Thursday, March 4, 2010

Melaka Part II - River Cruise

Pada malamnya, kami dinner makan lauk2 yg thari tadi jer....dalam kul 8:45 gerak dari hotel....malam nie kami nak naik river cruise.... Drive punya drive, kami dah nampak dah cruise2 nie kan....so sebagai org luar dari melaka, memang tak tau kat mane tempat nak naik cruise ni....akhirnya kami park kete kat area eye on melaka... ingatkan kat situ tempat tiketnya sekali bukan yer.... So yg tukang jaga tiket kat eye on melaka tue cakap, kena jalan dalam 4-5 minit tuk pegi ke tempat tiket tue...kami pun okler kan, dah kata 4-5 minit jer jalan kaki so decide, park kete kat situ n jalan kaki....
ni gambo semua wangi2 lagi coz pas jer park kete
Kami pun berjalanler lenggang kangkung...ikut jer kaki lima kat area tepi sungai tue....lyna memang kami tak bawak stroller, kiranya kami pakai gilir2 dukungler...sat kat org nie, sat org tue...ada 9 orang, so pas-pas jer...hehehehe....tukang sponsor tiket aka FIL dah tinggalkan kami dah...jalan laju terus ngan harapan aku nak beli tiket nie....memang ilang tak nampak, laju betul abah jalan....
Sambil jalan tue sambil menikmati keindahan kg morten tue....jalan2 benti tangkap gambo...jalan2 lagi...tp tak sampai2 kat tempat tiket tue... peluh dah menitik2 nie...rehat jap tuk bergambo
End up, kami jumpa balik FIL ai tengah borak2 ngan pak aji mana ntah....pak aji tue bitau, jauh lagi nak kena jalan...kami semua cam 'haaaa...jauh'....kami dah jalan jauh pak aji wei..... pehtu wat keputusan....asben ngan ai p patah balik ambik kete dan meke with lyna teruskan perjalanan....giler punya penat....baju asben ai dah abis lecun ngan peluh....ai ngan asben pun patah balik...kali ni jalan laju dari tadi...rupa2nya malam tue ada sambutan maulidur rasul...cam pertandingan ler... satu cruise tue satu group n meka menyusuri sungai tue sambil marhaban or selawat ke ape ke, ai not sure sangat....ai ngan asben cakap, ni mesti lambat lagi kita dapat naik coz cruise banyak pakai tuk ni.... kami sampai je kete, terus bukak ekon laju punyer....panas wei...pehtu drive n menuju ke tempat naik cruise tue...
tiket berharga rm10 seorang dan perjalanan selama 45 minit (dlm tiket tue tulis)....sampai jer kami kat sane...tengok wan ngan ami que...panjang jugak...dan cruise yang bawak group marhaban tue tadi tak balik lagi...lagiler lama pending kan... lyna masih lagi gagah, tak tido lagi...
time nie tengah tunggu turn tuk naik dah...

akhirnya dapat jugak kami naik cruise nie....punyaler jauh jalan n penat tunggu...lihat muka ai yg shining giler tue...abis ilang mekap ai malam tue dek peluh...
view yang cantik

ni ler rombongan tn hj jalil family....jauh mai dari kedah nooo


ai bersama tukang sponsor percutian anak beranak ni....

for me as pelancong, sangat puas hati naik cruise ngan bayaran rm10...kira cam berbaloi ler...cuma kekadang terbau bauan yang kurang menyenangkan....kami rasa dari air sungai tue....

GOOD BYE MELAKA RIVER CRUISE

Ape xtvt kami for the next day? ai story in part III

2 comments:

:iBuAfiQah: said...

air sungai tu berbau la ijan...
aku lalu ari tuh pun semacam jer bau nya...
aku xnaik pun cruise tu..

::Mamalyna:: said...

watie, tu ler berbau...cam rasa nak loya pun bleh jugak...