Thursday, October 29, 2009

Dah 2 Minggu Berlalu, Baru Skang Aku Nak Citer...

Based pada tajuk entry aku, aku nak citer ape yek....citer yg kami p Singapore tue...baru ari nie aku buat entry, dah basi dah tp aku citerkan jugakler...
First ingatkan jumaat malam tue nak tido seremban kan, tp nan ado ok....kami tido kat umah kami di putrajaya....konpom ngan mak sedara ari sabtu nak gerak kul bape, die kata 9 pagi dari seremban...maka kami dalam kul 8 gitu gerak dari pjaya
ini budak pun bangun pagi...siap comey2 coz nak pegi jalan oversea...lyna memang suka p jalan kan...
'a'ah jawab lyna
budak yg dalam kete yang tak nak diam...jap nak duk ngan aku, jap nak duk ngan maktok kat belakang

Sebelum berkumpul kat umah pakcik asben kat seremban, kami sempat p bekpes kat Nasik Lemak Mambau....isi perot siap2 dulu....pehtu baru p umah pakcik asben dan kami bergerak dari seremban dalam kul 10.30 pagi.....kami dipahamkan yg kami akan singgah kulai umah kawan makcik asben coz die ajak makan thari....makan sedap giler....yang sedap asam pedas die....sedap tp pedas, cenggane tue...dahler aku ni kurang sikit bab2 pedas nie....kat sini jugak member makcik tue ambik borang putih tuk kami masuk singapore...aku pun tak pasti borang ape tp borang tue cam makluman kepada pihak imigresen tentang maklumat kita dan kita tinggal di mane di singapore tue.... Gerak dari kulai dalam kul 3 ptg dan kami singgah di JB tuk tukar duit rm ke sg dollar....
ni kat imigresen malaysia....tengah 'Q'
dah lulus kat sini, so teruskan perjalanan masuk ke Singapore yer
lane kami kosong jer tp cuba tengok lane sebelah, kenderaan banyak dan sesak....banyak kete masuk Malaysia...time nie meka dah abis keje


Dan check kat imigresen Singapore dan difahamkan jika kami bawak kereta, kami diwajibkan buat autopass (TQ kak mimi for inform this to me).....no gambo area sini, coz kat situ tulis, no camera...kat sini ada kejadian lawak....bapak mertua aku tanyaler kat org imigresen situ kan....sir, where can i get autopass....jawab mamat tue....kat depan bang, blok B....hahahaha....dah rupa mamat tue cam chinese kan, so speakingler....sekali melayu ma...pehtu takde maknanya nak speaking2... dah singgah blok B dan dah buat autopass sg10d maka perjalanan diteruskan...
silau matahari....kurang jelas singboard WOODLANDS...sudah selamat masuk singapore semua, ada anak sepupu abah ambik kami dah bawak kami ke....YISHUN
nape p YISHUN...kerana kat sini mak sedara bapak mertua aku duduk kat sini....kisahnya dulu nenek dan atuk asben orang singapore dan masa tue singapore dan malaysia masih bersama...pehtu atuk keje keretapi dan kejenya tak setempat kan....bila malaysia dan singapore bercerai, nenek dan atuk ambik keputusan tuk stay malaysia iaitu di Mambau, N9....dan ini adalah satu2nya nenek sedara yang masih idup, akak kepada nenek dan adik beradik bapak mertua aku panggil dia nie MAK NGAH
niler rombongan malaysia ke singapore....bergambo bersama MAK NGAH atau nenek bagi kami....dah tua dah tp masih sihat lagik...

lyna yang comot bersama moyang....lyna nie kami tukarkan baju die masa kat kulai, banyak sangat kencing sampai bocor....rambut tocang dah ilang...yang ada skang rambut NOH vokalis band HUJAN tue...

Kami plak dah boring duk dalam umah, nakler meninjau di luar kawasan kan....lagipun meka bercerita hal lama2 yang kami masih blum lahir kan...so kami lepakler luar....bergambo kat lif pun jadiler...umah tingkat 6 yerbergambo kat tepi balkoni plak

kami bertiga with our doter yang nak melasak jerr...tu tak nak pandang kamera, coz nak turun dari pangkuan ayah die...nak jalan2 kat koridor tue...

dah abis dah jejak kasih maka kami pun bergerak ke tempat kenduri di Bukit Purmei....dah sampai tempat tue ape lagi makan time!!!! lauk pauk memang banyak dan sedap2...tak kose dah aku nak tangkap gambo makanan, ai penat okey.... dan anak dara ai nie memang tak duduk diam....kejenyer berjalan...berjalan dan berjalan....

dah puas jalan, duduk plak...ikut suka jer kat mane nak landing...ni p landing atas lantai kaki lima tempat kenduri tue
pehtu sambung jalan lagik....tak penat ke lyna oiiii

dan malamnya kami bermalam ni Anchor Ville, SENGKANG

ini rumahnya di waktue siang yer...kaler oren...kat umah kaler umah akan tukar cat 5 tahun sekali...dulu kaler ijau....

Keesokan paginyer....bangun pagi awal n siap2 nak p jalan....bekpes pagi tue nasik tapau kenduri semalam ngan mee goreng....so yang p berjalan2 pagi before p umah kenduri adalah aku, asben ngan adik asben...lyna tak ikut, mak mertua aku tak kasik....so dalam kul 9 lebih kami gerak....tourist guide kami adalah anak buah abah....so tempat pertama kami p ialah COMPAS POINT...kat sini kami beli gaun flower girl lyna jer...

dalam COMPASS POINT...dalam nie ada METRO adik badik METROJAYA
bergambo di depan Compass Point....selepas tue kami pi ke MUSTAFFA...shopping mall yang ala2 mydin kat Singapore nie...nak p sane, kami melalui terowong yang terpanjang di Asia Tenggara....terowong nie lagi lawo dari smart tunnel, terowong genting sempah dan terowong gua tempurung tue
shopping kat sane pun kejap jer....kul 1 lebih dah gerak dari sane dan kami pun gerak p umah pengantin....tp campur sesat, silap jalan kami sampai ke Bukit Purmei dalam kul 3...masa kami sampai, pengantin dah tarak coz dah pegi umah pengantin lelaki....dah pengantin tarak, meh kami yang konker pelamin...

cantik kan pelamin die...sila kata cantik
tak potong kek, tp cupcake...gambo golap sikit
ni kat depan pelamin...cantik tau deko tempat kawen ini walaupun hanya kawasan kaki lima umah flat
dalam kul 4 kami gerak pulang ke malaysia...
Malaysia....aku kembali kepadamu!!!!
nota:
org singapore panggil ari sabtu, ari nam iaitu ari keenam
kesian anak aku naik lorry (hanya utk mereka yg mengetahui)

3 comments:

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

ijan, biasanya orang yang selalu gi spore memang simpan borang putih tu. akak nak bitau kau haritu, tapi fikir2 balik, mungkin kau boleh amik di kastam.. memang borang tu kena isi siap2.. dari akak kecik lagi borang tu dah wujud.

next time kau ajak la dorang gi Vivo City.. lagi best sebab besar sangat.. macam2 ada...kat situ siap boleh nampak cable car dari jauh..

..nOj.. said...

lawo pelamin tu...
kejap je pg sane rupenye... xsempat la bergambo ngan singa ek... xpe xpe len kali pg lg ye

::Mamalyna:: said...

kak mimi, memang tak sempat nak jalan pun...ari tue nampak vivo city...tp lalu ajelah...

nojah, aku p sehari jer masuk sabtu n kuar ahad...dah plan sebenarnya nak attend kenduri kan...bukannyer jalan...