Tuesday, April 27, 2010

Mencuri - Taktik Baru Bibik Pesen Sekarang

SELUAR dalam dipasang zip adalah tempat yang selamat dan berkesan untuk menyimpan barang curi.
KUALA LUMPUR- Seluar dalam rupa-rupanya bukan lagi sekadar pakaian kerana ia juga berfungsi sebagai 'tempat' paling selamat' bagi segelintir pembantu rumah menyembunyikan barangan majikan yang dicuri.

Mereka dipercayai menyimpan barangan kemas dan wang majikan dalam seluar itu bagi mengelak majikan menemuinya semula di tempat lain.

Taktik itu terbongkar apabila seorang pembantu rumah terpaksa menceritakan kepada majikannya bahawa seluar dalam seperti itu memang ada digunakan oleh sesetengah pembantu rumah dari Indonesia .

Wanita itu terpaksa mendedahkan rahsia tersebut selepas dia sendiri disoal-siasat oleh majikannya, seorang pensyarah universiti yang hanya mahu dikenali sebagai Faridah, 50.

"Saya dah banyak kali menjadi mangsa sehingga memaksa saya membuat pemeriksaan mengejut ke atas pembantu rumah baru-baru ini selepas barang kemas dan wang dalam beg duit saya hilang.

"Akhirnya saya jumpa seluar dalam berzip dan di situ dia menyimpannya, '' kata Faridah baru-baru ini.

Beliau menceritakan, pembantu rumahnya itu mengakui seluar dalam itu satu cara yang selamat dan berkesan untuk menyimpan barang curi.

"Saya pernah hilang cincin berlian berharga RM19,000 tetapi gagal menemui semula walaupun semua ahli keluarga menyelongkar bilik pembantu rumah. "

Satu-satu tempat tidak periksa ialah pada bahagian bawah badannya dan pada waktu itu saya tidak mengetahui dia memakai seluar dalam berzip,'' katanya dengan menambah, pembantu rumahnya itu sempat melarikan diri selepas itu

Nota:
Kita bayar beribu2 nak hire mereka tp datang ngan niat bukan nak keje sangat, nak mencuri.... tak sangka plak, suar dalam camtu ada dijual kepada bibik2.... bahaya betul

4 comments:

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

pernah dengar kes ni, memagn kurang ajar kan..

::Mamalyna:: said...

kak mimi, tu le...memang tak patut langsung...mencuri tue...

Siti said...

mak aiiiii...isk..makin advance diorg sekarang ni yer.

::Mamalyna:: said...

Siti, tu ler...advance bab2 mencuri ni...yg tak tahan tue, siap ada spender cam nie pun ada dijual..