Thursday, October 4, 2012

Kisah MamaImanLyna

 MamaImanLyna, ni boleh jadi nama official kut walaupun kadang2 masih tershashul sebut mamalyna... so dengan ini, jika ada anak ketiga, keempat...for sure nama Lyna n Iman ada....
Skang ni, pagi2 kalo hari kerja, ai bangun kul 5 pagi.. celik mata, terus cari pump... n pumpler susu sambil mata pejam, hahahhaa... pehtu siap2kan susu Iman.. kalo ai rajin, malamnyer ai dah settle beg Iman ngan beg  Lyna.. kalo malas, pagi tue ai baru ai siapkan... Owh yer, skang nie kami berkumpul di hall bawah jer... tengokler sampai mana mampu bertahan...Dalam kul 6, ai naik atas..mandi n bersiap kat atas...solat subuh n turun bawah balik... pehtu kejutkan asben.... ngan mata bukaan satu mm, mamat tue bangun n jalan lemah2 cam org sakit lutut capai towel n mandi kat bawah....ai salin pampers Iman... kadang2 mamat tecik tue dah bangun...kadang tido lagik... Dugaan pagi2 pada kami ialah nak kejutkan kakak lyna tue... pagi2 ada jer perangai... tepuk buntut tak jalan...goyangkan badan die pun kadang jalan, kadang tak jalan... bab lyna, ayah die uruskan.... then ai siapkan beg2.... skang nie kalo pagi2 ada kena siapkan 5 beg...

Beg Iman jer ada 2.... satu beg susu, dalam beg tue ada 3 icepack ngan 4 botol susu 3 oz + puting botol
lagi satu beg pakaian, 3 set baju + pampers + towel dan susu fresh utk die minum lepas mandi.... mandi pagi Iman around 8.30 - 9 pagi...

Beg Lyna ada satu...sepasang baju ngan towel

beg ai ada dua, satu handbeg n satu lagi beg pump susu

Pagi2, keluar rumah paling lewat kul 7.15.... p antar Iman dulu di presint 14... kuar rumah dari p15 area taman rimba alam tue... lalu n pusing trafik light... lepas trafik light simpang nak ke mydin tue, susur kiri... naik bukit ada roundabout ambik kul 9 then stret je...sampailer taska Iman.... dah siap cium2 budak kecik tue, pass kat cikgu...teruskan perjalanan ke tadika Lyna... kuar balik...jumpa roundabout kecik...ambik kul 9 jugak...then turun bukit, belok kiri..then akan jumpa balik trafik light... then perjalanan diteruskan ke p16... kat tadika ni, pagi2 mesti kena pow RM2 ngan lyna... iaitu beli nasik lemak + telo goreng...ni pun ada mood okey...ada mood puting beliung... kalo okey, die tak kasik ai antar die sampai atas... suruh ai tunggu bawah jer...die naik sendiri...tp sebelum naik, bermacam2 adeganler kan.. suruh mama cium pipi kiri kanan n cium mulut... pehtu salam...pehtu babai...pehtu flying kiss.... ada masa puting beliung, die suruh ai antar die sampai dalam kelas... ai letakkan kasut kat rak...ai antar beg sampai kelas...pehtu ikut ai kat pintu pehtu keras n menangis kat situ... cam2 hal!

pehtu kuar dan teruskan perjalanan ke presint 2... asben antar ai pulok... then die teruskan perjalanan ke ofis die kat p4... rutin petang, ambik ai, ambik lyna n ambik Iman... Imanler paling kesian...paling awal antar, paling last ambik...

pehtu sampai rumah, urusan rumahler plak kan... ada sempat masak, kalo tak sempat, makan luar je ler... skang tido awal, Iman tido...ngan ai2 tido...

**sedikit tensen skang, kawasan rumah kuarters ai tue ada anjing liar...berekor2...dah ditangkap perbadanan coz kami buat aduan...pehtu ada lagik... paling geram coz india belakang rumah tue asik kasik makan kat anjing... petang2 berlonggok anjing... pukul 5 pagi tadi, berekor2 anjing melalak kat rumah die... nasib baik bph dah letak pagar kat yard...kalo tak, konpom duk melepak depan pintu... plsler kan, tolong sensitif sikit ngan jiran tetangga yang beragama islam... kadang2 anjing tu duk bergurau senda selamba jer kat simpang masuk... dahler budak2 suka main petang2 kat area situ**

7 comments:

Nad @ MamaZN said...

Huish! Mmg supermak!
Belum iman start solid food lg..mesti lagi supermak

syawalsimpsons said...

mmg sebok tu...mmg pasni sy pon bakal gitoo gak tu...mmmm...area p16 ni kat parking byk tu pon ada anjing banyak2...kengkdg izz ni bgn nk susu dlm 3,4am mesti melalak je la kejenyer anjing tu

*azni* said...

wow..hebat kak..akak pakai pam apa?

JaSSNaNi said...

aduhhhh penat nye baca.. mcm2 keje.. penuh rutin no...
skrg ni saya paling ringan keje... bangun pagi mandikan haikal, hantar gi sekolah kinder dia.. terus gi keje.. petang terus balik rumah.. sbb asben yg amik haikal plak.. lepas tu balik rumah mandi2.. rehat je.. asben masak.. syukur.. sbb asben sangat memahami saya yg sedang membuyot ni.. next year agaknya camni lah keje.. double semua.. sbb tambah sornag lagi..

eyndayusoff said...

Fuhhh... mesti tertunggu-tunggu weekend kan :-)

.:fyzz:. said...

Cayala ejay..aku pn cam hg gak..bab beg tu yg plg tension kan...byk cam org siam nk.meniagahehe

.:Yana:. said...

hhuhu...hebat...
org skrg tak de dah bawak henbeg g keje..bawak beg sandang belakabng jer..sumer masuk dalam satu beg..

adwa kuat minum susu..sehari leh abis 5 @ 6 botol..4 oz each..