Monday, September 24, 2012

Bayi Kuning ~ Air Sengkuang Cina

Masa sebelum bersalinkan Iman, ai masukler satu komuniti kat FB...Persatuan Ibu-Ibu Mengandung...
cari ilmu sedikit sebanyak walaupun dalam tue byk yg merepek2 kan...tp ada jugak yg berilmu..

Masa tu mmg nak cari petua2 menghilangkan sakit kuning or jaundis kat baby nanti... coz pengalaman masa berpantangkan lyna dulu agak memeritkan disebabkan jaundis... warded spital satu malam... ulang alik ke klinik dalam 2 minggu... anak melalak, ko pun melalak sekali... tak mo dah camtu walaupun mmg tahu... baby nie memang akan kena jaundis sebab hati mereka baru nak berfungsi sendiri....

baca punya baca, adaler katanya kalo nak kurangkan kuning baby, petuanya minum air sengkuang cina... alaaa buah yg ada org buat kerepek tue... katanya kopek buah tu, tenyeh2 kat penapis n ambik air die sua kat baby... katanya lagik... jaundis tue bersifat panas dan air buah ni bersifat sejuk... bila bergabung! bersatu! meletoppppp bak kata adam dan stacy, hehehhe (melalut sudah!)... ehhh tp air ni ko letak dalam peti sejuk, mmg sejukkk je kan bila lalu kat tekak.... tp disebabkan ai ni ikut buku sikit... kata buku, baby bawah 6 bulan tak boleh minum mende lain selain susu ibu.. so ai tak mo ambik risiko... jgn baby minum, biar ai yang minum!

Tp ai minum sonang jo! takdenyer nak ke tesco beli buah, pehtu nak suruh laki kopek n tekan2 kat penapis... susah nak renyah camtu  kannn... 'ABANG, P CAREFOUR...JGN LUPA BELI AIR TIN SENGKUANG CINA...BELI 6 TIN'.... nampak?! senang kan... senang jer... at least bolehler minum air byk perasa sikit... takkan dalam pantang asik nak minum air milo jer... kang sembelit camne, hehhehe 
so iniler rupa die... brand F&N ~ bukan air kosong jer... ada dengan ketulan sengkuang

Iman plak, mmg masa ai kuar spital... nurse dah kabo... anak awak nie cam ada kuning...so mmg ai kena ambik langkah berjaga2ler kan... sampai jer rumah, mmg ai minum air nie.. nak tau mujarab ke idok kan... bukanler setiap kali minum air, ai minum air nie... dalam sehari, adaler 2 tin... pagi dah malam... Alhamdulillah dengan izin Allah, ia menjadi dengan Iman... dalam masa yang sama, ai bf Iman jugak.. Kiranya ai minum air ni, then ai bf Iman.. camtu ler cara ai... lepas jer bf Iman.. Iman pasti berak kuning... bukan sikit.. mmg selambak, hehehhe...

Nurse yg cek kat rumah tue, cek Iman dan tak dinafikan Iman ada kuning tp masih under control... tak perlu bawak ke klinik ambik darah... dan sepanjang die datang tue, alhamdulillah... kuning Iman dan recover...

Tryler... Insya Allah menjadi

Akhir kata, sila baca cam karam singh walia
SENGKUANG DITANAM DI DALAM TANAH
BILA DILUAR TANAH, IA BOLEH JADI AIR YANG BOLEH DAN SEDAP DIMINUM...

10 comments:

Gadis Kampung said...

Masa aidil kena kuning dulu..GK letak daun lidah buaya atas kepala dia..rambut dia GK basahkan dgn lidah buanya...alhamdulilah kuning turun dlm masa sehari je...

Nad @ MamaZN said...

oooo...camtu...
tq kak sbb share info ni :)

dakcik said...

nk try la..sbb dulu sopea kemain lame kuningnya..

Tengku Fauziana said...

info berguna ni..boleh try if anak 2nd ni kena..hihihh

PnNadira said...

wah cam tuh ke..memee la senang..nak try cuba test laa..anak kuning tak hilang2 nih..riso. ari ni kena gi spital kena cek darah takut ada masalah hati..agknya dlu maknya asik makan hati aje agknya..mudah2han mujarab laa..aminn

Anonymous said...

Info yg amat bErguna..... Thanks atas info nie.

DYANA ERPYNA TUNDU said...

Tq 4 the info. Nk tryla bcoz ank still kuning lg dh 3 weeks

DYANA ERPYNA TUNDU said...

Tq 4 the info. Nk tryla bcoz ank still kuning lg dh 3 weeks

Anonymous said...

Nak try jugak f&n tu la,sonang!!ramai ckp amek sengkuang cina tu..I dh pening mana nk carik..bila google image,mang aih,buah mendeni,pelik nau ghopenye..huhuh..thanx for ur info..anak dh hari ke 17,still ada kuning skit katenye...

z said...

xbahaya ke dlm pantang mnum sjuk?air tu kan bsifat sejuk.xsakit rahim ke?takut jgk,org kata org pantang klu mkn or mnum sejuk blh jd sawan..