Tuesday, November 22, 2011

SANITA

TQ Nad coz beri idea:)

Bahasa moden : Pad
Bahasa dulu2 : Modes


Dulu2... zaman ai kut... kalo peot, malas pakai kain... beli jer pad... yang femes emes dulu brand ni kut SANITA... sape penah pakai? kotak kuning ada corak bunga2 kuning jugak kan....


Pehtu kalo dulu2 beli, mesti balut pad ni dengan surat khabar baru masuk plastik.... kalo dah camtu rupenyer, memang org akan tau kita beli ape kan... Ingat lagi, dulu kalo ai nak beli modes ni kat kedai depan rumah tue, mesti tengok... ada org lelaki ke tak? kalo ada... konpom tunggu dulu kat rumah... segan nak p beli... nanti mulaler lelaki2 tue duk tegur2 'beli ape?'.... mesti tunggu line clear... bila clear, baru langkah cepat2 pegi kedai... pehtu siap kepit2 sorok lagik...


Zaman mak2 kita dulu... lagiler takde lagi kewujudan modes ni kan... meka akan pakai kain... kain batik lama2, meka potong2 bentuk 4 segi... pehtu nak pakai, lipat2 dulu kain tue n baru letak kat panties... ai penahler pakai dulu2, tu pun mak beria suruh....katanya tu lagi jimat duit... tak dinafikan memang jimat, tp kadang2 tak bape konfiden coz bila time banyak tue... mudah jer bocor kat kain... Kalo pakai kain tue, memang dijamin bersih kan... mana tak bersih, time basuh tue duk p sental betul2.... 


Tu zaman dulu... zaman sekarang, dah cam2 jenama pad dah... tepuk poket, suruh tangan pilih... nak ambik slim, maxi, wing, extra wing... nak 10 pcs, 20 pcs or 30 pcs.... Zaman sekarang, kalo ambik pad pun dan cam biasa dah... takde nak malu2 lagik... ambik n lambak jer dalam troli.... Zaman sekarang pun, en somi pun boleh disuruh beli pad tau, hehehe

11 comments:

maszmadi said...

wah... kenangan, tetiba teringat zaman memula period kan..... sampai nangis2 nak suruh mak belikan pad, nak beli sendiri malu apatah lagi nak suruh abah atau abang belikan.. last2 ambik mak punya..... pakai.. huhu

Zana Adieyza said...

zana pernah pakai sanita masa awal2 period dulu.. tp sekajap jer.. lepas tu tukar yg lain.. hihihi.. mmg balut pakai surat khabar dulu.. hahahahha..

skrg ni mmg x kisah nak beli pad kan.. iklan kat tv pun melambak..

azura samsuddin said...

pestaim period mmg pakai kotex sbb tu yg adik g beli hehehe, sanita penah pakai sekali tu pun kirim kat warden die salah beli nak x nak pakai jugak ...

Sidratul Muntaha said...

ko tahu ejan
aku alergik klu kena pakai pad
bagilah ape jenis pas un
tahannya sehari jer
esok tu mesti kena pakai kain
lagipun...go to green life la..
ate nak suruh anak sendiri guna diaper kain tu pun payah..
aku mulakan diri sendri
tpi tang sanita ni
mmg mak aku tak amalkan la..
sebabnya duit takde
gunalah kain..
huhuuh..
pernh guna mcm brand,tapi mmg bangsa mudah terkena flammation and irritation..
aku sanggup jer guna kain.
on long term,molekul kapas pad tu pun tak melekat kat mana2 permukaan kita.
bab cuci tu..
dari dulu mak aku dah praktik..
time mandi,basuh terus siap2..time basuh tu rendam sikit dgn bleacher..
ehehehe...
*klu aku guna pad..manjang jerlah kena UTI jugak..
tensen jah..

.:fyzz:. said...

ya aku tau sanita ni..dulu kt kedai ayah aku pun ada jual..n harga pun murah kan..rm2 hengget je kot.tak silap la..

emm kain pun aku pnah pakai..kdng2 tak dan nak beli modes ni..hehh..dulu2 la..tp skang nih...selalunya aku guna Kotex..

MRS. K said...

dulu penah pakai sekali...

suhaila said...

kan...kat kg dolu2 memang pad jenis ni je yg ada..kt kg saya dolu pon stail bungkus dalam srt kabar gak..

ibuafiqahhuzaifah said...

beb skrg iklan pad makin banyak kat tv..ko cakap jer jenama ape yg xder..suma ada iklan..
dulu iklan sanita ada kuar tv ke?
aku rasa 1st peot aku pakai sanita ni la kot..haha..

p/s:ko suka kan imbas kenangan dolu2..haha..ai like!

dakcik said...

AAH..IGT LAGIK..KALO DLU BELI MESTI TUKANG JUAL BALUT DGN PAPER..NK BWK PUN MALU..TP SKG KEMAIN IKLAN DIA KAN? HEHEHE

♥mama eza♥ said...

wah tetibe teringat sanita ne tau...zaman dolu2...igt dulu mase first peyed ne la eza guna..hhahaa..ne jek yg mampu nk beli..

.:Mama Dhia:. said...

mase kecik dulu slalu tolong mak beli modes kat kedai (sampai sekarang mak masih sebut modes)..
mmg betul..balut ngan surat khabar..