Thursday, February 9, 2012

Arkib Makan-Makan - Part II

 Sambal Petai Sardin.... nape bukan Sambal Sardin petai kan.... 
Sebabnyer... petai lebih banyak dari sardin... nampak tue... bergolek2 petai kan... Kuak petai baru nampak sardin, hehehhee.... Petai ni selain dari masak sambal dengan udang... kami masak dengan sardin... tak pernah try? trylerrrr wei... sedappppp! nak lagi sedap + umphhhhh... petai tue letak last sekali... memang konpom sedap n terangkatttt! dengan jamban2 korang pun bau terangkat!hehhehe
 Murtabak Meggi
*NO IDEA* bak kata Osbon... tak tau nak masak ape dah as bekpes... buat jer Murtabak Meggi Simple
Celur meggi lite2 n toskan
Dalam mangkuk, pecahkan 2 biji telur n letak 1/3 perencah kari meggi tue... pukul kasik kembang
Ambik meggi, masukkan dalam mangkuk telur tue... gaul bagi sebati n rata
Dalam frying pan pemberian ibu mertuaku... letak minyak sikit n masukkan maggi tadik... agak2 kuning n sedikit garing... angkat n 'makan semuaaaaaa'~bak kata lyna
 Ini dinamakan SYORGAAAAAA
sambal tempoyak... ada ni kat mane2 kedai... soriiiii... ai tak pandang lauk lain dah... 
kalo makan tempoyak ni... for sure ada bau letak kat tgn kan... kadang ai notty... saje jer kasik tangan ai tue letak rapat kat idung en somi ngan lyna... paling kelakar, bila lyna kata 'busukler mama'
busuk ko kata nak... busuk2 ni ler Syorrrrgaaaa tau tak!
Sayur Sawi pecah telur + Ayam goreng + Sambal Belacan colek dengan Kacang Botol Rebus
Lauk simple tp menyelerakan.... tak tau ape pasal en somi tue, hari2 nak sambal belacan!
Suruh tumbuk sendiri tak mo... takut lari alignment tangan main tenis kut.... kang org main tenis, pukul reket swing2 belah tepi... tetiba die pukul tengah cam menumbuk sambal...

abis dah... sekian!

4 comments:

aLoNg@Na said...

meleleh air liuq dok nengok smbal tempoyak ko jan.....sodap!!!...

Cik Puan Nurul said...

sesuai sgt menu tu ade yg berkuah,ade yg goreng ade ulam dgn sambal..kemain byk lg sambal tu abiskahhh?

::Mamalyna:: said...

Along, sedap wei... masam2 pedas... memang nikkkkmaatttt!

::Mamalyna:: said...

CPN, hehehe... tu pesen 'baki dibawa kehadapan'... tak larat wei, asik nak menumbuk sambal belacan hari2