Monday, October 5, 2009

CERITA RAYA

Org dah abis beraya dah, aku baru nak upload citer raya.....lambat bebenor....nak wat camne....pada aku citer besday lyna lebih aku dahulukan...
Taun nie aku beraya di Kuala Lipis, Pahang yer....gerak balik pahang pada hari jumaat kul 3 pagi...dapatler merasa tol free kan...perjalan ok, keta banyak tp tak jem ler...cuma tue ler...kete bawak senada jer...so tak bleh nak speed..... sebelum tue singgah McD beli burger tuk sahur.....Dah kuar tol bentong, jalan jem sikit tuk masuk bandar bentong....dan kami ambik alternatif lain, ikut jalan mempaga....aku plak, memang tahan mengantuk giler....rasa nak tido jer tp kesian kat asben tp aku terlena jugak bila sampai raub.....asben aku plak mulaler rasa mengantuk kan dah semua org dalam kete tue tido....dah sampai benta, asben aku ajak p singgah umah makcik aku kat benta, nak tumpang tido....bleh gitew?....sesambil tue bleh beraya awal coz kami akan gerak balik ke kedah raya pertama....maka singgahler kami di sana....ingatkan dapat jugak baby aqif, tp baby dah balik segamat dah....bertolak balik ke kg aku dalam kul 10... sesampai jer di kg, operasi mengemas rumah pun bermula....adatler umah mak aku 2 bulan ditinggalkan....habuk n debu toksah cakapler...penuh satu umah....

Gambar raya kami bertiga takde kami snap....sibuk bebenar aku...masa mak aku n asben p solat raya, aku masih lagi tak mandi....nak wat camne....nak urus umah lagi, lyna lagi....dah sudah solat raya, kami pergi ke kubur....lama aku tak jenguk kubur ayah aku....sedih rasa....pehtu p beraya umah makcik n pakcik aku.....dan kami gerak balik ke kedah dalam kul 2 dari kg aku....kami ikut gua musang dan masuk jalan simpang pulai.....jalan ok cantik tp ada jugak satu dua tempat tanah runtuh dan kami lalu di bawah cameron....
signboard yg menandakan anda sampai di cameron dan buktikanya adalah replika STRAWBERRY!!!!!!!!!lyna yg behave semasa perjalanan...tido jer....sampai di cameron baru bangun tido....lyna with ayah....mamanya nak singgah kedai nie sebab nak mencari strawberry...

dah dapat dah...beli dua peket strawberry ngan harga rm10

dan kami masuk ke PLUS highway ikut simpang pulai.....aihhh jalan turun dari cameron ke simpang pulai memang mencabar....jalan cam ular kena palu....berbengkang bengkok....pening aku...dah cakap ngan asben, plan tuk bercuti di cameron highland adalah DIGUGURKAN....tak sanggup aku ikut jalan cenggitu....ponat dan pening.... perjalan di PLUS highway ok dan kami singgah di R&R Sungai Perak kerana aku hendak mengisi perut aku yang kosong....aku skang kalau lapar mesti kena makan....tak bleh biarkan perut aku kosong...jika aku tak isi makan dan perut dah masuk angin, makan aku akan pening kepala yang amat sangat....time tue kan, makan panadol pun tak jalan, pehtu aku kena muntah baru angin dalam perut aku keluar....adakah aku nak kena gastrik?....

Alhamdulillah, selamat sampai di umah bapak mertua aku jam 10 malam....perjalanan kami pulang dari kg aku di lepih ke alor setaq, kami menempuhi 5 negeri....iaitu PAHANG, KELANTAN, PERAK, PENANG DAN KEDAH.....penat....perghhh memang penat walaupun aku hanya co pilot jer.....

Diari raya di Aloq setar
Raya kedua
Mak mertua ajak adik badik die bfast di umah....mamam nasik lemak....pehtu p makan thari kat umah mak sedara n p beraya umah member asben yang keje di USM....

Raya ketiga
P beraya di umah Mela di peghelih....mela dan asben nie adalah classmate asben aku masa kat POLIMAS....dan mela adalah bekas ofismate aku time kat HQ....dah besar dah anak mela si DANISH tue...bila aku tanya nak adik ape nanti, aku kata baby girl ok, bleh pakai gaun ngan skirt sambil aku tunjuk kat lyna yg pakai gaun tue...die kata nak adik boy...bleh main motor besaq....kete besaq....aku sangat suka dengar budak2 speaking utara....dengar cam comey jer...mela, harap2 taun depan bleh beraya kat umah hang yang besaq tu no.... dah alang2 kat peghelih kan....abis beraya umah mela, p beraya umah mak mertua ofismate aku...kak ani die beraya di umah mertua taun nie..... dah sudah beraya di peghelih, balikler ke pangkal jalan kan...malam tue ada program sambut besday lyna kat Kedah Royal Club....

Raya keempat
Pagi2 bekpes kat luar....dah sudah tue balik umah....siap2 p kenduri kawen plak...pehtu singgah umah kengkawan

Raya kelima
p kenduri kawen dan singgah umah kengkawan....dan malamnya aku p beraya di umah pijot...punyaler susah nak beraya di umah pijot nie....beraya sakan hang no....tak lekat di umah yer.... pijot duk kat desa aman....punyeler besar desa aman tue....nasib baik laki ai teror cari umah die.....tp pijot tetap pijot yang dulu.....tak berubah walau anak dah sorang....time aku borak2 ngan pijot...mak aiii pijot nie....aku tauler hang org kedah n duk kedah....die punya speaking kedah laju giler ngan aku....aku rasa time die bercerita ngan aku tue cam peluru berpandu tengah menyerang.....agak2ler pijot hang nie...aku nie ambik masa nak paham citer ko tue....aku nie org pahang....kalau hang citer ngan laki aku, takpaler....die cepat tangkap....nie aku nie terkedek2 nak paham cakap ko yang laju tue....hehehehe

anak2 bergambo dulu....aku tak paham awat lyna buat muka cenggitu....kak pia yang comel berbaju baru...
aku ngan pijot bersama anak masing2....
Pijot jamu kami makan pasembor....bukan pijot buat yer....pijot tunjuk sajork...heheheh

Raya keenam
Kul 7.30 pagi gerak balik ke putrajaya....singgah di simpang pulai beraya di umah member asben then terus balik umah....sampai umah rilek2 n kemas2 barang....malam gerak p umah makcik asben di setiawangsa coz die buat open house....dalam kul 11 mlm, gerak balik pjaya....

ni gambo on d way p setiawangsa....aku suka gambo nie sebab gaya mata kami same....sebenarnya mata tengah cover terkena flash kamera...aku ingatkan mata aku sorang jer...rupanya lyna pun sama....hehehe

8 comments:

MRS. K said...

wahwah..
sempat singgah cameron no..

*Miss Geli^ said...

adeh...ko wat aku terliur nak makan strawbery la...

wei,
strawberry tu sedap kalu ko makan ngan eskrem vanilla, pastu atas tu ko curah sirap...enak..

.:fyzz:. said...

I LUV SETROWBERI..HEHHE ada gak muka aku enterprem noh..hahaha..hg nih aku mana ckp loghat kedah pekat hg tuh yg tak phm hehehe..hahah..wey.pembetulan Taman aman la desa aman lak..tuh tangmana tah..:P syoik kak pia time tuh kawan ngan adk lyna..nnti hg mai lagi umh aku..(kali nih taman sena impian lak ok)...emm wey ejan apa maksud hg aku tak berubah..maintain ke..heheh..

.:fyzz:. said...

ejan kali nih hg mai umah aku insyalalh aku masak noh...mai makan nasi pulak kali nih..

..nOj.. said...

desa aman tu kat lipis la ejan weh... ko neh

.:fyzz:. said...

nojah..ejan terlalu rindukan kg halaman..heheh

mela said...

Insyaallah..kalau dah siap umah tu..jemputla datang.Leh makan ikan segar lagi.Takda besarnya..tiang ja yg besar. Tq sebab sudi datang.

::Mamalyna:: said...

mrs. k, tu ler singgah jap...nak luruskan pinggang...

nogha, aku beli n terus makan...takdelah manis mana kan...iye ker, aku tak penah cuba lagik..nanti aku buat...

pijot, aku silap tulis taman hang ker...yg penting AMAN tue ada...insya allah taun depan..tak sabar nak p umah baru hang...

nojah, aku kesilapan lerr...

mela, hang buat ikan segar bakaq yer...so delicious!!!