Wednesday, July 14, 2010

Petua Masak Sambal Sardin Sedap

Sape suka makan sambal sardin? mesti ramai kan... Sambal sardin kalo dimakan ngan nasik panas2, perghhh sure terangkat... Ingat zaman muda remaja before kawen, ni antara lauk yang selalu dimasak.... murah + simple = sedap!

Dulu2, ai kalo masak sardin, just tumis cili kisar, bawang pehtu taruk sardin....dan bila dah kawen ngan my asben, baru tau kalo nak sambal sardin yg sedap dan terangkat, GORENG TERLEBIH DAHULU IKAN SARDIN tue... serius, before ni ai tak tau pun... dan ternyata memang sedap coz ikan tue dah pejal dan garing...

First time ai goreng ikan sardin, mak ai...dia punya meletup2...sampai ai fed up nak goreng lagi...dapur toksah cakapler, memang bersepah ngan minyak2 tue.... pehtu member ajar, nak goreng ikan tue, tutup kuali tue ngan sarang telur, ai pun cuba... memang bleh kurangkan letup2 tue merata2 tp still lagi kotorkan dapur ai.... pehtu mak mertua ai ajar, tutup ngan tudung periuk... haaaa cara yang nie memang mujarab... no more kotor2 kat ruang dapur dah... Die nak meletup camne sekalipun, just letup2 bawah tudung tu jer...hehehe Ini rupa ikan dah digoreng.... pehtu korang angkat ikan dan tumis cili n bawang dalam minyak yang goreng ikan tadi...

Gambo sambal yang telah siap dimasak, tak sempat snap plak... dah perut berkeroncong, nak capai kamera pun dah tak sempat dah, hehehhee

Kepada sesapa yang penah wat masak sambal sardin ngan cara camnie, memang sedap kan!
dan pada yang belum pernah cuba masak sardin cara camnie, bleh cuba... korang akan rasa kelainan dan kesedapan sambal sardin tue...

Selamat mencuba!!!!

12 comments:

Echa said...

aku kalau masak sardin mesti goreng dulu sardin tu.. takpenah masuk gitu je.. heheheheh

kak mas said...

pasni nk cubala.. hubby sukaaaa mkn sardin..

lina said...

hulamak...pernah makan tp takut nak buat..nak meletop2 tu yg tak tahan tu...tak terfikir pulak tutup kan.next time boleh cuba nih.

mamalieyna said...

oooh ye ke..bleh la try balik ni..^_^

mrs zach said...

kak...iols siap basuh dulu sardin tu sebelum goreng. ihiks..memang pun suka yang digoreng dulu. tapi kalau tetiba mood malas tapi nak makan sardin, iols cari brand TC boy. theyols ada spesies sardin yang dah siap goreng tau. sangat garing.

::AyahLyna:: said...

tgk laa sapa yang ajaq...!!!Huhuhuhu

Zaidah said...

nak trylah...sebab suka makan sardin

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

akak memang masak sardin cara gini. mak ajar masa kecik2.. pastu memang tutup dengan tudung periuk tu sebab meletop2.

eima said...

ayahlyna tak yah teka ... mamalyna dah terangan tulis kat ctu ayahlyna yg ajo la.....


aku mmg masak cam nih pun ...
tp aku tambah bawang besar potong 4 ngan cili api ckit.... leleh..leleh.. sedap

ummi sofiyyah said...

mak ni pandai masak la...teringin nak pi menjamu selera kat rumah mak.. nanti raya wat open house jgn lupe jemput taww...ekekek..
p/s: sorry lama x bersiaran..tq sbb bgtau menang GA Fariz tu...

alyyani said...

ooo baru tau ni. 1st time tau ni. bole la try nanti. thanks! :)

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

sodapnyer..nak try la mlm nie!!

huhuhuhu..

p/s: tq coz sudi join dan bg idea kat kina. ntikan jawpannya pada 17.07.2010 yew. ada hadiah menarik!!