Thursday, December 23, 2010

RM592

 Dalam kul 12 tadi, ai kuar berizin ngan my bos untuk pegi ke taska lyna bagi membayar Yuran Taska Lyna untuk tahun 2011.... Taun depan lyna dah 3 tahun, so perbelanjaan bertambahler sikit sebabnya die dah start belajar... cepat sikit cakap lyna cayang, camne kalo cikgu tanya, kamu jawab bahasa kamu jer, mana cikgu nak paham, hehehe

so tadik, dah settle bayar semua... Total RM592.... fuhhhhh!!! berkeping2 duit mamanya hulur kat cikgu..
 so iniler pecahan duit dari RM592 tue... Monthly fees tue bertambah jadik RM250... up rm20 dari harga skang nie...

dan dikesempatan tadik jugak, ai mintak izin ngan cikgu nak jenguk lyna... tanya cikgu, agak2 budak 2 tahun skang nie tengah buat ape, cikgu kata time minum susu n tido.... Ai tak penah jenguk lyna dari start ai hantar kat situ bulan Jan tahun nie... sampailer skang, dan tadiler first time ai atur kaki ai melangkah menaiki tangga dan tengok sendiri camne 'hidup' lyna kat taska.... bilik lyna tingkat 2.... time tu ada semua budak2 tengah baring.... puas jugakler nak cari lyna yang mana satu coz tengok semua sama pesen jer.... Lyna nampak jer ai terus senyum... sengih lebar jer... time tue die tengah baring sambil main2 bantal peluk die yang dah nak terkeluar dari sarung tue.... senyum jerrrr.... cikgu kata, lyna camtu ler... diam dan senyum jer.... ape2 xtvt die buatler...ai pun duk kat pintu jer, tak masuk bilik tue, tak moler kaco kan... lagipun ada budak2 dah tido... tak lama pehtu ai kuar n balik umah...

Masuk kete, terus ai nangis (ni pun rasa nak sambung nangis kat ofis...bergenang air mata nie)..... Ai terfikir, kat umah, lyna nak tido... ai or my asben, duk sama2 ngan die dan tu yg kekadang mak pak 'hanyut' sekali... tp kat taska, tidoler beramai ngan kengkawan...kaki bertemu kaki, kepala bertemu kepala... tp as working mother, ai or sesape kengakawan pun, kita takde pilihan kan... terpaksa hantar anak ke tangan org lain untuk jaga anak kita semasa kita kuar bekerja 8 jam sehari... Untungnyer ada jugak kengkawan yang maknyer jaga, so memang p keja ngan senang hati... tp pada ai, takkan ai nak hantar lyna kat kg? Biarler susah senang ai bersama2 asben demi membesarkan lyna....

Teringat hari pertama tinggalkan lyna kat taska lepas ai abis pantang.... sedih, frust, riso semua bercampur baur dalam ati time tue... Sedih sebab terpaksa berpisah ngan lyna seketika sebab kena p keje... Frust sebab tak dapat nak besarkan lyna sendiri... so ai terpaksa serahkan lyna ngan penuh kepercayaan kepada org lain untuk menjaga lyna dan membesarkan lyna.... Org lain yang bukan sedara mara ngan ai... Masa hari first ai antar lyna di taska baru, ai serahkan lyna kat cikgu die then ai cakap 'akak, tinggalkan lyna kat sini, jagalah lyna baik2 yer...' camtu jugak ai pesan kat lyna hari2 sampai skang nie ' lyna, duk taska elok2 yer, jgn nakal2, dengar cakap cikgu, nanti petang, mama ayah ambik...'

Kisah makcik2 kat kg ai plak, adaler sorang dua hasut mak ai suruh jaga lyna
'makde zainah, baik awok ambik anak ejan, awok jaga... boleh awok merasa duit ejan'....

Mereka2 ni suruh mak ai jaga lyna ngan alasan kukuh, ai akan bagi duit tetiap bulan lebih dari biasa coz mesti mak ai dapat duit lebih kan coz itu duit belanja anak sekali kononnya... No wonderler, ai tengok ada nenek2 kat kg tue, dah tua tak larat nak jalan dah ai tengok tp sanggup lagi jaga cucu kecit tenit...
For me, biarler sesusah mana hidup pun di bandar glamer nie, asalkan lyna tu membesar di depan mata kita... Moment yang paling best ialah bila tengok mereka yang hanya pandai baring, pehtu dah pandai main agah2, meniarap, menyusur, merangkak, berjalan, berlari, bercakap ngan macam2 lagik..

23 comments:

ummiaqeef said...

sedihla bace karangan mamalyna ni.. hehe..kite hantar kat babysitter lg,xtau la kalau pegi taska cane lah gayanye nanti..

Hezesuze said...

beseler anto taska private mmg camtu ergenye...yg penting lyna leh study ngan cmerlang & selesa

nursalwa said...

sama ar kiter.. anak saya pun anta nursery.. kekadang terfikir gak mcmaner dia kat sana.. tdo sendiri2 gak xdipeluk oleh ibu dia.. stiap pagi anta ke nursery mesti rasa nak nangis.. bl ptg jemput anak kat nursery tgk anak senyum2 kat kiter, rasa bersyukur sgt anak sihat mcmaner kiter anta dia waktu pagi..

eima said...

dulu MIL penah nk jg fahim tp aku tk bg sbb nk tgk sendri fahim mebesar...

eRiNsZ said...

saya pon x snggup tgalkan ank kt kg..
1. x nk mnyusahkan org tua
2. x snggup woiiii
sanggup jga eisya sorang-sorang 6blan ... sbab duk bjauhan dgan suami.. (b4 dpat tkar)

mummy_ayu said...

cedih jugak baca entry ezan ari nie..ayu hantar umah org..riau tu of coz ada..tapi nak buat mcm ne...kiat keja..kenala jugak..

Cik Puan Nurul said...

hurmm sedih plakk ituler yg buatkan sy pon jd kensel nk kije blk..selalu dpt rasakan cemanala ye perasaan korg kan.bg sy la kan bior le org tua kt kg tu tumpukan amal ibadat dan juga g kenduri sana sini buat perkara2 yg depa xdpt nk buat masa kite kecik2 dulu.ini dah tua xdaya time tu la gak nk jaga cucu bilenya nak berehat nk kenduri kendara ceramah agama bagai pun xboleh sbb ade cucu kt umah.biarla ssh senang kite laki bini jaga sendiri tidak xyah beranok la kan kalu semua nk hrp kat org tua lagik.lainla kalu kite duk serumah ngan dia xpe.lagipun peluang nk tgk anok membesar sekali je xulang balik dah.lagik satu kalu nenek/atuk ni sayang cucu mesti berlebihan punya haha..so nnt anak kite jd manja keterlaluan kesannya bile dh besor jd panas baran ngamuk kalu xdapat itu ini..sy dh tgk dpn mata dh 'peel cucu kesayangan' ni sakit ati plak bile tgk semua org ikut je kehendaknya sbb xmo dia ngamuk..

::Mamalyna:: said...

rozi, tu ler yg akak alami since lyna dihantar ke taska..

::Mamalyna:: said...

heze, betul tue..taska lama, wat keje sendiri jer, taska baru nieler yang lyna belajar sikit2...kira okeyler kan..

[-suziey-] said...

haih tetiba sebak je baca n3 awk ni ejan..hmm..for me btl..ape pn yg jadi biarla ank dibesarkan dgn perhatian kita..jgn pisah2..huhu..as for me mmg lucky sbb my mom yg jaga aQeel..mmg g keje senang hati..klu susah hati pn sbb pk keje..heheh..

::Mamalyna:: said...

nursalwa, betul tue... kalo antar ke nursery anak nangis, lagi haru ati maknyer... bila petang, nampak muka kita, tersenyum2 anak kan...

.:mama dhia:. said...

air mate dah bergenang bace n3 ni...isk..isk..
biar ler kite anta anak kite kat nesery dari anta kat kg..
at least 8 jam jer kite x nmpk muke anak kite..
kalo anta kg. seminggu berpisah ngan anak (tu pun kalo tiap2 minggu balik kg)..
rugi kan...x nmpk anak membesar dan pandai macam2 depan mate kite..

.::Lynn::. said...

kuatkan hati hantar anak2 di taska... lagi pun lyn dari kecik memang duduk umah org + taska smpai form 2...
tapi encik suami, setiap kali antar anak2 kat taska gerenti dia sayu...dalam ati ai tau dia nangis.. huhuhuhu

::Mamalyna:: said...

eima, dulu ai booking taska nak antar lyna bulan 1/2009 kononnya mak ai leh jaga lyna sebulan tp mak ai tak boleh sebab kena jaga arwah nenek ai, MIL mintak jaga sebulan sementara tunggu lyna masuk taska tue tp lyna kena tinggal kat kedah... then ai tanya taska, die kata ai boleh antar lyna, so lyna masuk taska bulan 12/2009... lega ati time tue...tak sanggup nak berpisah ngan lyna..

::Mamalyna:: said...

erinz, point satu je kan, tak sanggup nak susahkan org tua, dulu penat2 kita, skang kena jaga cucu... saluteler kat erin, leh jaga anak sorang2...alhamdulillah, skang dah okey kan..

::Mamalyna:: said...

ayu, betul kan.. riso tue tetap ada tp kita takde pilihan, memang terpaksa...so give n take ajelah..

::Mamalyna:: said...

nurul, tu ler ape kami rasa nurul...untungnyer nurul dapat besarkan qaseh sepenuh masa... ai pun tak boleh terima cara camtu... nak komen lelebih,trasa plak org lain... tp kesian tengok makcik2 baya mak kita jaga cucu umur 2 tahun... byk org kg ai camtu...

::Mamalyna:: said...

suziey, untungnyer...mak jaga aqeel, mesti hepi jer rasa... konpom tak riso ape2...

::Mamalyna:: said...

yana, akak pun tak sanggup... biarler anak tak sihat, tido cuma 2 jam tp biarler lyna tue kat depan mata... kita pun bukan larat jugak nak ulang alik kg tetiap minggu, penat + fulus lagik...

::Mamalyna:: said...

lynn, memang cekalkan ati lynn... lynn takpe, boleh jenguk2..ai pun dulu same jugak,tp since tukar taska nie... tengok ajelah bumbung taska dari ofis... berdoa agar lyna okey kat sane..

Ya ALya said...

setakat ni ya memang tak rasa lagi anak tinggal dengan orang luar...ya duk mak..so g ngaja ptg,pagi dapatla jaga sara,ptg mak n adik2 ada kt umah...

lya doakan mama lyna tabah k...ya yg family sendiri jaga pun dok teringat2 gak bila time keja....

Mama AqiL said...

terus terkenang kan anak bujang aku sorang nie ..

camtu lar yang aku rasa ejan dari mula antar aqil kat taska...harap2 dpt jagaan yang sempurna... kerna dh tanggungjawab kita sebagai mama yang berkeje..terpaksa berpisah dengan anak demi tugas..

dari umur 2 bulan until lar skrg nie tiap2 ari aku akan jenguk aqil kat taska..but..start next year..mama x leh nak jenguk aqil coz aqil dh school lain...hmmm..camne lar keadaan nYe nanti...

aku tumpang nangis ni jan...

doakan agar anak2 kita mendapat perlindungan dariNYA dan mendapat ilmu yang berguna...AMIN

.::Lynn::. said...

sekarang dah xleh tengok lagi... taska dah jauh dari opis... huhuhuhu