Monday, November 16, 2009

Cerita Weekend Aku

Meh kita flashback balik xtvt weekend aku minggu lepas....kita start dari ari jumaat ler kan....
Jumaat - dah nak balik keje dah...
Cam biasa, ari jumaat memang bawak balik kancil balik umah....dapat plak call dari asben suruh balik umah dulu coz die nak jumpa KSU...kebiasaan kami akan balik konvoi sekali....so ari tue, aku cam biasa sharp kul 4.30 punch card n p pick up lyna....lyna cam biasa, asal aku ambik petang jer, mesti tengah tido....kemas2 beg, terus masuk kete....kete tue aku tinggal tak berkunci pun...takut wei nak kunci, takut pintu driver jammed....masuk jer kete....upah lyna makan lolipop...dan aku suruh die pegang sendiri....teruja sangat coz first time makan lolipop....bleh lyna nak sumbat semua lolipop tue dalam mulut die....abis berlemuih tangan lyna....last2 aku tensen, masa kat trafik light tue, aku yang mamam lolipop lyna....Just to share, maybe izan tau....dari taska n aku nak balik umah aku....aku akan ikut jalan belakang iaitu kuar dari taska lyna, aku akan ambik trafik light ke kanan then straight sampai trafik light kat Jabatan Peguam Negara n aku ambik kanan n trafik light area PICC tue...pehtu aku akan ikut jalan kat jambatan putih tue (ntah ape nama jambatan tu) pehtu straight n sampai trafik light depan bomba n ambik kanan pehtu straight ajelah ke umah aku....tp bila aku drive ngan lyna....ketahuiler yang aku akan nyanyi lagu ape2 jelah...pok amai2 ke, mbok mbok ping ke, ola oli ku beri nama or lagu trademark lyna (kami cipta lagu khas tuk lyna tau) sepanjang jalan ari taska ke umah aku....aku terpaksa nyanyi coz nak bagi lyna duk diam dalam carseat... kalau tak, die nak kuar dari carseat die tue.....sedap ke tak sedap ke aku nyanyi tu belakang kira.....pitching jgn ditanyaler kan...memang ke lautler, hehhehehe...

Dah sampai umah, kuarkan lauk2 nak masak....ari nie aku nak wat tomyam ayam, sotong masak merah dan sayur kacang....setelah dibelek2 dlm peti ais besar bagak tue kan....daun limau purut sehelai pun tarak....camno nak wat tomyam? Arghhhh....takpe2...norizan ibrahim amat biasa memasak hentam kromo nie.... setelah kelentung kelentang di dapur.... maka, ni ler hasilnya

Sotong Masak Merah
Bahan2
Sotong (of course!)
Cili kisar
Bawang putih n bawang besar (ditumbuk lumat)
Air asam Jawa
Sedikit Belacan (xnak letak pun takpe)
Sos tiram
Garam n Gula

Cara2nya:-
Tumis bawang hingga naik bau
Masukkan cili kisar
Masukkan air asam jawa
Letak sedikit sos tiram
Masukkan sedikit belacan
(biarkan bahan tadi masak dan kuah menjadi pekat)
Masukkan sotong
Perasakan garam dan gula

Sayur Kacang Panjang (feveret ai n asben)
Bahan
Kacang Panjang (korang potongler ikut suka korang yer...ptg straight ke, serong ker)
Bawang Putih
Kicap
1 biji Telur

Cara2nya:-
Tumiskan bawang putih...dan naik bau...masukkan kacang panjang....pehtu kicap...kacau rata...dah agak kacang layu... pecahkan telur then kacau rata


Tomyam Cincai
Ayam (potong kecik2)
Pes Tomyam (aku pakai kiub tomyam knoor, aku campur ngan air sikit)
Bawang besar
Serai
Tomato

Cara2nya:-
Dalam periuk, curahkan minyak sedikit....tumis bawang sampai wangi....pehtu masukkan pes tomyam....dah agak pecah minyak sikit...masukkan ayam+serai+tomato dan air....perasakan garam dan gula....siap....(Gambo tak sempat snap, dah abis makan, baru teringat yang gambo tomyam tak snap lagi)

Asben aku balik umah kul 7 ptg....terus kami makan...malam tue rilek jer kat umah

Sabtu
Aku bangun awal coz cik lyna tue bangun awal....dah set yang minggu nie nak kemas umah sikit....nak masak, baru sedar yg beras tinggal satu pot jer....kejut aka paksa asben p kedai beli beras....aku terus masak tuk thari....ayam masak merah + sayur kacang (again).....dah siap makan semua, asben dapat call dari hotel pasal urusan ofis die nak p PD.....zaaasss asben p ofis die jap.... maka tinggaller aku terkontang kanting kat umah ngan lyna....petang tue mak ngah lyna mai..... tunggu asben balik ofis n terus p umah anum coz ari tue ada besday party muhammad aqil irsyad yang pertama....HEPI BESDAY AQIL.... kat umah anum, tak sempat snap gambo pun....segan wei....kaum keluarga anum ramai....elok je sampai, terus aku kaut meehun sup....memang aku simpan perut aku tuk makan meehun sup.... Antara menu yang ada ialah Meehun Sup, Spagetthi (homemade anum buat), Sate, Dadih n Kek....aku makan semua, hehhehehe...buruk lantak!

Dah sudah p makan semua, so bergerak pulang dari umah anum...perut pun dah kenyang kan....lagipun kami ada misi....terus ke serdang...takut kedai tutup....kami nak wat ape yek....mak ngah lyna aka bakal pengantin nak wat threading.... aku pun wat jugak....dah alang2 kan....tp aku tak wat satu muka....aku wat tang kening jer....amacam? ada gaya kening ziana zain tak....hahahaha.........dah sudah tue, p area bangi plak coz nak cari tudung akad nikah....cari punya cari....akhirnya dapat kat booth yang ada bukak kat pkns bangi....dah abis tue, terus balik umah

Ahad
Asben aku p main tenis ari tue.....aku still bangun awal coz lyna bangun awal....xtvt cuma duk umah jer.....dah lewat petang baru kuar p alamanda....p pun sat jer....pegi pas magrib pehtu kul 8.45 dah balik umah dah....

Dah tue jer citer weekend aku...

7 comments:

bukhairiah said...

pg nie diena plak dpt lebam mcm lyna kt area tulang pipi ...

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

kira ok la tu jan, lyna sangat baik duduk dalam carseat. anak2 kak mimi tak pernahnya nak duduk.. duduk sat, dah meraung2 macam kena pukul. so carseat tak pernah ada dalam keta kami..

eh kening kau cantik terbentuk.. tapi kening kau memang dah cantikkan. tak yah lukis2 lagi.. akak ni takut nak oter kening.. sakit

::Mamalyna:: said...

mrs. bubu, laa cian diena, jatuh ker...lebam lyna tue nasib baik dah kurang

kak mimi, lyna bleh duk diam lama coz dengar ijan nyanyi...ijan pun letak die dalam carseat paling jauh umah ke ofis jer then penah sekali putrajaya ke bangi...tue jer..
memang sakit kak wat threading kening ke muka ker...tp nak cantik punya pasal..tahan jer...

.:fyzz:. said...

amboi bnyk betui ektibiti hg noh..tang oter kening tuh...hmm ok la tp aku rasa kening hg mmg terbentuk dh elok dh...
psst: kalau aku mencadgkn pd anuar ..perihal meng oter kening..hg tau pe kata dia.."nak otter, pi otter bg abis..huhuhu..so paham2 ja la mr suami aku tuh ejan...

..nOj.. said...

lyna makan lolipop ke tuh wei...
dh lama x mkn kacang panjang... rase mcm xpenah masak je... tp slalu mkn kt cafe... dia letak hati ayam... sedap gak

::Mamalyna:: said...

pijot, perghh pedas jugak ayat nuar yek...

nojah, ni antara sayor peveret kami...senang nak masak pun ye jugak..biasa aku jumpa kacang buncis yg goreng ngan ati

.:fyzz:. said...

mmg ayat anuar kadng2 power rangers gk..hahaha