Wednesday, September 16, 2009

TAG by Gidah

Sebenarnya aku baca blog kak mimi aka tukang create tag dah siap pesan kat izan suruh tag kat kengkawan dss....tp izan bukan lagi blogger tegar kan....maka gidah tanpa disuruh ngan rela hati membuat tag ini dan gidah plak ngan berbesar hati, menyenaraikan nama2 mangsa tag....dan nama aku tersenarai di no. 5.....so aku kena buatler tag ni kan....

Baju Raya
tema baju raya kami taun nie adaler kaler kuning....aku ngan lyna jer baju baru....siap same corak lagi....asben? Pakai jer baju kawen ari tue....buat ape nak membazir kan....lagipun org lelaki just pakai baju melayu tue pada raya pertama jer....hehehe alasan tak buat baju raya asben....

Untuk Baby/Anak
Baju kurung lyna tuk dipakai di hari raya pertama cuma satu pasang jer...baju kasual plak, aku beli tak kira masa, asal aku nampak cantik, murah dan berkualiti, aku akan beli....tq kepada reen coz kasik 2 helai baju tuk cik lyna

Family aku
Abang aku belum tentu balik raya kat kg kan....so aku buat persiapan tuk mak aku jer....memandangkan mak aku duduk ngan aku sebelum raya lagi, so persiapan tuk mak aku ala kadar jer....memang sebelum aku kawen pun, persiapan raya family aku ala kadar jer...yelah, ayah aku dah tak de kan...so persiapan biasa2 jer...aku dah belikan satu blouse tuk mak aku....mak aku simple sangat....tak de istilah baju raya yg nak dipakai pada hari raya....selalu sangat cakap, pakai jer mana yg ada....jgn membazir.....dan mak aku jugak, bukan jenis meminta2 kat anak2 nak macam2macam ....pehtu siap sound anak ke, kut2 kueri tak de beli ape2 tuk dia....kadang tue aku jer sibuk nak beli tuk dia....bila dah beli, bising plak kat aku nape beli barang tu tuk dia...sama sekali mak aku tak buat cam tue....kuih raya tuk umah mak aku, aku dah beli siap2 time jualan murah kat putrajaya ari tue....

Family mertua
Dah beli pun time jualan ari tue....asben yg banyak beli dan aku cuma tukang pilih jer....harap2 mereka puas ati...

Kasut Raya
Kasut raya lyna disponsor oleh makcik2 die....mama dan ayah lyna ucap SYUKUR ALHAMDULILLAH.... kasut raya aku dah dibeli time jualan tue....asben aku pun sama...

Kuih Raya
Kuih raya dah aku buat publish sebelum nie....tu je ler....tp dah ngap pun...aku beli adaler 5 jenis, asben aku beli 2 jenis...cukupler tue....

Perabot baru
Setakat ni tiada penambahan perabot yer...pakai jer mana yg ada....elok lagi semua...jgn membazir....

Duit raya
Dah selamat tukar n terima pada malam tadi....tukar ngan makcik asben yg keje bank...senang cito....

Bonus
Pak najib dah bagi bonus rm500 bahagi dua kan....tu ajelah bonus kami....lain2 bonus tarak, p ler beli susu soya BONUS yek...

Balik kampung
Taun nie merupakan kali pertama guna istilah balik kg beraya coz taun lepas kan kami beraya kat putrajaya jer coz aku bersalinkan lyna....siap raya kat spital lagi....Taun nie beraya di pahang coz nak antar mak aku balik....(sedih2....dekat2 nak balik raya nie...aku duk menangis jer...cam berat ati nak lepaskan mak aku balik pahang...dah dekat 2 bulan, mak aku duk ada depan aku...tengok nanti, pujuk mak duk ngan aku....at least aku bleh jaga mak semasa hayat die ada di dunia nie...ayah aku, aku tak sempat nak jaga....uwaaa)....insya allah balik pahang ari jumaat pehtu petang raya pertama tue dah balik kedah.....

Sekian sudah....

dan sekarang aku nak TAG...member2 blogger aku....jeng...jeng...jeng....antara yang terkena ialah....

1. Mrs. Bubu
2. Ibuayu
3. Shiemz
4. Ina ibuhaikal
5. Ros IbuAyra
6. Yana mamaDhia
7. Iedaluvsham
8. Mrs. K
9. Jes
10. Farah

7 comments:

MRS. K said...

sama la.. kite pon tema kuning..

~FARAH~ said...

okeh..nanti farah wat ye..:)

ibuhaikal said...

kak ti saya rajin saya uat yea..saya dah terjebak ngan aktiviti kak izan..heeheee

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

mesti sedih giler bila nak hantar mak pulang kan. dia pun tentu rindu dengan lyna nanti. kalau ada izin allah, bela la mak kat sini jer, kita pun tak risau sakit pening dia.. ada depan mata. lagipun ejan sorang jer kan anak pompuan?

Ibu Ayra said...

kena tag ekk...ok, nanti ros buat...

::Mamalyna:: said...

mrs. k, ye ker...leh jadi rombongan anak rajaler kita...hehehe

farah, buat jgn tak wat...

ena, adoiyai...org2 kat dca dah sibuk berkebun ker?

kak mimi, tu ler kak mimi...sedih giler nie...bila ingat, asikler nak nangis...ermm memang ijan sorang jer anak ppuan...selalu dah cakap ngan mak...tp akak pun paham org tua nie kan..duk kg jugak yg bestnyer...

ros, buat jgn tak wat...heheh

~aSHa~ said...

ekisme mamalyna...ai buat tu di atas permintaan puan mimi by ym ye..so utk menghargai permintaannye ai buat la...sbb dia kata izan takbuat2..so dia wakilkan aku dahului dss..uhuhhuhu...

semoga mak ko nak duk dgn ko..sian dia jauh2 tu..tapi kat lipih pun mmg ramai sedara mara kan? tp ko la harapan dia skrg ni...
mak ko sama je dgn mak aku...kalo beli lebih skit..mula la bising...kita ni nak hargai dia...masa time nak belikan baju raye tu...dia marah lak baju dia mahal...ish ada ke gitu..aku ckp...amik je la..tak kisah...