Friday, August 13, 2010

Sotong Celup Tepung

Sotong Celup Tepung - pic from google : link

Ai ngan asben memang feveret, sotong celup tepung... kalau p makan kat bagan tue, mesti mintak menu nie.... so far, okler kan, kat sane mesti meka goreng sotong bulat2 cam gambo nie... masalahnya bila makan kat kedai2 yg bukan kat tepi laut nie...

Kebiasaan kami akan tanya budak ambik order tue, soalan kami mesti camnie ' sotong goreng tepung nie goreng camne, goreng bulat2 atau buat cam cekodok?'.... sebab ape kami tanya, sebab kami serik bila order sotong goreng or celup tepung, mesti meka goreng cam cekodok tue... makan tepung dulu baru jumpa sotong...itu pun sotong kecik jer... kadang kueri jugak, kita nie banyak makan sotong ke, banyak makan tepung... dahler caj menu nie, boleh tahan mahalnyer...

Same jugak ngan udang goreng tepung kan...pun meka masak cam cekodok tue, cuma kuarkan ekor tue jer... bila makan, gigitler tepung tu dulu...hehehe...

Kalau balik lepih, pahang... ada satu kedai feveret kami kat Batu 2, depan mini market tue, kedai nama die Bahtera Karam, kat situ, kalau order sotong celup tepung, memang die masak yang bulat2 dalam gambo... yg tue memang puas hati makan.... yang2 lain, semua goreng cam cekodok tue....nojah, ko mesti tau kedai nie kan

*ai masih lagi dalam situasi tak puas hati ngan kedai bukak puasa semalam, heheheheh

8 comments:

MRS. K said...

laki i tak makan sotong!

Hezesuze said...

oooohhh sotong feberet mak noks....mihahahaha

eh eh apsal lorat cam pondan jek ni..okok mmg selalu kalo weols makan kt bagan ke mmg mintak sotong goreng tepung camgini ler..

mabeles kan...huhu

SyidaGorjes said...

suka sgt sotong grg tepung ni.tapi tak pandai nak buat.huhu

..nOj.. said...

wei kalo tepung tu sedap, mmg sedap jadiknye wei. kt sini ade satu kedai buat sgt sedap kt permatang badak tu. satu polisterin RM10. tp mmg sedap la.

aku kalo mkn kt batu 2 slalu mkn kt rafi je. ala yg kedai ujung skali india muslim tu. dia punye nasik lemak mmg terbaik la wei

aiDieNa said...

Sotong goreng tepung memang sedap.. nak² sotongnyer besar².. puas makan kan.. :)

umilia said...

btul2..aku tak suke tul sotong / udg celup tepung mcm jmput2 tu..baik pggil jmput2 udg celup..tul tak..hehehee..

ann @ hatiberbunga said...

terliurnya..!! huhu...
ptg ni jugak nk carik tepung nk wat sotong goreng tepung. hehe..

Sitisifir10 said...

wawawawawawa...nk celup tepung lah mlm ni......sotong celup...

alahai..baru teringat sos takde.. :(