Tuesday, October 11, 2011

Resepi : Ikan Stim Limau

 skang ni, kami kalo p Restoren Sofina Seafood kat putrajaya gate1 tue, mesti order ikan siakap stim limau.... memang sodap! siap hirup kuah sampai ke titisan terakhirrrrrr..... lagipun biar berbaloi bayar kan.... memang kami kerjakan ikan tue sampai takde rupa ikan dah, ehheheheh

Bahan:
Ikan --> ape2 jenis ikan pun boleh kut... tp ai buat ikan siakap (kebetulan ada ikan tue dlm esbok)
Sos Ikan --> takde takpe, dah kat rumah ai ada... ai letak jer
Cili Api
Bawang putih
Limau kasturi --> jus die jer
garam n gula

Cara2
hiris bawang putih + cili api + jus limau kasturi then tabur jer atas ikan tue... letak garam gula sikit
lambak jer semua atas ikan tue.... ai takde mangkuk kukus panjang, so ikan tue ai kerat 2

ni ler barang yang mencetuskan idea ai nak buat ikan kukus nie
 ari tue jalan2 kat tesco... jalan tanpa hala tuju memang boleh mengundang beli barang yang mengarut2 kan.... terjumpa sepit ni... duk fikir2 ape boleh buat kat sepit nie... terus nak wat ikan kukus.... ngada2 kan... padahal bukan tak leh angkat bekas ngan kain...kan! kan!hehehe

Pehtu letak kukus... air paras n pasang api kuat... silaler kukus ikan dalam masa 15-20 minit

Siap sudah:)
silaler cuba coz jgn biarkan periuk kukus anda menjadi tukunnnnnnnnn, hehehehe

4 comments:

Ya ALya said...

pasti sedap kan.....

misz beauty said...

tessss melelehhhhhh =)

MRS. K said...

muahahaha.. periuk kukus i penah buat puding roti jek!

Honey said...

Kalau tak de periuk kukus cam ner eak ??