Wednesday, March 21, 2012

Alahai Crabstick Popia

Hampir semua kengkawan blog tau yang ai ni meniaga Crabstick Popia sejak bulan Oktober 2010... Tragedi Oktoberrrr!!!! Imbas kembali, kami pegi open house umah pakcik asben... dihidangkan Crabstick Popia, pehtu sedap.. ai buat port luck ke ofis then ada kengkawan order.... pehtu up kat blog.. ada kengkawan beli... pehtu up kat fb..ada customer beli... sampailer sekarang berniaga... Dugaan meniaga mmg adaler kan... mula2 berniaga, ada kawan hasut kawan jgn beli... buat sebaran citer yg tak betul sana sini... memula tau memangggg sakit ati coz ape hal plak nak sekat2 rezeki kawan meniaga kan... sepatutnyer support, bukannyer hasut org sane sini... ignore jer, lantak die.. coz mmg tau perangai die mmg camtu... ehhh, bukan ai sorang jer kena... kengkawan lain yang meniaga pun kena jugak...

Tp sejak akhir2 nie, asik terjumpa sendiri kat FB ada org lain meniaga Crabstick Popia nie.... Serius, coz ai tau, bukan ai sorang jer yg boleh meniaga Crabstick Popia nie... sesiapa pun boleh meniaga... kat ofis ai pun ada meniaga CSP (Crabstick Popia)... ai jual frozen, die jual yang dah goreng... pehtu ada kengkawan yang tak beli ngan ai.. buat sendiri, hak masing2 kan... terpulang coz mmg takde paksaan untuk membeli CSP... 

Ingat lagi masa memula meniaga... mmg kami lintang pukang, hidup tak terurus coz masa tue, tak reti nak manage.. dengan nak cari stok crab.. nak dapatkan kulit popia yang bebetul okey.. bila jumpa jer, terus borong! bila dapat order, nak 5 peket... tu pun dah rasa banyakkk sangat coz nak kena gulung 100 pcs... masa tue, ai sorang jer menggulung... asben ai tukang packing jer... dulu packing lain tau.. bukan susun 10 bawah.. 10 atas cam packing sekarang nie.. dulu kami packing 10 depan, 10 belakang.. tengok cam tak cantik plak.. plastik tue cam gemuk semacam jer.. then tu tukar packing cara baru n still sampai skang... 

Pehtu inisiatif sendiri, asben ai belajar menggulung... ai pun belajar mempacking... Pehtu dulu2, jika ada order, lunch hour balik rumah... siapkan bahan2 popia... ada kengkawan buat sendiri kan.. mmg tau camne renyahnyer nak prepare bahan2 tue... crabstick tue satu plastik ada 16 pcs... pehtu ada plastik setiap batang die... ko kena bukak satu2... pehtu ko kena potong... kulit popia plak... satu peket kecik, ada 50 pcs... ko kena siat sehelai demi sehelai kulit popia tue.. crab tue kena biar dulu... bukannyer dari peti ais, terus ko ptg, n terus ko gulung... ko nak meletup?! kalo nak, silakan buat camtu:P... kulit popia plak, lepas ko siat selai selai, ko kena letak dalam bekas bertutup kemas, n kena letak dalam peti... kalo lambat, kulit popia ko akan bertukar menjadi kertas coz dah keras kan...

Dulu2 kan buatler satu blog utk jual CSP nie.. tp ai jadik boring.. coz kalo ai nak letak, gambo same jer.. lainler kalo jual kek kan.. coz deco berlainan.. ni popia.. boringler... asik2 gambo putih panjang2... Teringat kengkawan blogger cam Nad, Suziey, Syariza, Zana, Siti dan ramai lagi.. bila beli popia ai, mesti meka buat entry, letak gambo popia yang tersusun cantik dalam pinggan... mekasih kengkawan coz sudi beli n sudi bersusah payah ambik kuali + idup api dapur + ambik tong minyak masak + curah minyak + minyak panas + letak popia + dah masak + angkat + susun dlm pinggan cantik2 + ambik kamera or hphone + snap + kalo gambo tak cantik + snap lagik + snapler berkali2 sampai puas ati + bukak laptop or pc + transfer gambo + then lenguh jari jemari wat entry pasal CSP.... sangat2 appreciate korang kengkawan! Pehtu ai aktif meniaga di FB... Alhamdulillah, rangkaian di FB nie lebih besaqqqq dan meluas...

TPPPPP kenapa sejak akhir2 nie, ai jumpa sendiri gambo2 CSP yang dicilok + dicopy oleh penjual lain???? kenapa? kenapa? Seperti yang ai kata tadik, tak marah nak meniaga coz asal usul CSP ni pun tak tau dari sape yer... ai pun tak declare ni hak milik ai sepenuhnyer... tp jika ada org lain nak meniaga, sila usaha sendiri yer... bukannyer main sedapppp jer copy gambo + copy cara2 goreng pehtu meniaga and declare tue meka punya

Memula ai dapat pm dari FB... tanya camne buat popia nie.. so ai bitau.. pehtu ntah, dahhh lama cam tergerak hati nak review FB die... tup2 tengok2 ada gambo CSP yang dibeli oleh NadMamaZakwan dalam album die... patutler masa mula tengok, cam pernah tengok jer gambo nie... tp kat mane yer... gambo tue tahun 2010 tau... punyaler lama... siap letak status die kat gambo popia tue... ai takdelah sound or komen kat fb die kan.. pehtu die pm ai, katanya die TRY meniaga tp cam tak boleh jer...

Dan hari ni plak, tetiba tergerak hati nak google crabstick popia.. so bersepahler gambo CSP ni kat image kan... tup2 ternampak ada lagi gambo yang familiar di mata ai... sah n memang sahih gambo CSP dicilok lagik.... Dahler page FB die bukan yg personal nie.. yg jenis 'like' cam fanpage tue... ada gambo popia ai yang diletak dalam kotak coz utk didefrost before dipos ke customer kan... yg paling haru, cara goreng popia pun ditiru bulat2... kalo kawan nak tau, cara2 goreng tue adalah testimoni ai sendiri tau... coz goreng CSP ni bukan cam goreng karipap... kalo goreng karipap, panaskan minyak, letak karipap.. pehtu ko boleh rilek2.. basuh pinggan ke, tengok tv kejap jer... ni kalo goreng CSP... ko kena duduk tepi kuali tue, kena sentiasa balik2kan die.. kalo tak, die cepat hangus... Ingat lagik, ada sorang customer nie, die beli thari tue, pehtu bila petang die call ai... 'kak, kenapa saya goreng popia nie meletup2'... tanya balik 'ct goreng camne? minyak panas ke? sentiasa balik2an die tak?'.... ct jawab 'tak kak, saya letak popia kat dalam kuali pehtu saya tengok tb'... mmg tak bolehler camtu kan.. mmg sentiasa balik2kan die... coz ia kulit popia yang nipis... cepat masak... jgn biar die lama dalam kuali... coz  crab tue dah memang asal2 difrozen.. takut ada tekanan udara dr yg sejuk kepada yang panas...

Perkara ni kecik jer, tp ntahlerrrr.. trasa hati n geram jugak coz bila ada org lain ambik kesempatan... kalo nak meniaga sendiri, rasanya better inisiatif sendiri.. bukannyer ko nak meniaga, ko goggle, pehtu ko jumpa... pehtu ko copy n buat jadi hak milik sendiri... alaaaa, gambo popia je pun... ko gulungler 10 ke 20 batang, pehtu ko tangkap jer gambo... senang kan... jgn ambik jalan mudah... coz org yg dicopy gambonyer tidak melalui jalan yg mudah.. contoh gambo popia yang dibeli Nad tue... Nad bayo pakai duit die... tunggu sehari semalam baru dapat popia tue... buat kerja menggoreng + menangkap gambo + buat entry... berapa byk keje tue.... 

Cth cam ai sendiri plak yg tukang meniaga nie, cam semalamler.. urgent kena pegi Gombak, popia utk delivery hari ni tak siap lagik... so ambik keputusan 'kita buat popia kat Gombak'... so angkutler semua crabstick 10 peket + kulit popia + plastik n segala perkakas mak nenek ke gombak nun... naik umah mummy lyna yang 3 tingkat by tangga... terboyot2 mak yong naik tangga tau.. dah siap, lenguh tangan jugak bwk turun popia 24 peket...tak cukup itu, on d way balik.. singgah sg besi, pass popia kat midot dlam pukul 11:30 malam... bukan senang nak senang tau

Plzzzzz hargailer penat lelah org lain... jgnler sesuka ati ambik jalan mudah demi kesenangan sendiri...

**teringat plak si benten yang ambik gambo lyna ngan ayahlyna buat entry child abuse satu masa dulu... cara yang senang by google kan..

8 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

huhuhu...
sedih saya baca entry akak ni
nak2 plak ada plak nama saya banyak kali disebut2, huhu!

saya pun terasa ikut penat skali

sabar byk2 ye kak..adat meniaga
pasni akak kasi tag je nama dia..
at least org lain tau 'oo die yg buat kak ejan menyinga....'
hehe

Cik Kamoo said...

itulah dugaan berniaga, kita perlu sabar.

Mama Iddin & Irdina said...

sabar ye mamalyna.adat berniaga mmg cam tu.jgn bimbang loyal customer akan tetap loyal ngan csp mamalyna je

*azni* said...

fuhh,berjaya baca sampai abis entry ni..sabar la kak..anggap la tu dugaan dlm berniaga..yg penting ramai customer akak menyokong akak..termasuk la saya..jgn emo2 nnt baby dlm perut pun rasa jugak.. :)

.:fyzz:. said...

ejan..hg lik aloq setaq nnti gitau ya..aku nk order lg..:)
wey sabaq noh..tuh semua dugaan...tp aku tau pelanggan hg ttp setia di sisi..chaiyok ejan..

.:Mama Dhia:. said...

mencabar jugak wat bisness CSP ni kan kak..walaupun org lain nmpk cam mudah..salute la kat akak ni..maju plak tu..bukan senang nak gulung popia banyak2.. kalo tak sabar memang tak jadi..rezki tu dtg dr pelbagai sumber kan?yg penting cekal berusaha..semoga terus success yer kak..

ibuafiqahhuzaifah said...

salam,

sabor2 byk2 ejan..
dugaan berniaga memang macam ni..
walaupun aku xbuat testimoni CSP ko..
tapi memang CSP sedap wei!

pepatah ada kata,

'bukan senang nak senang' dan bukan payah pun nak susah!

moga CSP terus maju dan maju!

ratna said...

Ejan...akak doakan awak sentiasa berjaya dlm business ni. Cekalkan hati, sabar, jujur & ikhlas kay.