Thursday, August 19, 2010

RM30 Sahaja....Jimat2!

Tahun ini ai nekad, tak mo beli kuih raya banyak2 coz serik dari pengalaman tahun lepas... kuih tak abis pun, masih ada lagi dalam almari... so tahun ni ai cuma order batang buruk 3 peket dari ofismate...

Cuma, kalau ai rajin...ai nak wat homemade cookies.... kalau rajin yer, kalau malas, takdelerr... tp dalam paler ai dah ada 2 resepi yg amat2 simple, cuma tunggu masa nak membuatnyer sahaja...

Batang buruk tu berharga RM10 sepeket, so 3 peket, rm30 sajelah duit ai yang terbang untuk beli kuih raya, hehhehehe.... tp asben ai lagi teruk, die kata camnie pada ai...'Ayang, kita tak payah beli kuih raya banyak2, nanti kita ambik sikit2 kuih raya dari rumah mama', opppssss! i'm sori..


24 comments:

syawalsimpsons said...

saya pun kuih raya x banyak beli tahun ni...cikit je...lebih cikit je dari akak....hehehhe...akak saya da tag kat akak contest...jgn lupa join tau...

MRS. K said...

i tak beli langsung! mihahahah...

~aSHa~ said...

ehehe aku lak dlm rancang2 nak berjimat sekali terorder byk la...ahahahha ciskek tul...

.:mama dhia:. said...

setakat ni org cume order popia gulung jer RM30 jugak.. x mo beli biskut2 raye ni..tkt buang cam thn lps..

eima said...

hahah tu juga ayat laki aku ... haha
cuma tukar mama kepada mak je ....

tahun nih mayb tak beli jugak la ..
klu nk beli pun kuih fav laki aku je ... 1-2 jenis je

diana said...

biase nye biskut2 ni
orang kurang makan di hari raye..
rugi je kalau beli
banyak..
tapi kalau kerepek ke,
kuih yang goreng2 tu
kompem habis..

Laman Alia said...

Setuju dengan mamlyna...
sy pun x beli lagi kuih.. rasanya x beli kot.. sy ada jual kerepek kat opis ni... so, nanti kalau ada kerepek2 yg lebih2 tu lah nanti jadi kuih raya sy... teruk x?.. huhuhu.. berjimat....:-)

Hezesuze said...

weols pn slalu xblei kuih raya byk sgt...yg byk beli kepek2 jek...

thn nie kuih haruss dibeli adalah sarang semut & almond london...yg lain buat sndiri...hehe **kalo rajin

iCaLoVeZiE said...

sama la.. malas nak beli kuih. org dtg nanti, goreng mee je.heheh

qasehadam @ nurul said...

emm tak wat open house ke xbeli kueh raya..padahal daku pon xbeli sebende pon beli malam raya la.huhu..nak buat bimbang xsempat

nanizamros said...

ejan resepi yg homemade yg ejan citer hari tu akak rase cam nak try ler... tapi itu ler bak kata ijan kene mood rajin dtg dulu....
hehehe

Mama AqiL said...

bagus tul idea hubby ko ejan..hi hi

Mcm biasa seperti tahun2 yang sebelum ini..beli kuih raya tuk My parents dan MIL..tuk umah adalah 2 jenis...

::Mamalyna:: said...

ibusyawal, hahaha...akak jimat nie, hehhe...ye ker? alamak, banyak lagi contest akak tak masuk nie... tahniah coz banyak menang contest/ga

::Mamalyna:: said...

mrs. k, wahh, lagi dasat! batang buruk tu beli coz memang sedap dan kami suka...tak payah tunggu raya, kami makan jer..

::Mamalyna:: said...

gidah, hahaha...ter yer...ter takpe..

::Mamalyna:: said...

yana, tu ler, akak pun rm30 jer untuk batang buruk.. serik dari pengalaman tahun lepas..hehe

::Mamalyna:: said...

eima, ai tengah nekad nie dah cekalkan hati coz banyak jer org jual kuih kat ofis nie...

::Mamalyna:: said...

diana, betul tue... kita pun kadang, takde nafsu nak makan biskut2 nie, kebiasaan pegi open house pun, mesti jamu ngan makanan cam meehun, mee goreng etc

::Mamalyna:: said...

laman alia, hehehe...okeyler tue, jimat2...kepek pun sedap tau!!

::Mamalyna:: said...

heze, kepek2 memang sedap, layan jer kalau makan kan.. almond london tue memang sedap kan...

::Mamalyna:: said...

Ica, ai pun terpikir camtu..hehhee...

::Mamalyna:: said...

kak wan, yg tue memang senang..modal pun sikit jer..

::Mamalyna:: said...

nurul, ntahler, tak tau taun nie buat ke tak buat... tengok bajet, hehehe

::Mamalyna:: said...

anum, aku kan tengah berjimat skang nie, hehhee