Tuesday, January 11, 2011

Peringatan Buat PENGHUTANG TEGAR


Bagi yang liat bayar tanpa apa-apa keuzuran, tak digalakkan kita menghalalkan dengan mudah selagi dia masih mampu membayar, malah orang macam ni haram kita bagi hutang tambahan lagi kat dia lagi selagi dia belum menjelaskan hutang yang lama.... Ini kerana kalau kita bagi lagi hutang kat dia, atau kita halalkan, kita macam menggalakkan dia buat dosa berhutang dan tak bayar hutang. Kalau nak bagi juga (kerana simpati kpd keluarganya dsbgnya) , kena bagi dalam bentuk sedekah, (diiringi dengan nasihat la, lecture sikit).

Kalau si liat membayar ni meninggal dunia dahulu dari kita & kebetulan warisnya pula ada masalah nak bayar hutang itu, barulah sesuai untuk dihalalkan kalau mahu. Selagi dia masih hidup, tanggungjawab membayar hutang itu biarlah tergantung padanya, tidak dihalalkan.
 
tq OLIN.
 
Kenyataannya ialah:
Hati ni tak teringin nak beri die ada ape2 kaitan ngan ai. FULL STOP! Menyusahkan hidup orang jer.. bila ai marah, sibuk jugak nak marah... sampai bila nak larik! pandai wat utang, pandailer bayar... tak kiraler ko buat utang tp org lain pakai duit tue... tp hutang MESTI kena bayar... Yg pakai duit pun, takkan nak larik jer... Jgn nak lepas tangan, dah tau yang adik kesayangan ko tue, tak mampu or buat2 tak mampu nak bayar... kerjaya pun pendidik kan, bukannya par...
 
Jgnler buat perangai, SELAGI HIDUP, selagi tue nak larik dari bayar utang, tukar2 no phone... ko dah libatkan adik beradik ko... ni adik beradik ko tunding jari cari salah ai plak... tp adik beradik tue lupa agaknyer perbuatan meka pada ai...
 
'ejan tulis kat internet, abis kedai adik die bangkrup'.... kenyataannya ialah... ADIK KO TUE SEBELUM WUJUDNYA KEDAI PUN, MEMANG TAK BAYAR HUTANG!
 
4 tahun ai bersabar... dan perbuatan ko dah over limit!

4 comments:

aiDieNa said...

Memang tensen kalau owg tak bayar utang.. biler nak berhutang.. senyuman manis sampai telinga.. bila time patut bayar.. nampak kita buat tak nampak jer.. kalau jumpa orang macam.. eloklar jgn diberi muka.. terkena sekali malang.. terkena dua kali atau berkali²??

Cik Puan Nurul said...

cerita pasal hutang ni..hurmmmmmmmm..mampu ngeluh panjang jelaaaaaa

[-suziey-] said...

haihhhh sabr ejan..ish tkt plak tgk ejan marah..huhu..

mamaqari said...

ssh btl dgn org yg berhutang tp time mtk byr buat2 lupa dan x rasa bersalah pn...