Tuesday, November 15, 2011

Carta Lauk Daging After Raya Korban

 Minggu lepas, kita sambut hari raya korban kan
acara tiap2 tahun kat mane2 pun, mesti ada korbankan lembu kan... takkan nak korbankan org plak
Maka ramai2ler kita ke masjid or tempat yg telah ditetapkan di mana acara korban berlaku....
Dah settle semua... masing2 balik dengan bawak beg plastik merah.... beg plastik yang berisi daging korban
Pehtu bermulaler episod memasak daging korban...

Menu no. 1 yang paling top
sup tulang or sup daging... hirup kuah time panas2 memang bestttttt ooooo....
maklumler... kalo bukan kerana raya korban, memang jarang sangat2 kita makan kan... kalo makan kat kedai, semangkuk dah regenyer RM6... isi tak bape banyak, tulang jer lebih, ye dakkkk? Lepas tue isi daging  tue fresh... thats y kuah tue sedap!

Menu ke 2 : Kari Daging or Rendang Daging
mostly org akan masak coz nak makan dengan ketupat or lemang

pehtu bermacam2 menu lagi... antaranya
Daging masak kicap
Daging masak merah
Daging Goreng Kunyit
Daging masak black peper cam Mrs. K

pehtu gulai lemak daging, daging masak paprik, daging bakar dan cam2 lagi lerrr kadang2 tue sampai tak tau nak masak daging tue jenis cam ne dah... betul tak? baik kengkawan mengaku, hehehhehe

so far, kat rumah, ai dah masak sup tulang ngan daging goreng kunyit... pehtu hold dulu... mungkin mingggu depan baru sambung masak daging lagik....

**all gambar from mr google n credit kepada tuan punya gambar

7 comments:

eMMe said...

Ejan, jgn lupe kirim skit kat jiran, heeee~ esp. Daging masak black pepper, i loikeee~

::Mamalyna:: said...

emme, lambat lagi mau masak... skang tengah cuti2 dari masak lauk daging, hehehe

MRS. K said...

daging blackpaper instant i pon tersenarai.. ahakss

maszmadi said...

erm.. masz pon tgh terpikir2 menu daging apa nak masak nieh..... ada lg 1 mangkuk daging korban dalam peti tu x tau nak masak aper.. huhu

Nad @ MamaZakwan said...

naseb baek kak ejan kasik up citer pasal daging ni
baru saya ada idea nak masak apa ngan daging2 korban yang ada tu, hehehehe

ibuafiqahhuzaifah said...

aku bajet ko masak suma katgambo nie tadi..
kagum gler la..
haha..

cik asam jeruk said...

adeh lapo pulak bila tgk ni...uwaaaa