Wednesday, October 13, 2010

True Story About Kak Nam

Selama ni ai berkias2 kan, okey! hari ini ai akan ceritakan perkara yang sebenar berlaku...

Yes! ai skang sedang berniaga CrabStick Popia Frozen... HomeMade by me ngan asben! Laki bini yang menggulung... camne boleh berniaga? coz permintaan kengkawan ofis coz ai penah bawak popia ni ke ofis untuk kami breakfast, pehtu kawan2 nak order... dan di situler bermula...

Pehtu sebelum ai launch kat blog even ai penah letak resepi popia nie kat blog...ai pomot dulu kat FB... kat FB nie bila ai pomot, ada manusia komen tulis 'boleh buat sendiri jer'... okey, noted! ai malas nak layan... dalam tempoh seminggu tu ler... kak nam ni dah buat sebaran menghasut... ayatnyer ialah... ada beli popia ngan ejan? baik buat sendiri, senang jer nak buat, buat sendiri lagi puas hati... kalo sorang die menghasut, ni byk org plak tue.... takpe2...ai masih sabar lagi walaupun dah mendidih kat dalam... Jawapan dari ai ialah, nak buat popia tue sendiri, buatler... ai tak penah halang, coz resepi pun ai penah letak kat blog... tak penah paksa ko pun untuk beli popia yang ai buat... ini ape perangai ni? Ai ngan asben penat lelah menggulung demi nak cari duit lebih sikit, die p kondem camnie... ape masalahnya ngan ai? ni yang boleh dikatakan kawan jadi lawan....

Even ai deal ngan manusia perangai camnie, Alhamdulillah, ai still dapat order dari kengkawan... dan first time ai delivery popia ke Melaka... TQ Echah dan Fidah.... dan ai tau jugak, ramai kengkawan blogger yg try buat popia tue sendiri...

Keadaan jadi lebih teruk bila ada blogger buat popia nie dan muka die melecur kena minyak panas... dan korang nak tau, die p wat sebaran ngan kasik link blogger tue... ape motifnya?!!!! Alahai, sabo ajelah perangai ko nie... mungkin motifnya nak bitau yang sape beli popia dari ai, nanti goreng muka akan melecur kena minyak panas, camtu ke?... Time ni memang ai super marah dah...

Cam biasa, ai setiap kali jual popia kat sape2 pun, ai akan tanya, masa goreng ada letup2 tak? Coz ai tau, kadang2 air ketam tue kuar, tu yang time goreng die meletup...

Buat kengkawan blogger seperti Ziemah, Ibu Syawal, Ummi Soffiyah, Nigina, Eima, Adlina, Siti dan Fidah, tq so much kerana percaya dan order popia dari ai... malah ada yang repeat order, tq so much...

Buat kengkawan Uitm, Echah, Anum, Along...tq coz menjadi pelanggan dan support bisnes kawanmu ini..

Buat silent reader, Rini dan Cikgu Dina, tq coz sudi beli popia ai

Dan buat kengkawan ofis, tq so much:D coz kerana korangler yang beri support dan beri peluang untuk ai berniaga... Tq order dan Tq coz repeat order!

Buat kak nam tue, ai tak penah cari pasal ngan u so jgnler nak cari pasal ngan ai... salahker ai cari rezeki yang halal...hentikanler perangai hasad dengki tu yer...

19 comments:

Nigina said...

dun worry ... p lantak dengan kak nam tu...u pk macamni .. kalau orang dengki ... beribu-ribu allah akan akan bagi rezeki kat u... i kekadang selalu fikiran macamtu.. biarlah orang nak kata apa..

MRS. K said...

kak nam dengki!

.::Lynn::. said...

agak2 aku lakan..kak nam nak take over bisnes ko kot..

qasehadam @ nurul said...

benar popia tu leh wat seniri..tp kalo xsempat ker or nk kuantiti byk elok order je.tang meletup tu sbb ais ade lg kan dlm tu..ekceli maybe dia jeles ngan ejan,bior jela org gitu..

suhaila said...

mamalyna, moga bisness mamalyna terus berjaya.pedulikan kak nam tu.memang dah perangai org melayu suke dengki ngan bangsa sendiri.Insyaallah, kalau Allah dah tetapkan itu rezeki kita adalah.

..nOj.. said...

buat tak tau sudah. lantak la dia. lama2 nanti diam la tu (kot la)

eima said...

org dengki ni tak kemana ...
wlupun aku tau .... nampak cam senang nk wat sendrik .. tak hingin aku nk wat ... buat lenguh tgn aku je nk menggulung baik aku beli je dr ejan ...balik goreng je ... harga bkn nye mahal pun .... murah gile ...
siap deliver lagi ...risiko pun tak dak nk meletup² sbb ko dah defrost kan ketam tu dulu ....

aku mrh nih .... tu psl membebel ....

ejaMaria said...

biar la dia... org busuk hati ni mmg tak akan kemana-mana...
akak mmg tak pernah order popia ejan tu... tapi buat sendiri pun tak... hahaha... tak rajin la nak menggulung ;p
banyak-banyak sabar ye...

Honey said...

Ellleeehhh ... Dengki lah tu ...

Zimah said...

ko sabar je la ngn kak nam tu..byk dia kondem biz ko..ALLAH kasi herot mulut dia tau la..sabar ke la ek..aku akan repeat order ngn ko lg..hehe..

Sricahaya said...

bt tak tahu je ngan org cam tu..
lagi dia war2kan yg tak baik, lagi ramai yg order nanti..

aku mama chami said...

mmg adat org berniaga kak. sy masa berniaga printing dlu pun kena gak macam ni. bkn org lain, org opis lak tu. menangis sebab kita carik rezeki halal. tapi takpe Allah lebih mengetahui. mana tahu akan digandakan rezeki kita..

p/s: sy nak order 2..blh hantar ke kak. kat wisma tani..

~aSHa~ said...

lama2 dia tersadung sendiri...

aSmiDar said...

kak nam dengki la tu..

Buat sendiri..mmg la boleh..tp ade ke masa nak buat??rajin ke..kalu rajin buat je la kan..org nak beli sbb tak smpat nak mggulung bagai la tu...kipoci betul..
eda pon nak trai..kan penah tanya mamalyna boleh hantar ke kat kelantan..

maknusia mmg payah..tak boleh tengok porang senang..huhhhhh..


ohhh terpanjang dah macam entry plak..hikss

aSmiDar said...

kak nam dengki la tu..

Buat sendiri..mmg la boleh..tp ade ke masa nak buat??rajin ke..kalu rajin buat je la kan..org nak beli sbb tak smpat nak mggulung bagai la tu...kipoci betul..
eda pon nak trai..kan penah tanya mamalyna boleh hantar ke kat kelantan..

maknusia mmg payah..tak boleh tengok porang senang..huhhhhh..


ohhh terpanjang dah macam entry plak..hikss

::AyahLyna:: said...

Abaikan aja laa itew olang..!!!Banyak dengki apa boley buat..Dier dah tak ada modal nak bercerita tue yang jaja cerita orang kat sana sini..Cuma kita leh cakap @ pesan jgn sampai org cerita pasai keburukkan dier plak..Kang sesama malu..

faten edura... said...

org mcm tu pun ada ek?
xpuas ati tol ngan org mcm tu..
ishh2..bwk sedar la sikit.dengki tu x bwk ke mana pn wat buang masa tambah dosa je..

kak ejan sabo ya..

[-suziey-] said...

ceh..tah pape tah kak nam..nyibuk jek..dengki la tu..ala abaikan je mulut2 org cenggitu..adat la tu..
keep doing it:)

nanizamros said...

ejannn saper kak nam tu...
uikss ader gak ek org perangai lagu tu.busuk ati betul la itu org..
biar la ejan kak nam tu nak kata aper....
biar ALLAH jerk yg balas satu hari nanti...