Wednesday, December 2, 2009

Alahai....Taska

Memang aku akui yg semenjak dua menjak n tiga menjak nie aku tak de mood nak update blog sebab aku SUSAH HATI....susah hati nape? Sebab masalah taska. Bagi sesape yang tahu, aku memang antar lyna kat taska di bangunan KBS (Kementerian Belia Sukan)... sama tempat ngan anak anum n izan...kenapa aku antar situ....dalam entry sebelum nie, aku penah citer yang taska tue dekat ngan ofis asben aku....manaler tau, kut2 ada hal ker mengenai lyna, asben aku dekat kat situ....bleh walk in jer..... penah terjadi masa lyna dalam 5 bulan...lyna duk menangis jer, tak henti2 dari pagi....end up cikgu lyna call asben aku tuk ambik lyna....kalau call aku, aku lewat sikit sampai coz aku kan drive dari ofis aku...

Berbalik pulak citer pasal taska...before aku cuti panjang sebelum raya haji, dah dengar citer yg kontrak penyelia taska tue ngan KBS akan tamat akhir tahun nie...means dalam bulan ni ler kan...pehtu semua urusan akan diambil alih oleh pihak KBS.....dan dengar ura2 yang taska ini nak hadkan pengambilan budak tuk hanya 40 orang sahaja pehtu KEUTAMAAN DIBERI KEPADA STAFF KBS DAN DCA SAHAJA.....kenapa DCA? Sebab DCA tue ofisnyer kat situ jugak...kiranya izan tak payah pening kepalaler nak cari tempat tuk antar both HNI die tue kan....tp cam aku dan anum, camne? kami bukan keje kat situ...pening dan mengusutkan kepala kami jer.... Pehtu semasa aku bercuti kat kedah, anum call dan tanya yg aku dah isi borang taska ke blum? Dah tentunya aku tak isi borang lagi coz aku kat kedah.... Dengan jasa baik ati anum telah isi borang tuk aku.... aku plak, memang risau giler time tue....duk terfikir kat maneler nanti aku nak antar lyna jika tak dapat stay kat taska tu lagi....notice dalam tempoh sebulan jer...mane nak cari...ingat senang ke since anak kita dah pandai mengenal orang..... Dan pada aku, taska lyna skang nie adalah yang termurah bayaran bulanannyer....dulu masa lyna baby sampai setahun, yurannyer adalah RM230 dan bila dah setahun, yuran adalah RM200....kalau taska lain, yuran majoriti RM250..... aku sibukler tanya anum n kak ina, die antar mana nanti jika tak dapat masuk dah kat taska tue....meka dah isi borang kat cendiakawanedure.com.....aku ape lagi on ler laptop adik ipar aku tue....tp mak aiiii....tenet punyerler lembsssssss giler nak bukak n search....lagiler aku riso.....

Pehtu dalam ari khamis ke ari ape minggu lepas, asben aku bukak emel ofis die then nampak emel yang dihantar oleh kelab kebajikan dan sosial jkptg kepada KSU NRE mengenai perkara ini....asben aku kan keje kat NRE, dan di bangunan NRE @ Menara Sumber Asli memang takde taska dan ramai staff dari bangunan NRE antar anak ke taska di KBS tue....dah itu yang terdekat kan....waktu rehat bleh jenguk anak kan...dalam emel tue bitau yang ari nie kul 9:30 pagi tadi ada meeting mengenai perkara ini dan chairman mesyuarat adalah SUB Bahagian ape ntah....aku berkali2 sound asben aku suh attend meeting tue....iyeler demi anak kan....aku siap pesan ngan asben, jgn malu plak nak p meeting tue...mesti ramai yang hadir meeting tue ibu2 kan...kutler segan tetiba die seorang wakil bapa.....iyeler, kiranya aku nie bergantung harap ngan asben aku ajelah coz hanya die yg bleh masuk meeting tue...bukannyer meeting tue bleh bawak spouse kan....kalau bleh, laju jer aku attend...tup2 asben aku kena SAKIT MATA DAN DAPAT MC 2 HARI...ari semalam dan hari nie.... aku lagiler susah hati....kalau bleh nak jer paksa asben aku datang meeting tu even die MC....tp mana bleh kan....kang tak pasal2 ada org jangkit sakit mata plak...so aku mintakler tolong mama aqil hadif ngan kak ina, tolong kabarkan ape2 berita or keputusan dalam meeting tue nanti....

Berbalik kisah aku, ari senin lepas, aku call one of staff ofis aku yang ada hantar anak die kat taska di blok pencil....aku pun petang tue p ler survey taska tue....yg aku tengok, semua ok cuma tempat die sempit....dan utk budak setahun lebih cam lyna ada 22 org dan cikgu 4 orang....tak dinafikan yang taska lyna skang tempatnya adalah luas dan agak selesa...kiranya kami mak2 yang wajib datang thari nie, pun bleh borak2 tanpa sesak pun...anak2 pun leh bebas berlari dan bermain.... aku pun dah isi borang online taska cendiakawaneducare tue....cuma tempat jer tak survey lagi....tempat baru yang akan dibukak adalah di presint 18, blok umah tue...dengar citer, yuran tahunan jer rm600++...pehtu yuran bulanan adalah rm270....leh tahan jugak RMnyer kan... Bagi aku ngan asben, kami agak susah nak lepaskan lyna hantar ke rumah orang....tak tau nape...tp kami cuma fikir, rumah orang pun cam rumah kita jugak...tambahan plak, pengasuh tue bukan ambik anak kita sorang jer....kadang tue sorang pengasuh tp jaga 5 orang budak....lagi satu, at least kat taska nie, mereka bleh belajar even masih kecik lagi...dan aku akui lyna aku tengok cam indipendent dan mudah mesra ngan semua orang....cuma bila kat taska nie, senang berjangkit penyakit jer....tp tak semestinya hantar kat umah orang, budak tue tak kena sakit....dan lagi satu masalah, jika pengasuh tue emergency kena balik kg ke atau ada hal yang tak dapat dielakkan....dah satu keje, kita plak kena ambik cuti....teringat member asben, antar anak kat umah orang....satu hari dalam sebulan mesti die ambik cuti....kalau cuti banyak takpe, blehler kan.....tp kalau cuti cam aku yang cukup tahun jer habis, memang sesak jugakler kan...

Dan skang aku masih menanti keputusannyer camne....riso wei, bukan senang nak cari taska yang bebetul kita rasa 'lepaskan anak kita ngan senang hati'....

2 comments:

reen said...

itula masalah utama kita nie kak ijan..huhu..mahal jugak..siap ada yuran tahunan..macam nak masuk tadika lak...

itula kak ijan..sib baik reen dapat pengasuh yg tak banyak songeh..kalau dia nak cuti dia inform 2 minggu sebelum...kalau cuti kecemasan tu kita fahamlah..huhu..tak per kak ijan semoga dapat taska yg elok untuk lyna

Echa said...

susahnya hati bila camni kan... memacam nak kena pikir... aku alhamdulillah.. buat masa ni aqeef masih lagi mak aku tolong tengokkan.. tapi masuk 3 tahun mgkin antar ke taska jugak rasanya ni... dia dah pandai berkawan dah...tak tau la camner tu nanti...