Tuesday, January 18, 2011

First time masak lala, dah ia menjadi... ai begitu bangga

ai tetiba minat lala... dalam taun lepas... walaupun dulu ai penah berfikiran cam rugi jer beli seafood yang bercengkerang nie coz yg beratnyer kulit tp isi secoet....

ai adaler beberapa kali masak lala... first time ai masak, memang out!hehhee... ai jer terkulat2 abiskan...
second, better for first time... dan ari sabtu lepas, memang TERBAIKKKKKKK!!!

so ai sharekan resepinya,
lala... agak2 semangkuk
2 bijik bawang putih - hiris
sedikit halia - hiris tp jgn putus
santan secawan kecik
serai - diketuk

mula-mula panaskan minyak dan tumis bawang putih ngan halia sampai naik bau
agak-agak dah wangi, masukkan santan sedikit demi sedikit...tp jgn tuang semua..
pehtu masukkan serai
agak2 dah mengelegak, masukkan lala...then tutup ngan tudung periuk.. tutup dalam seminit
pehtu korang angkat2ler, tudung tue... balik2an lala...rasakan garam pehtu tengokler kalo kuah tak bape cukup, letak santan sikit lagik...
dah siap..

5 comments:

Cik Puan Nurul said...

suka gak ngan lala..selain masak sambal tumis penah gak masak berserai menda tah yg buh kunyit idup ngn cilipadi tu tapi rupenya xbape nk bes,nak try masak yg cam ejan buat lak laa

eima said...

aku suka lala masak pedas... tp lemak pun ok..time ngandung br penah mkn.....

Diah Rothman said...

Masakan kegemaran kami sekeluarga... tambah cilipadi lebih sikit.... lagi pedas lagi laju....

Tahniah kerana terus mencuba!

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

akak suka lala masa sup campur serai.. sedapnya

ummi sofiyyah said...

ummi mmg suka lala..isi dia manis..!