Monday, September 20, 2010

Perjalanan ke Alor Setar dari Kg. Bukit Betong, 8 Sept 30 Ramadan

Setelah beraya ngan my mom, hari khamis 8 Sept tue selepas subuh, kami mulakan perjalanan dari kg ai menuju ke alor setar... kali ni kami akan gunakan jalan shortcut yang baru.... tak ikut jalan ke gua musang, kami ikut jalan pos betau dan naik ke cameron highland dan turun di simpang pulai... kami mulakan perjalanan dalam pukul 6:15 pagi...

Pagi2 telah menghirup suasana segar... jalan pun penuh kabus... jalan nie baru siap sepenuhnya before hari raya ari tue... memang shortcut habisler... tp jalan nie agak merbahaya di waktu malam coz sunyi sangat2 dan kita kena lalui hutan belantara...
kami dah mula mendaki ke cameron...
terpaksa ikut jalan lencongan coz ada tanah runtuh yang habis menutup jalan... seram ai tau!
see... abis tutup semua jalan
pemandangan yang sangat2 cantik... siap berhenti kat tengah jalan coz nak tangkap gambo nie... kalauler pakai dslr, konpom lagi cantik...

Just imagine, kami lalui sebanyak 70 km dan kami hanya selisih ngan 4 biji kereta sahaja... jalan nie memang sunyi sepi...
sudah sampai cameron... pokok2 bunga yang ditanam
bukit2 yang nak digondolkan untuk ditanam sayur-sayuran
singgah sebentar untuk merehat badan di Cameron Bharat Plantationcuci mata tengok ladang teh yang menghijau
anak dara ngan bapaknyer....
kami sampai cameron pukul 8.30 pagi... singgah di Kea Farm shopping sayur2, beli bunga, beli sepit rambut lyna, sling bag lyna dan baju tido lyna... suhu time tue 16'.... memang sejuk! dah abis duit, kami teruskan perjalanan ke Alor Setar dan alhamdulillah, sampai di umah mertua pada pukul 1:30 tgh...
Perjalanan yang memang enjoy dan mengasyikkan...

8 comments:

eima said...

wahhh .... dah brape bulan tak pi cameroon... hari sabtu ahad nih la pegi ... windu bermadu asmara di tempat yg dingin cam tuh ...huhu

Sricahaya said...

sambil beraya sambil jalan2 yek..
mesti syokkan gi CH, sejuk...

EiJa ZaQuaN said...

tgk pun mmg mcm seram jerk jln kat situ..hehhee..

Alhamdulillah selamat smpai kan..

Mama AqiL said...

sempat lagi singgah CH yea..aku pun skrg nie kalau dari Terengganu nak balik Ipoh sure jalan ikot sini..cam biasa..singgah CH tuk menyoping sayur2..

Cute MuM said...

sedihnye.... gambar honeymoon kat Cameron dah hilang....

umilia said...

wah...bestnye..klu aku tiap2 thn nak cmni pun takpe..hehehehe..

Hezesuze said...

dah bape tahun weols tak pergi cameron...hehehe

.:fyzz:. said...

amboi..sempat lg hang singgah cameron noh..