aku dah nak kena kuar umah dah coz aku masuk keje kul 7.30... kebiasaan naik satu kete ke tempat keje...naik kete asben, kete kancil aku tinggal kat ofis asben.....sampai ofis aku, park kete tepi jalan dan aku naik ke ofis p punch n bukak pintu bilik semua....then aku turun balik....masuk kete dan zoom ke ofis asben aku....sampai sane, terus tukar kete....lyna duk dalam carseat dan ayah die naik ofis dan aku drive ke taska....kebiasaan aku akan sampai taska 7.30 pagi....time nie aku akan main2 ngan lyna...dan kul 8 pagi aku akan drive balik ke ofis aku....dan aku biasa sampai ofis balik dalam kul 8:10 pagi camtue...lucky aku coz my boss masuk keje kul 8:30 pagi so aku ada masa ke taska (ke kira ponteng keje yek)...time aku sampai ofis tue, bos aku pun tak sampai lagi....

Masa mula2 aku masuk keje dulu, aku dah bitau bos yang aku BF lyna kan so aku mintak permission tuk kuar during lunch hour awal 15 minit...kiranya aku nak mintak izin kuar kul 12:45 tgh...even sekarang aku tak BF lyna pun, aku kuar kul 12:45 tgh jugak tp ini bergantung kepada masa dan keadaan jugak....jika aku ada keje yang perlu disettlekan dan aku akan siapkan keje tue even dah melepasi 12:45 tgh....what everpun keje perlu disettlekan dulu yer....so aku akan drive ke taska....biasanya kul 1 aku dah sampai taska....Kiranya during lunch hour memang aku abiskan masa aku ngan lyna....lyna plak tak semestinya time aku sampai tue die bangun...kadang tue die tido jugak....kalau lyna tido, aku just lepak2 ngan mak2 baby kat situ...layan or main2 ngan baby2 yang mak die tak datang....pehtu dalam kul 1:50 or 1:55 tgh....aku make sure aku gerak balik ke ofis...so aku akan sampai semula ke ofis dalam kul 2:05 cam tue....kalau ari jumaat pun sama.....biasanya aku janji ngan anum tuk lunch sekali....kami lunch dulu together2 pehtu baru masuk ke taska.....

Bila abis keje kul 4:30 ptg....aku akan drive kete dan tunggu asben aku then aku drive masuk parking bawah ofis asben aku...kene tunggu asben coz guna pas die tuk masuk parking....park kete kancil then naik persona menuju ke taska....pehtu pick up lyna then balik umah jika kami tak melencong ke lain....

Yang aku nak citer skang, setelah melalut ke barat timur utara barat kat atas tue adalah rutin aku sekarang during lunch hour yang aku memang abiskan masa kat taska....tp demimu anak, aku tak jemu2 menjengukmu di taska setiap hari....aku rasa, adaler dalam 5 hari jer yg aku tak dapat jenguk lyna....bukan sengaja aku tak p, tp atas tuntutan keje2 yang urgent....bila dah siap keje, tengok jam dah kul 1:15, takkan aku nak p kan...kul bape plak aku masuk ofis balik...so janganler cari aku time during lunch hour di ofis, memang tarak.... Pejam celik2 dah dekat setahun aku idup camni....sampaikan aku dah hafaller lampu trafik light tue...yang mane jalan dulu...yang mane merah, pehtu yg mana akan hijau....Dan pada aku, time lunch hour ni ler memang aku bagi 100% tumpuan kat lyna....fokus hanya die jer...main2 ngan die...kadang die tak layan aku sangat pun....duk sibuk main versi die ler kan.... Kat umah aku tak dapat main ngan die ker?....Bila dah petang, sampai jer umah....banyak lagi keje lain menunggu kan.... mana nak masak lagi, basuh, jemur n lipat kain...sapu umah ker...kemas umah ker.... so lyna wat hal sendiri...kadang kita dah siap kemas, die p sepahkan balik....pehtu mandi dan siapkan lyna...bagi lyna makan....lyna main2 pehtu tido.... so bila kat umah tue, mmg aku tak bagi 100% tumpuan kat lynaler kan sbb banyak lagi keje lain menanti....Layan lyna kejap, pehtu sambung p wat keje....ada masa lyna melalak jugak coz aku tinggal die kan...die kalau bleh, nak aku duk jer tepi die....tak blehler sayang...mama ada keje lain lagi.....

Dan ini pandangan aku secara ikhlas, kadang2 aku kesian tengok baby2 yang mak die tak datang jenguk during lunch hour....aku tak salahkan mak2 baby yang tak datang tue.....mungkin meka ada reason meka tersendiri.... cam aku yang hari2 datang nie....baby nie akan duk bermanja ngan mak2 yang selalu datang nie...naik duk atas ribaler....kadang tue sorang mak jer....ada 3-4 baby duk kerumun kat mak tue....ooo aku tak sanggup nak tengok anak aku camtue...during lunch hour tue ler jugak, cikgu2 taska baru dapat makan ngan aman.... aku tengok ngan mata pala aku sendiri, cikgu2 yg duk taska nie penat tau....cam bilik lyna tue....3 orang cikgu jaga 16 org baby....kalau mandi tue, pas sorang2...kadang berak...pas sorang2....aku kalau lunch hour tue tengok lyna tak mandi lagi, aku mandikan lyna....kesian kat cikgu tue....kadang kita nie yang ada anak sorang pun, bersilat menjaganya....

So buat lyna, mama akan sentiasa datang pada lyna setiap hari semasa lunch hour....Insya Allah...akan mama lakukan tanpa jemu.... mama hargai sangat masa bersamamu sayang....


gambar selingan...lyna pagi tadi before p skul, nie singgah kat petronas...
aku turun jer dari ofis lepas punch, tengok lyna dah tertido kat ayah die....tido ngan mulut ternganga cam ayah die...opppssss! terlebih sudah...

8 comments:

fantaghirolynn said...

sama la cite kita.. cuma yg beza opis i atas taska jea..
dah menjadi rutin harian p taska time aliya baby lagi.. (skrg g jugak kalo x g supping).. time aliya baby, 2 jam sekali turun susu kan anak. sesekali nengok baby yg mak xdtg, mmg sian ssgt.. cikgu2 lagi la kesian. ada masa 1 bilik 10 budak, sorg cikgu.

Echa said...

panjang sangat.. aku tengok gambo je....

reen said...

bestnyer kalau tempat kerja ngan umah pengasuh dekat..huhu

::Mamalyna:: said...

lin, memang kita sama pun cuma untungnyer lin tak yah drive, just walk in jer...

echah, tengok ajelah gambo yg 2 keping tue...

reen, memang syok kalau cenggitu...tp tak dapatler..

..nOj.. said...

lyna tdo pegang gapo tu... hehehe... ok sila baca cite versi aku plak... hahaha

::Mamalyna:: said...

noj, die tido sambil pegang dadaku yang mantop gitew...die sokmo camtue, kadang tue siap cium ketiak aku yang wangi nie...

.:mama dhia:. said...

org rajin gak tgk anak kat taska..maklumla, taska tingkat 1 n ofis org tingkat 3.kul 10 turun n lunch hour turun lg.lgpun bos tak de sampai ujung tahun.hehehe...
mmg kesian tgk baby yg mak x turun tu.cam x cukup kasih sayang jer kan..

Anonymous said...

salam...blh x bagi contact number taska tue?...nk try htr baby..skrg baby kat kg...xsggup dah nk jauh ngan baby...pe nama taska tue yek?