Wednesday, October 21, 2009

ALL ABOUT LYNA

Ari nie aku nak citer pasal puteri kesayanganku....

~ Berat masa timbang utk check up setahun adalah 8.7 kg....dah berat dah...patutler mama ngan ayah lenguh tangan time dukung lyna...~

~ Dah pandai jalan sepenuhnya semasa umur 1 tahun 4 hari....dan kerjaannya sekarang, asikler nak berjalan sajer...pendek kata, celik mata terus rasa nak jalan~

~ Kalau makan tue masih main2 lagi....tp kalau bebetul lapar, lyna akan makan banyak....siap tunggu mulut kat tepi pinggan...kalau dah cam tue lagaknya...cepat2ler suap yer....tp lyna makan tak setempat....aku kena mengikut die p mana2 n aku suap.....mak aku kata, cam pesen aku time kecik2 ari tue...ye ke?~
~ First word lyna ialah 'aceh' means terima kasih....lyna cakap masa ari jumaat lepas, mak ngah die yang ajar ayat tue...~

~ Skang lyna dah pandai bye-bye sambil cakap tata...tangan tue cam lambai2....dah pandai tepuk2 mulut ngan tangan ngan sound bunyi 'wo...wo...wo' cam kita cakap wau bulan tue...~

~ Lyna dah pandai angkat jari telunjuk die bila kita kata 'ingat-ingat' cam citer upin ipin tue...haa yang ni mak tok die ajar...seperti dalam gambar nie~ ~ Disebabkan lyna tak bape mau makan, lyna skang kuat minum susu....kadang lapar tue, 8oz susu bleh habis sekali minum...Skang lyna minum susu Dutch Lady 123~
~ Lyna skang suka tido lewat....kekadang tue kul 11 mlm, belum tentu dah tido....kalau mama dan ayahnyer mengantuk, kenaler tahan tuk melayan kerena die....tp bila sekali die dah tido....terus lena sampai pagi~
~ Kat umah, kami ada satu panggil bilik nie 'bilik gelap'....bilik nie bilik second...sebab ape kami panggil bilik gelap?...Umah aku kan mengadap highway....ruang tamu, ruang makan, master bedroom dan bilik ketiga menghadap jalan so suasananya bising....bilik gelap nie menghadap lif dan bilik nie tak masuk cahaya matahari langsung....dan bilik nie lagi gelap bila tutup langsir....kalau bawak masuk lyna tido kat bilik tue, memang lyna tido lama....ni tuk tido siang sahaja yer... Kejadian petang semalam, lyna memang dah mengantuk sangat2 tp nak jugak melasak kan....aku buat ajelah keje aku, lipat baju....pehtu aku tak dengar sore lyna pun....aku tengok lyna duk baring kat bilik gelap ngan gelagat ready nak tido.....hhehehe...aku gelak jer...dah pandai agaknya, kalau nak tido siang, p masuk bilik tue....~
~Gigi lyna masih lagi 8 batang, 4 atas dan 4 bawah....yg lain2 ntah bila nak tumbuh....~
~ Semalam, aku cakap 'Allahuakbar'....tup2 lyna sujud dan cakap Allahuakbar....bukan cakap clearler kan....cakap bahasa dieler cuma adaler bunyi2 die sebut tue....alahai sejuk perut mama nak....~
~ Bila kita cakap, lailahailallah....lyna akan gerakkan badan die ke depan dan ke belakang...cam beratib tue..~
~ Bila kita cakap, lyna, sayang ayah or sape2ler yang kita suruh die sayang....lyna akan nganga mulut die luas2 ngan cium pp org tue....bukan takat cium jer....leh die tinggalkan air liur lagi kat pp tue...hehehe~
~ bila kita cakap, lyna, buat mata...buat mata....lyna akan kelip2kan mata die tue....bukan sekali, tp banyak kali....geram jer tengok...
~ Rambut lyna dah panjang tp ikal di belakang....dahler lebat dan itam....kalau mandi syampu kepala tue, jenuh jugakler nak keringkan or kesat rambut lyna...tak keringkan betul2....bimbang lyna selsema...~

Rasanya tue ler yg aku ingat takat nie...akan diupdate later yer...

buat lyna....

MAMA DAN AYAH SAYANG SANGAT SAMA KAMU!!!!

9 comments:

.:fyzz:. said...

all about lyna..very interesting topic ..yeah everybody want to share bout our children rite..include me, all about sufiya hehe..wey ejan ..jap je kan lyna dh membesar dh setahn lebih dh..doa aku moga lyna menjadi anak yg terbaik buat puan norizan n en helmi...nnti dtg lagi umh aunty pjot..leh main2 ngan kak pia..:)

~aSHa~ said...

lebih kurang je gelagak anak dara kita ni...tpi bab mata tu kalo nak suh dia kelip2 kan mata tu..aku kata 'mana eye', dia buat la...mana hand, mana finger..aler sweet sgh kan tgk 'kupu-kupu syurga' ni beraksi...

wei hang bila nak mai sini

~aSHa~ said...

typing error daa...*gelagat ye..bukan gelagak

aLoNg@Na said...

gigi lyna dh sama byk ngn gg danish..danish pun 4btg ateh,4btg bwh..yg ateh tu kapak n jarang lak tu..tp sweet jer bla sengih nmpak gg..danish klu kta azan,cpt2 ltk dua2 tgn kt tinga dia..dh pndai cium mama n papa,berlemuih la muka kita ngn air liur dia..bila kta ckp..'sper nama danish?',cpt2 angkt tgn..siap lmbai2 mcm aznil buat dlm 'MACAM2 AZNIL' tu..bdk2 skang ni segalanya CEPAT..cyber...

..nOj.. said...

berat lyna lg dari kak daryn... huhuhu... gaknye lyna ni sbb tinggi... tu yg berat tu kot

bukhairiah said...

bile la dpt jumpe lyna kan...leh main ngan abg azeem n adik diena

.:fyzz:. said...

lyna n dryn rakan sebaya yer..(beza bulan je kan..)

::Mamalyna:: said...

pijot, kuyin lahir bulan 8, lyna bulan 9...bila dah ada anak, semua moment bersama anak, tu ler saat paling indah kan...

asha, ko nie, gelagak2...cam bunyi menggelegak plak...tu ler very2 sweet..

along, danish 8 batang jugak ker...tak tahan tengok gg kapak tue, besar..

nojah, lyna memang tinggi...ada jugak aku jer yg katik kat umah tue nanti...

mrs. bubu, nanti bila ai sampai melaka, ai roger2 u yek...bleh jumpa kasik anak2 main...(bleh lihat rumah besarmu itewww, hehehe)

adex-aieda said...

comei lyna...clever lyna...
alahai...1 tahun 8.7kg..oklah tuh....si kembar adex...1 tahun 11kg.....la ni 1 tahun 4 bulan..14kg...jenuh nk mendukongnyer...