Friday, June 3, 2011

Kisah Camne Boleh Dapat Kuarters Teres

Serius, bila dapat tau jer ai dapat rumah teres.... ramai kengkawan or sape2 ada bertanya camne ai boleh dapat... jenuh jugakler menjawab.... siap ada bertanya, pakai 'kabel' ke? huhuhu... no..no yer...


Meh ai story mory, sesiapa keje gomen, for sure boleh paham...


Kisah bermula awal tahun 2010.... bila JPA announcekan yang PA naik gred dari gred N17 ke N27.... so bila sign opsyen dalam bulan 3 camtu... then terus ai godek2 website BPH... updated application lama, n tukar gred penjawatan semua... pehtu ai print satu salinan borang online tue.... Selepas itu, ai buat surat biasa antar ke BPH, pohon pertukaran kuarters dari kelas G ke kelas E, sokongan my boss n kepil sekali borang yang ai update by online tue.... 


Pehtu dalam bulan 4, BPH reply surat ai by email... katanya nama ai dah dimasukkan dalam 'Senarai Menunggu Kuarters Kelas E' tp dalam masa yang sama die mintak ai antar satu salinan opsyen yang ai setuju naik gred PA tue.... masa tue katanya nama ai dalam senarai menunggu 641, tp paling haru... dalam list online tue, takde langsung nama ai.... mungkin dalam list hardcopy mereka kut yang ada nama ai.... 


Tu sahaja... ai terus tunggu dan menunggu... dalam bulan mei 2011 dah cam rasa teruja bila Eima call bitau yang die BPH dah call katanya die dapat rumah teres... terus ai call BPH dan diberitahu secara lisan katanya nama ai dah dikeluarkan dari senarai menunggu... ai tanya, dah kuar tue, maksudnya ape.... dapat ke tak dapat rumah teres? Jawapan BPH, kalo dah dikeluarkan memang dapat.... Disebabkan tak sabo lagi, ai ngan kak geli (kak geli pun dapat jugak) p BPH, saje nak bertanya.... kut2 surat ada, boleh terus ambik.... tp org BPH suruh tunggu mereka call kami.... dan akhirnya hari selasa 24/5 BPH dah call n suruh ai ambik surat.... tu jer prosedur camne ai boleh dapat teres... takde kabel2 yer... dapat ikut prosedur yang betul, bukannya dengan cara mencantas line orang lain....


Tak syok jugak, ada yang berkata... die pun sama gred jugak ngan ai tp kenapa ai boleh dapat... die pun apply jugak, tp tak dapat2 lagik.... camno tue? tak dapatler nak nolong yer... boleh tak sila anggap yg tu rezeki yang Allah tentukan kepada ai...


Tu jer kot, Sekian, terima kasih.

13 orang dok soksek soksek:

♥mama eza♥ said...

eza pon tgh menunggu jugak..huhu

syawalsimpsons said...

mmg best...

eima said...

diorg semua pelik ingat kite nih tak layak tau ... ingat PA ni takat SPM je .. hanya PA ngan org tertentu je kelayakan PA ... tak kisah punn

mmg kite tak guna kabel pun cuma berkat kesabaran & rezeki dpt umah tak de org dok lagi... kite org pertama yg dok ...

mungkin diorg lambat update kat BPH kot ... anyway selamat berjiran ejan .... klu dgr aku jerit² tu perkara biasa ye ...hahaha

zura_habib said...

kdg2 sume nie ikut rezeki jugak...mcm kami nie nak masuk kuarters terdesak so terima ajer dpt apartment...lepas sethn setgh baru dpt teres sbb P11 nyer perumahan baru bukak masa tu...

::Mamalyna:: said...

eza, sabo... insya allah ada tue...

::Mamalyna:: said...

su, best coz tak yah berebut parking dah, hehhe

::Mamalyna:: said...

eima, tu ler... ramai tue call ejan, siap cakap lagi... meka gred sama 27, tp still lagi duk apartment or mintak tp tak dapat2 lagik... memang betul, rezeki kita sebab dapat duk perumahan baru...

ko pun sama tau, kut2 terdengar sore aku tu, wat2 tak dengar jer...

::Mamalyna:: said...

zura, ai dulu duk apartment coz time tue pa gred n17, memang kelas G...pehtu dah naik gred, mintak upgrade kuarters dari kelas G ke E coz potongan sama jugak + dah memang kelayakan kita... tak sangka dapat awal jugak even setahun menunggu...p15 pun rumah baru bukak... rezeki, alhamdulillah..

Seri said...

Kak ejan, tu sume rezeki n inisiatif diri sendiri wat surat htr ke BPH.. dpt awal @ lambat, tu bukan keje kite, keje org BPH.. org pun mcm akak, takde pun sibok nak pegi folo up slalo kat BPH + kabel pun takde kat sane.. tau la org BPH keje meka camne kan..

hey, sape yg dok dengki tu kak???

::Mamalyna:: said...

Seri, betul... inisiatif sendiri.. alhamdulillah, ada rezeki kita...

ramai bertanya seri, kat fb, ofis...letih nak menjawab...trasa cam 'salah ke aku dapat rumah teres?'

ummiaqeef said...

saya bulan 10 thn lps baru update permohonan online tu n faks surat kenaikan. xde hantar2 surat bagai. tup2 sekarang ni dah dpt sama hari akak dpt call kan?? padahal akak dah apply dulu dr saya. so,tu sume rezeki..cuma cpt ngan lambat je..harap bersabar..

Ya ALya said...

biasala kak...bila kita apply dapat,semua orang ingat kita guna kabel...cam ya dah lam apply keja gov,tapi rezeki tu allah bagi baru tahun 2011...bayangkan dari tahun 2004 apply keja gov sampai sekarang baru dapt....syukur sangat2....

emma said...

AII ejan,

same too me..kak senior kt opis tue bising sebab kita dapat kuarters teres..deme kate kite kai kabel besaq..padahal..ade kes pun tue sebab dpt pindah..tapi fikiran mereke adalah sgt kolot...feeling so upset..btw..dpt p15 yer...lorong mane...n_n...