Thursday, July 29, 2010

Penerangan Mengenai Persatuan Kebajikan Keluarga (PKK)

Disebabkan ramai yg komen memberansangkan, so ai cerita lebih detail cara2 PKK family kami... mana2 tau, kut2 korang leh tubuhkan utk family korang kan... SHARING IS CARING!!!

PKK kami pada mulanya cuma 10 org sahaja dan 2 family iaitu seluruh anggota family mertua (7 org) dan family makcik asben (3 org).... time tue ai pregnantkan lyna lagi iaitu bulan august 2008.... bayaran adalah RM20 seorang...time tue, ai ngan asben kan, so bayar RM40 sahaja...

bila lyna lahir, so tambah lagi bayaran kami, RM60... kiranya skang, RM20 untuk seorang, bukan satu family.... bila2 adik2 ipar ai kawen, secara automatik, asben mereka join PKK ni dan diwajibkan bayar mengikut bila mereka join family nie... pehtu 1 family iaitu anak makcik asben join (3 org time tue).... dan pada hari mesyuarat tahunan sabtu lepas, jumlah ahli PKK adalah 17 org...

17 orang x RM20 sebulan = RM340
setahun = RM4080

PKK ni dipengerusikan oleh bapak mertua ai dan bendahari adalah mak mertua ai... so memang mereka yang arif dan tahu tentang payment ahli PKK dan segala operasi PKK... bab duit kan, kena jaga dengan lebih... Dan untuk tubuhkan PKK ni, kalo boleh ahli tak bleh ramai... cam PKK kami, ahli memang terhad... memang tak bukak kepada family luar pun... kerana? senang nak manage... kang lagi ramai kang, lagi ramai jugak yg nak wat pinjaman... last2 duit tabung ilang coz ada jer ahli pinjam...

Cara pinjaman plak... contoh pinjam, kurang dari RM1000, bayaran tetiap bulan adalah RM50, lebih seribu, bayaran rm100.... ini bermakna, tetiap bulan peminjam kena bayar RM70 (Yuran RM20 + RM50 loan) or RM120 (RM20 yuran + RM100 loan)

Even PKK ni bleh dikatakan tabung kesesakan, tp ia bagus tau... coz kita bleh wat pinjaman... tp sebelum nak wat pinjaman tue, tengokler dulu reason ape nak wat pinjaman tue kan... kalo setakat nak pinjam semata2 nak berpoya2, better tak payahler kan...

Echah, ai rasa, family ko dah bleh tubuhkan PKK nie...family member ko pun tak ramai sangat kan..

10 comments:

MRS. K said...

family i pon ada persatuan camni!start dari moyang i.. so, skang ada 6 keturunan dah kot! ada kutip duit tapi bukan utk pinjaman.. muahaha.. we all slalu buat summer camp utk budak2 & family gath! pegi pangkor, bukit merah! gotong royong bersih kubur. melawat sedara mara.. etc..

Echa said...

ije... family belah mak la ek..(3+3+5+1 =14) boleh buat ke tu?? alaaaaa... kena bincang balik ni.hehhehee.. apa pun.. memang cadangan yg bernas la wei

Hezesuze said...

wah cam tau2 jek weols nk tau details about PKK nie..

gud info...satgi nk wat meeting ngan family sume sal PKK nie...haha

SyidaGorjes said...

bagus la buat camni!nak suruh mak jadi bendahari, senang nak pinjam.hehehehe

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

good idea.. tak de la orang pinjam duit tp tak byar2 kan. kekadang ahli keluarga sendiri pinjam, tp liat nak bayar.. kita pun malu nak mintak balik. tp dengan tabung PPK ni, senang sebab ada perjanjian la kiranya.. tak leh ngelat2 nak bayo

::Mamalyna:: said...

mrs. k, ye ke..bagus betul tue, dah 6 keturunan, hehe

::Mamalyna:: said...

Echah, iyer...aku cadangkan family belah mak ko ler...tak ramai kan, senang nak manage..

::Mamalyna:: said...

Hezesuze, hehee... takpe, sharing is caring...

::Mamalyna:: said...

syidagojes, hehehe...mak2 selalu jadi bendahari kan..

::Mamalyna:: said...

kak mimi, thats right! senang kalo sape2 pinjam duit, takdenyer liat nak membayo..