Friday, October 14, 2011

Lyna...Lyna...Lyna

Lyna skang amatlerrrrrr suka bercakap... cakap die panjang2! cuma kadang mak pak die yg tak paham ape butir yang die cakap... 

Semenjak ada tepon rumah free ni, hari2 mintak nak tepon kedah... nak cakap org family kedah

ni peel lyna, bila dapat ckp ngan family kedah... konon yang tepon tue mak tok... nanti die tanyaler, wan mane? nak cakap ngan wan... bila pass kat wan... die tanya plak, cik nani mane?... nak cakap ngan cik nani... bila cakap ngan cik nani... die tanya org lain plak... tu nasib baik tony, kucing kat rumah tue tak boleh cakap... kalo boleh, ngan kucing2 tue die nak bercakap...

'mak tok, lyna nak ikut maktok... naik beh'
maksudnyer : die nak ikut mak tok die balik kedah naik bas... coz ari tue kami antar mak tok die naik bas balik kedah.... die tak dapat naik bas, dibantainyer nangis sangat2 kat stesen bas tue

kip payet
maksudnyer : keep quiet

suka cakap 'kan'.... jika ayat yg die tuturkan tue, kiranya cam beritahu kita... ujung ayat mesti tambah kan...
contoh : mama, air tumpah.... kan!

panggilan mak ngah, dah ditukar kepada mummy

berat dah 17kg... tak terdaya nak dukung wei....

tiap kali ai antar popia dengan die... or org datang rumah beli popia... die org pertama yang nak berurusan dengan customer tue... maksudnyer : die nak beri popia tue kat customer, customer kasik duit, die ambik dulu... jika customer beri duit besar n nak pulang duit balance, die yang nak kasik duit tue kat customer... boleh dikatakan die dah jadi cam pa ai ler, hehehhee

Suka berlakon cam ambik order kat kedai.... die ambik pen sebatang, ape2 kertas then die akan tanya
'mama, nak minum ape?'.... tak sempat ai jawab, die dah jawab 'tea tayek satu'
then die tanya 'makan?'... ai jawab, nasik goreng pattaya... pehtu die jawab 'tak nak pedas'... so ai angguk jer kepala.... tak lama pehtu, die buatler aksi buat teh tarik... cam tarik2 cawan tue... then hulur kat kita, suruh minum... then die tanya kita 'sedap?'.... bila kita kata sedap... nanti mulut comel tue kata 'sedap kan!'

Tiap kali dapat cakap ngan tok wan die... ayat pertama yang kuar 'Wan busuk'.... tu ajelah modal die... 

Suka berlakon jadi 'Raziq'... Raziq ni sepupu lyna... anak adik asben... sambil point tangan kat badan die, lyna cakapler die raziq... then die akan buat sore budak kecik nangis2...pehtu duk baring wat badan lembik2... berangan nak jadik baby balik kut!

dan cam2 lagiler... tak terrecall sebab die ada banyak perangai, ehhehe

7 comments:

dakcik said...

ololo..comel !

Cik Puan Nurul said...

hahahahhahahahaha..amik order yea..ni mest selalu di bawak pi makan kat mamak ke..biasalah budak2 umur ni semua mende dia ikut kan

maszmadi said...

hm, baca n3 ni pon masz dah tersenyum2 sensorang kat dpn pc ni, kalu berdepan ngan lyna btul2 camane la gayanya yerk..... mesti meriah ngan mulut dia tu.. hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

anak ila dah dua taun beberapa patah je tau cakap..jadilahhhhhhhh

.:Mama Dhia:. said...

alahai comeynyer....kadang2 teringat mesti sengih sorang2 kan kak..

ibuafiqahhuzaifah said...

agaknya budak umur anak kita 3tahun nie peel sama kan..
sama la fiqah aku tuh..sebijik lyna ko tu..

berat fiqah dah 16kg..tu pun Subhanallah nak angkat kalu dah tdo lena..ko imagine la sendiri ejan..
hehehe...

mela said...

seronoknya tengok anak-anak membesarr..macam-macma ragam adaa.