Thursday, October 7, 2010

All About CrabStick

Entry ini diwujudkan kerana amat2 kesian kat member yang try buat CRABSTICK POPIA sendiri cam Nojah dan Suziey... tang gulung tue okey kan tp tang goreng tue.. telah mencederakan kawan2, paling teruk Suzieyler, abis muka melecur kena minyak panas...dahler putih melepak, ada plak kesan coklat2..harap2 dah okey sekarang...

So far, semua customer ai dapat menggoreng popia yang ai jual ngan biasa2 jer...takde meletup2 pun... Syukur Alhamdulillah, lega ati ai...dan di sini ai nak kasik tips bagi mereka yg nak cuba buat sendiri, tp kalo nak order terus ngan ai, ai terima ngan rela hati, hehhehee(tetiba promot diri sendiri plak:D)

First, jangan beli CRABSTICK BRAND KAMI... yang nie kalo pakai, memang konpom meletup tak hingat dunia ler.... yang buat meletup2 tue adalah air dari crabstick tue.. since crabstick tue adalah frozen, bila kita balut dalam kulit popia, air ketam tue terperangkap dalam gulungan tue... brand lain, ai tak sure.. yang okey ialah brand LP...

Second, before gulung, biarkan crabstick tue pada suhu bilik.. tujuannya, tak mo ada ais dan air... at least pada suhu nie, air2 tu dah disejat...

Itu sahaja... SHARING IS CARING sebab ai sayang kawan2 blogger ai...

Even hati ai skang, sangat2 sedih bila menghadapi situasi ada org cuba kondem bisnes ai... ada jer tak kena kat mata die tue...heran betul... salah ke ai meniaga ni? nak beli, boleh beli, tak nak beli, duk diam2 jer yer...tak payahler nak wat sebaran yang menjatuhkan bisnes kawan...

16 comments:

..nOj.. said...

satu lg tips.

kalau kena minyak panas, terus sapu ngan minyak gamat. no use la sapu colgate ke atau darlie atau kodomo lion sekali pun.

lihat kulit muka ku, walaupun terkena letupan, tapi tiada sedikitpun parut. hehehe

MRS. K said...

hohoho... biasa la manusia mmg tak senang duduk tgk orang lain senang!

Ummu Sofea said...

Salam
Saya goreng popia tu pun takda la letup2. Mcm yg MamaLyna cakap, minyak cukup panas dan jgn terlalu goreng sampai ala-ala rentung... :)

Manusia memang takblh tgk org lain berjaya sikitpun, ada saja kejelesannya tue...
Sabar yer MamaLyna. InsyaAllah rezeki halal dgn cara yg halal pasti diberkati

SyaNa said...

bagus la tokey mau share tips
mulut org mmg susah nk tutup
biaq pi depa

Mama AqiL said...

Takyah ar ko pkir2 pada mahkluk2 yang dok nak kondemkan business ko tue..derang tue bukan apa ije..DENGKI tengok org berjaya..lagipun mulut org ni payah sket nak tutup..

psst: kalau aku ler..aku sumbat je popia ketam ni kat mulut si laser tue..hahahhahahha

Ada Dalina said...

kak ejan,
nnt kita try test buat leh?...
nak tgk dia meletup ke x...
anak dara i suka crabstick tu...

tq for sharing this resepi...heheh!

eima said...

biar kan org tu ejan ...
pendengki je tuh ...
tak leh tgk org maju dr die...


nanti dah abih aku call ko ek ... hehe sedap .. pg td alki aku bgoreng 3 je ...ceh tak bg aku pun ..mkn sorg ...

aku goreng hari ko anta sampai skrg tak sempat mkn² kat umah lagi ....

eima said...

biar kan org tu ejan ...
pendengki je tuh ...
tak leh tgk org maju dr die...


nanti dah abih aku call ko ek ... hehe sedap .. pg td alki aku bgoreng 3 je ...ceh tak bg aku pun ..mkn sorg ...

aku goreng hari ko anta sampai skrg tak sempat mkn² kat umah lagi ....

::Mamalyna:: said...

nojah, setakat nie aku tak penah kena minyak panas yang teruk2 lagi...sikit2 lite2 tue adaler... tq sharing wei..

::Mamalyna:: said...

mrs. k, tu ler... cam2 dugaan..

::Mamalyna:: said...

ummu sofea, alhamdulillah, okeyler tue..tq for support me..

::Mamalyna:: said...

syana, hehehe..tak rugi share tip bagi menjaga diri, ehhehe

[-suziey-] said...

huhu..now i know why dia meletop..most probably sbb crabstick tu xbtl2 pada suhu bilik..sy kuarkan dr freezer..dlm 15 minit camtu trus nk goreng..lesson learned..neway thanks for sharing..now dh ok sket..yg kulit2 terbakar tu dh menggelupas..tinggal merah2 jek..n tgh guna bio oil..insyaAllah n hopefully ilang ler..hehe..

haih..ade gk org yg dengki ek..abaikan je la..mmg xleh lari dr manusia camni..

ummi sofiyyah said...

ummi pun skrg ni dok buat sendiri sbb bdk2 tu suka amat...tp kitorang punya x la secomel ejan punya sbb x pandai gulung..hehe... bantai jer la....tq for the tips..
ilmu yg berguna jika dikongsi dan diamalkan oleh org lain akan mendapat pahala berpanjangan...insyaallah

aiDieNa said...

Baguih tokei nie.. sudi berkongsi ilmu.. mudah²an perniagaan berkembang maju.. :)

Me_Lina said...

smlm dh buat utk 2nd round... kali ni mmg letak dlm suhu bilik... tgk la esok goreng.. meletop ke tak..

thanks izan... sbb bg tips..
aritu xdela meletup kuat.. just kulit mengelupas... sampai terkeluar isi2 dier... ehhehehe