Wednesday, September 9, 2009

SAY YES TO MEE

Dialog petang semalam pas balik keje
aku : abang, kita p mydin, beli bhn2 nak wat mee hailam
asben : ayang, ari nie makan nasi ajelah
aku : loh....kata nak makan mee hailam ari nie....ejan dah dapat resepi dah...
asben : ha...ok...ok....ari nie kita bukak poser ngan mee hailam

so, memborongler kami kat mydin semalam....lucky sangat coz org pun tak ramai sangat, so blehler membeli belah ngan aman sikit kan.... balik umah, pantas memasak....dan iniler hasilnya...MEE HAILAM sebagai menu berbukak pose kami pd 18 ramadan.....

Bahan2 tuk buat mee hailam
~Cili kisar @ cili boh
~bawang besar + bawah putih ditumbuk
~ayam yang telah dipotong kecil
~fish ball
~fish cake
~sayur (semalam aku pakai carrot, tomato dan sawi jer)
~kicap manis + kicap masin
~serbuk perasa ayam
~garam
~gula
~air perahan limau kasturi
~tepung jagung

Cara2 membuatnya
  • panaskan minyak dan tumis bawang
  • Dan agak kuning dan bau wangi, masukkan cili boh
  • Dah agak pecah minyak, masukkan ayam
  • Masukkan air dan kicap (air tue agak2 korangler yer....nak kuah tue banyak atau sikit)
  • masukkan fish ball dan fish cake
  • letakkan serbuk perasa ayam
  • masukkan sayur
  • Masukkan garam dan gula (yg ni pun agak2ler yer....garam tue jgn banyak sangat coz kita dah letak kicap, kang masin plak)
  • masukkan air perahan limau (aku masukkan dua biji...kerana aku suka masam2 sikit...maklumler makan ngan mee, takut muak plak nanti)
  • Last sekali, masukkan tepung jagung yang dibancuh ngan air....(ikut korangler jugak yer....kalau masukkan banyak, kuah jadi pekat sikit...cam aku, masukkan sikit jer...takut kuah pekat sangat, kembang plak tekak....hehehe)
  • Dah siap, idangkan ajer...

Pun sama jugak macam kelmarin....makan sambil menghirup kuah di pinggan....hehehehe....asben aku bertambah2 mee...sedap sangat ke bang?huhuhu

Masa membeli, duit blah semalam kat mydin, aku terpandang sampul duit raya nie....Ada 10 peket dan dalam satu peket ada 8 keping....harga hanya RM5 jer....murah kan....kira okler tuk raya nie....ada perkara yg bleh kita jimat, kita jimatkan....ye tak....ni tengah terfikir2, nak isi rm dalam tue bape yer....dahler bonus taun nie tarak........

6 comments:

bukhairiah said...

klo boh ckit lada hitam mmg mabeles

::Mamalyna:: said...

mrs. bubu, tu ler ijan tak letak lada itam...terlupa pehtu sambal tue dah pedas dah...

MRS. K said...

duit dah nak tuka
sampul belom ade!!

..nOj.. said...

xtau lak aku mi hailam ni mi berkuah... ingati mi hailam = mi goreng

aLoNg@Na said...

en somi aku yg xpnah say no to nasi ni peciter?..he also say no to mee adalah..nasi alwez yes..

tp time sahur,dia bgn just minum air ngn mkn kuih jer..no nasi..so kira balance la kot ek...

terliur aku nengok mee hailam ko tu...

::Mamalyna:: said...

mrs. k, nie sampul ada, duit tak tukar lagi...ada jugak sampul tak berisi nie, hehehe

nojah, aku buat nie tak likat sangat, takut muah...setahu aku mi hailam, berkuah...

along, kami sahur plak makan nasik...kiranya bagi tenaga time keje...tp ari nie cam nak makan nasik plaks...hehehe