Thursday, January 6, 2011

Putrajaya dan Trafik Light, memang tak dapat dipisahkan

Sape penah datang Putrajaya? dan sape2 yang duk kat Putrajaya... mesti tau kan, PUTRAJAYA nie memang banyak trafik lightttt.... letih woo kaki duk tekan minyak, pehtu benti n tunggu turn...

Perjalanan dari umah ke ofis, kalo tak de trafik ligt, 2 minit boleh sampai kut... coz kalo ai drive, semua trafik light hijo, perjalanan hanya 7 minit... dekat giler... tp kalo asik merah2 n antar lyna ke taska, terus jadik banyak minit...

First, turun jer dari simpang kuarters, dah ada satu trafik light... then hijo, go straight... then sampai depan area trafik light bomba, susur kiri, tp kena tunggu turn jugak coz nak cilok masuk lane... then go straight... pehtu satu trafik light sedia menanti... untung nasib, sempat.. tak untung, tungguler... go straight lagik, tak sampai 30 meter, ada lagi trafik light... untung nasib, sempat.. tak untung, tungguler... kalo nak antar lyna, peh jer trafik light nie, ambik kiri... ada lagi trafik light... nak ke kanan... tp bila pagi, hati sedikit panas coz ramai org buat uturn kat trafik light sini... 3 kali tunggu pun, belum tentu dapat p kanan lagik... taun nie kami dah cerdik n nakal sikit... tak duk lane kanan dah, duk lane tengah or still duk kanan, tp bila lampu hijau, kami cilok ke lane tengah then bila sampai kat simpang tue, terus kami cilok kona kanan.... Terpaksa buat, kalo tak, keras kakuler duk kat lane kanan tue tunggu turn nak belok kanan coz bila org buat uturn, pas jer 3 kete buat uturn, terus lampu jadi merah....

Dah kuar antar lyna, kat simpang tadi jugak, trafik light n belok kiri... pehtu jalan straight n susur kiri... then ada satu trafik light bling-bling... so atas budi bicaraler coz kat sini ada simpang, so pandai2 bajet laluan then tengok kete nak masuk simpang tue... pehtu sampailer ke trafik light beso kat depan MOF tue... untung nasib, sempat.. tak untung, tungguler... kat sini, kebiasaanya tunggu lama coz banyak kete... bila dah ijau, belok kanan... then depan kat ofis, boleh susur kiri then selamat sampai ofis....

Untuk p keje dari rumah pun dah lalu 7 trafik light

Waktu balik plak, sama ada drive atau ai jadik mem besar... kuar jer ofis, susur kiri then ada satu trafik light kat depan kem. pengguna..  belok kanan, then ada satu lagi trafik light... pehtu ada lagi satu trafik light... then belok kanan... drive melepasi jambatan wawasan then ada lagi trafik light, belok kanan... pehtu trafik light lagi, belok kanan... pas ambik lyna, jumpa balik 2 trafik light tadik then belok kanan pehtu tempoh lagi 4 trafik light...

waktu balik, 11 trafik light...

Sehari, ai akan tempoh 18 trafik light... sebulan, memang banyak kaliler...

7 comments:

umilia said...

btul2..sgt boring nak tempuh trafik lite ni..lg2 klu ujan mcm pg td..tgk2 kat jln beso da jem da..pstu tak gerak2 dkt 10minit..pstu da gerak keta dpn aku lak belanggar..ade 3 keta..adeh..bengang tul la..bahananye pg td aku msuk ofis lmbt..

eima said...

hahaha sabo je la...
kadang tu trafik light tak tally ...
cni hijau depan merah ....
klu 1 jalan lurus tu 1 hijau semua hijau tak jem ...

tah la ...

.:mama dhia:. said...

dari umah ke ofis cume 5 minit jer..tp disebabkab traffic light..kadang2 sampai 15 minit baru sampai..

* mane tau 5 minit?? ade gak 2 3 kali traffic light ijau sepanjang perjalanan ke ofis.. (^__^)

Ayah Zaidi & Ummi Zayda said...

mmg la..aritu sya ada gak Ptrajya,punyala byk trafik light kt sna,penat main klatch n gear..pas tu asyik benti je..bleh thn putrajya ni..hihi..
tp disana byk pat2 yg cantik..i like..:)

syariza09 said...

akk slalu cari jln pintas, jln yg krg traficc light...x larat la nk berenti2

Cik Puan Nurul said...

baru balik dr putrajaya siyessss byk terapik laik..tadik pun gi kat opis sebelah opismu muahahahaaa

ummiaqeef said...

pitam! saya pun camtu gak,same je.....nyampah la..sape suh buat byk2 t.light ni, menyusahkan dan buang minyak ok..