Thursday, February 10, 2011

Budak Tecik Ni Merajuk ngan Mama Dan Ayah

Lyna wat perkara yang menyirap ati mama petang semalam.... Lagi2 ayah die takde kat umah ptg semalam... memula kasik vitagen, cam biasa bila die buat 'projek besar' mesti teruwek-uwek... then termuntah... ai pun pas potong ayam, p lap muntah die... then ajak lyna p mandi... pas jer mandi, menangis2 tak mo pakai pampers.... camtuler tiap2 petang... nak kata dah pandai leh control wee wee die, tak lagik... ai paksa pakai, tak mo... menangis cam kena pukul, sambil tendang2 kaki kat ai (bab ni memang pantang ai ler)... gila punya menyirap, then ai malas nak layan... ai sambung masak.... tengah2 ai masak, die sibuk kaco ai kat dapur cakap 'umpah...umpah'... then die dah terkencing kat area dapur tue..... perghhhhh!!! amat2 menyirap yer... ai lap plak kesan kencing die tue...tp pandailer die pujuk ai balik, tp ai buat keras hati... sebenarnya malas nak bagi muka.... dah siap bagi pakai pampers then kasik die makan nasik...

bila ayah dah sampai umah, mulaler mengadu.. tp biasaler cik lyna, bukan boleh kena tegur sikit... menangis sangat2!!!! merajuk pehtu terguling2 depan tv... kami biasanyer, biar jer... pandai2ler die nak cool sendiri... coz kami malas nak bagi muka, takmoler die jadi terlalu manja kan... Biar die menangis, tak bermakna tak sayang anak kan...

Pagi ni, lyna cam tunjuk merajuk ngan kami.... dalam kete, saje kami tanya, sayang ayah tak? die diam... sayang mama tak? dia diam... pass lyna ke cikgu taska, then kami say 'bye-bye', lyna tak kasik respond pun... 

Kecik2 dah pandai merajuk... Tengok ajelah, rajuk die berapa lama...

11 comments:

Sricahaya said...

pempuankan..merajuk tu satu kebiasaan..nak minta dipujuk tu sebenarnya..hehehe

::Mamalyna:: said...

ida, tu ler... merajuk tue muka masam jer... senyum tak, lambai tangan pun tak...

Cik Puan Nurul said...

lyna suke ngamuk2 sama cam qaseh gakk..kadang tu mmg malas nak melayan kang xsiap kije umah.skrg ni tb dia kongker tuk tgk cd barney hamunn je..dah xdapat nk tgk tb kalo xbg ngamuk teruk2..skrg ni pun dh pndai nk godek2 seniri nk pasang cd barney dia..gamaknya kene bagi adik dakk tak dayala menjadi2 nakalnya huhu..

☆ lieya latif ☆ said...

kikikiki keras ati lyna sampai ke pagi rajuknye hah...siap wat dek jek time bai2 yeak hihihihi.....

betul tu ejan, kene keras ati...kdg2 kene gak wat dek jek jgn pujuk sgt.....walaupun dlm ati kite ni dah cair nak memujuk sebenarnye kan heheheh

::Mamalyna:: said...

nurul, sama ngan qaseh jugak ker.. tu ler nurul, kalo ai layan jer die semalam, memamg tak berasapler dapur ai... tu kadang biar jer... saje2 mengada2 kan..

jom...jom, set tarikh bagi depa adik..heheh

ummiaqeef said...

boleh imagine muka dia merajuk..haha..ala,biase la tu, nak mintak perhatian lebih. aqeef pulak suke memberontak. asik nak berguling kat lantai. jgn ingat dia malu² tu x panas baran. hahaha.. (ikut baka abah dia)

::Mamalyna:: said...

lieya, merajuk muncung abis... lagi nampak pp labuh die tue..

memang pun, ikutkan ati nak jer p pujuk2 cium2, tp terpaksa keras hati... nanti takut lyna makin naik lemak...

::Mamalyna:: said...

rozi, muka lyna time merajuk mmg masammm abis... keras hati bukan main.. die nak berguling ke, nak lambak semua kusyen kat lantai ke, buatler... cekal ati jer..

camneler aqeef guling2 yer..

Mama AqiL said...

cik lyna kite majuk yea...takpe nanti petang mama & ayah bwk g ponas yea...

* mmg cam gitu lar budak2 skrg nie kot ejan..kalau bab2 merajuk nie serah je kat derang... cam tue gak lar si aqil kalau merajuk..aku laki bini wat derk aje.. tp aqil tu cerdik..lagi kita tak pujuk..dia leh wat muka sengih dia kat dpn muka kite..."

✿etiey erywan✿ said...

budak zaman sekarang. betul yang paling tak tahan bial tendang- tendang, melentun- lentun (eysraf cam tuh lah). sakit jiwa dibuatnya... sabo je la

Anonymous said...

thu xpe prmpuan kn nk dpjuk