Tuesday, September 29, 2009

29.9.2009 - HAPPY BIRTHDAY LYNA NURFITRINA

Dimulakan dengan bismillah.....hari ni 29 september 2009....maka genapler umur setahun puteri kesayangan kami....HAPPY BIRTHDAY LYNA NURFITRINA BINTI MOHD HILMY....Syukur ke hadrat Allah kerana mengurniakan zuriat yg sempurna dan comel kepada kami....pagi tadi semasa bersiap2 di rumah....aku ngan asben dukler menyanyi lagu happy birthday kat lyna....cam tau2 jer....lyna duk sengih2 sambil tepuk2 tangan....so cute!!!!

Aku disahkan mengandung setelah sebulan berkahwin....nak kata aku bunting pelamin, tak jugak yer....tp aku peot sebelum kawin....kalau dikira aku cuma 'kosong' 2 minggu sajer...hehehe....dan EDD aku adalah pada 9.10.2008 iaitu bersamaan 9 syawal....sememangnyer org lain sibuk buat persiapan raya....aku ngan asben sibuk menunggu kelahiran baby kami....kuih raya still tempah...dan aku dah pulun makan kuih raya tue siap2...takut tak bleh merasa nanti.... kengkawan or ofismate duk tanya balik raya mane taun nie?....kami tak bleh nak jawab....tak reti nak jawab nak balik mane.....sememangnyer time tue aku memang dah sarat sangat2 cuma buat2 gagah jer..... so far sepanjang aku berpuasa sambil mengandung, tidak penah sekali aku tinggalkan puasa....syukur alhamdullillah... 2 kali aku scan, doktor beritahu yang kami akan menimang cahayamata perempuan.....alahan semasa mengandung, adaler sikit2....kalau org lain rasa nak muntah2 waktu pagi kan...aku lain, aku rasa nak muntah2 waktu petang bila dah sampai umah....takdelah teruk sangat2 pun....adaler dalam 2 minggu gitu....selepas tue ok dah....

Dugaan semasa aku mengandung adalah aku mengalami stress ngan perangai dan perbuatan makhluk2 yang reti menyusahkan org jer....bodoh punye org....memang aku stress....last aku check up, darah aku tinggi sangat sampai kena tegur ngan nurse....kan ibu2 mengandung tak bleh stress sebab akan membahayakan kandungan tp tue ler...makhluk nie memang tak berhati perut....ishh marah plak aku kat sini....

so meh kita imbas lagi kronologi kelahiran lyna...

26 September 2008 - Jumaat
Ari ni aku tak keje, aku MC....dah bangun sahur, siap makan semua...aku cakap ngan asben, ejan tak laratler nak p keje ari nie....so dukler melepak2 kat umah....asben aku plak, pun sama tak larat katanya.....ntah ape yg tak laratnyer aku pun tak tauler.....so kami together2ler duk kat umah....so sebagai ibu mengandung, sejak kandungan kita 8 bulan, kita kena kira pergerakan baby kan....kena catit....tp aku pasan yang baby aku kurang gerak ari tue....pergerakan die tak sampai 10 pun dari kul 8 pagi sampai 8 malam....nurse dah pesan, jika pergerakan kurang, kena cepat2 p hospital, takut baby lemas.....aku lepas jer bukak pose, kemas2 barang....kul 9 gerak p spital....so p wad bersalin hospital putrajaya tue....duk tunggu lama sangat sebab takde doktor....menurut kata nurse, doktor tengah uruskan satu kes....yang mana ada sorang perempuan nie bersalin tp anak die tak dapat diselamatkan....dan die mengalami bleeding yang amat teruk dan masa tue dah masuk OT dah....dan aku nampak baby die....kesian sangat2.... aku siap cek perut semua pada kul 11 mlm....asben aku duk sedia menanti ngan kawan die....elok jer aku dapat kuar....kami sepakat nak p uptown danau kota....p ler kami kat situ...siap bersahur lagi kat sane....memang kami jalan bagai nak rak ler....abis round satu uptown tue.... dah siap sahur semua, ape lagi balik umahler kan....pas solat subuh...zzzzzzzzzz...tido....

27 September 2008 - Sabtu
Setelah penat merayap kat uptown kan...maka bangun tido lewatler kan.....so dapat mesej dari mak saudara asben, ajak berbuka pose kat umah die....kami on jer....lagi pun ari nie dah ramai org gerak balik ke kampung kan....maklumler raya kan ari rabu.....so masa aku mandi di bawah pancuran air tue....tetiba aku rasa ada air hangat mengalir kat celah kelangkang aku....ishh ape nie....aku try duk kat mangkuk toilet kut2 aku terkencing tanpa aku rasa....tup2 air tue mengalir sekali ngan darah....cepat2 aku jerit asben yang ada kat hall tue....aku cakap..'abang, ejan rasa air ketuban dah pecah nie'.....asben aku punyer kalut tak tau nak buat ape....aku menten rilek lagi...die tanya aku, die nak buat ape....aku kata, p cari makananler....so die siap2 turun p cari makanan kat kedai mamak jer....aku plak mandi cepat2 n terus pakai pad....hari sabtu tue jugak, adik asben datang umah ngan kawan die coz nak tinggalkan kete....die balik raya ke kedah ngan kawan die....sempatler jumpa adik ipar....salam2 semua...aku pun makan nasik ala kadar jer...tp aku time tue tak rasa sakit pun....so aku rilek ajelah....

dah sampai hospital, aku masuk dalam tuk chek perut, siap cek semua, baru bukak 1 cm....sakit jugak time seluk tue....cuma aku lucky sebab aku dah pecah ketuban so area tue cam berair so takdelah sakit sangat kan...doktor decide aku kena warded....ni ler seumur hidup aku, aku kena masuk spital.... nurse suruh aku pakai baju rasmi duk spital....baju light pink yang gedabak besonyer ngan kain dark pink yg kena pakai cam kain batik tue...so malam tue, aku tidoler kat spital....asben aku p tido umah member die....takut katanya kut2 aku call, die tak bangun....maklumler asben aku tue pesen tido mati...hehehe...cam biasa...malam tue dalam kul 11 mlm dan 4 pagi nurse akan datang cek perut....letakler mesin CTG tue kat perut aku nie ha.....aku pun tengokler graf tue kan....so far ada light contraction....so nurse suruh aku cek perut ngan doktor kat bilik belakang kul 7 pagi esoknyer....

28 September 2008 - Ahad
aku bangun awal coz kul 7 pagi nak cek perut ngan doktor kan....so dah siap mandi semua, aku p ler menunggu turn tuk dichek...asben aku dah sampai dah....duk teman aku tuk chek perut.... disebabkan aku dah linking....dan doktor cek masih lagi bukaan 1 cm....so doktor nak cek perut aku lagi dalam kul 2 petang plak....so balik ke wad...duk lepak2 ngan asben....kesian kami tau, takde sape nak lawat....yo ler...sedara mara n kawan2 semua dah balik kg beraya kan...duk kat spital tue pun, takde rasa suasana raya pun....cam ari2 biasa jer....

Kul 2 petang, aku p check perut lagi...kali ni doktor masukkan tablet kat tuttt tuk cepatkan bukaan coz aku dah linking nak dekat 24 jam dah....kiranya induceler nie....bila dah masukkan ubat tue...baruler aku trasa sakit2....takdelah aku sakit sampai mengerang2....still lagi undercontroller...dan malam tue, aku memang tak bleh tido...sakitttt....aku ke hulu ke hilir dalam wad tue....aku baca surah yasin....dan ape2 surah yang patut di baca....asben aku still lagi tido kat umah member kami tue....

29 September 2008 - Isnin
Asben aku pagi2 lagi dah sampai spital tuk jenguk aku.....sangat2 kesian kat asben, tengok die cam tak terurus jer...dahler bulan poser....ntah ape yg die bersahur ngan bukak poser....cam biasa, kul 7 p cek perut...bukaan still lagi 1cm....sakit bagai nak rak semalam tue...tak bukak2 lagi...adoyai....induce lagi...ntah ape lagi doktor masukkan kat tut tue.... dah sudah tue, masuk balik wad... dalam kul 9 gitu...ada plak doktor lain cek....kali nie cek dari katil ke katil....sampai turn aku...doktor lelaki tue cek perut aku....yg doktor sorang lagi brief beritahu pasal history aku nie....doktor tue leh estimate berat baby aku 3.6-3.7 kg...aku? mak ai....abisler rabak tutt aku tue.....

masa melawat, asben aku sampai ngan 2 anak sedara aku....dan nurse dah beritahu aku, kul 2 cam biasa p cek perut lagik....abis jer masa melawat, aku p ler cek perut....bukaan dah 2 cm....dan mereka suruh aku dihantar ke labour room sebab aku dah linking lebih dari 24 jam....bahaya kat baby aku....asben aku plak bila abis masa melawat tadi, die cadang nak p bayar zakat kat pkns bangi, tp dah aku tepon beritahu yang aku nak dihantar ke labour room, cepat2 die patah balik ke hospital....doktor pun masukkan ubat tuk aku berry kan....so aku masuk wad balik, tunggu asben aku n bawak beg baby....dalam ati hepi coz tak lama lagi nak jumpa baby kan....baby yang aku kandung dalam rahim aku sendiri...benih cinta dari suami tersayang kan....tp dalam masa yang sama aku takut nak bersalin..... so aku masuk labour room kul 3 petang....disebabkan aku induce, maka asben aku leh temankan aku dalam labour room tue....hehehe sangat hepi....aku ingatkan aku kena duk sorang2....meka masukkan ubat tuk cepatkan bukaan dan pasang CTG kat perut aku....time tue memang aku sakit....tp undercontrol...nurse cucuk ubat tahan sakit kat buntut aku...die cakap ubat tue bleh buat aku tido....die kata lagi kalau aku rasa sakit, suruh aku sedut gas tue.... aku plak time tue, sat2 aku tido....kiranya tido2 ayamler...bila terjaga, cepat2 aku cari n capai tangan asben aku....dukler kami berdua dalam labour room tue.....kami still leh dengar suara2 perempuan yg ada bersalin kat bilik2 situ....gerun betul aku....bila dengar suara perempuan berbunyi meneran ker....aku pandang asben, asben pandang aku...

Pehtu dalam kul 5.30 petang....nurse masuk n cakap ngan asben suruh kuar p beli makanan bukak poser....aku plak rasa sedih nak lepaskan asben aku cari makanan....coz aku kena tinggal sorang2 kat dalam bilik tue...siap aku cakap ngan asben, ' abang nak kuar ker?'....'ye ler, dah tue abang nak bukak pose ngan ape?'.....ye tak ye jugak kan.... tp dalam kul 7.45 tue asben aku dah masuk bilik aku dah....hehehe...die cakap, die bukak pose ngan roti jer....alahai kesiannyer.....aku plak....nurse tue dah tambahkan dos ubat tuk cepat bukak tue....die kata lambat sangat dan die masukkan aku dos yang paling tinggi....dalam kul 8:30 gitue...aku memang dah sakit sangat2 dah....puas aku genggam tangan asben aku tuk cover sakit....yg kelakonyer, aku sampai tarik leher baju asben aku tue....sian die....sori ye bang....pehtu dalam kul 9.30 gitu, aku dah ada rasa gesaan tuk meneran...aku cakap ngan nurse....aku nak teran....nurse kata nanti dulu....die kata tepi lubang tue masih tebal lagi....adoi...pehtu aku kata, 'saya tak tahan nurse, saya nak teran jugak'....maka bermulaler episod teran meneran....yg aku tau...aku teran jer....bape kali aku tak ingat dan yg aku ingat ada 3 nurse yg duk jaga aku...dan salah sorang nurse tue ialah bekas housemate aku time bujang....dan aku cuma dengar instruction push tue dari nurse jer....asben aku cakap jugak push tue tp tak kena langsung....bersepah jadinyer....hehehe....dan tepat pukul 9:57 malam lahirler puteri kami....

Time tue tengok baby kami putih jer...rambut lebat....sore nyaring nangis...alahai syahdunyer...dan soalan pertama aku aku tanya kat nurse ialah baby aku bape kilo....kan doktor kat wad tadi estimate berat baby aku 3.6-3.7kg...tp berat baby aku cuma 2.88 kg jer...rupa2nya kecik jer....sementara baby aku dibersihkan....maka aku plak melalui proses jahitan....asben aku dah kuar dah....dan aku merasa dijahit2 hidup2 sebanyak 2 jarum.....sakitnyer....aku dihantar masuk semula ke wad kul 1 pagi....so dukler kami berdua malam tue.....malam tue baby asik tido jer...

30 September 2009 - Selasa
Asben aku dalam kul 10 pagi gerak balik pahang, p ambik mak aku n tanam uri....perjalanan lancar....aku plak berdebar tengah tunggu keputusan sama ada aku bleh kuar wad ke tidak....dan dalam masa yang sama, baby aku tak reti nak isap susu badan....susu aku ada tp baby tak reti nak isap....puasler nurse menolong aku....nasib baik baby tak meragam....dalam kul 2 gitu, nurse beritahu yg baby aku kena tahan coz ada kuman dalam darah....ini terjadi disebabkan aku linking ari tue....dan baby aku perlu diletakkan di wad NICU....aku mintak room in atau dalam erti kata yang lain, aku pun duk kat NICU tue jugak....aku cakap ngan nurse, asben aku takde masa tue....so kena tunggu asben balik pjaya dulu....setelah asben sampai, so die uruskan semua...maka aku kena pindah ke wad NICU...dukler kat situ dari ari selasa ke hari jumaat....dalam erti kata yang lain, aku beraya di hospital putrajaya....

Masa dah tau jantina baby dan yg kami akan dapat baby gurl, so bermulaler pilihan nama baby....ada macam2...aku pun senaraikan jugak nama baby boy...so sempena lahir bulan syawal kan, so nakler berkaitan ngan bulan kelahiran baby...dan kami sepakat memilih nama LYNA NURFITRINA...yang bermaksud KELEMBUTAN CAHAYA FITRAH.... sori, terpanjang plak citer nie...ni gambar lyna setelah berusia 5 hari....dah balik umah dan first time lyna balik umah...
ni gambar yg izan ambik time die datang umah aku... masa nie lyna dalam umur 10 hari gitew..

dan ini gambar lyna hari nie....gambar pada usia setahun....tak mau pandang kamera tue....

Buat LYNA
Selamat ulangtahun yang pertama sayang....semoga lyna membesar ngan sihat dan sempurna....dengar cakap mama dan ayah....Sentiasaler membuat kebaikan dan bukan kejahatan.... Semoga lyna dirahmati oleh ALLAH SWT....mama dan ayah sayang sangat kat lyna....luv u sayang...

13 comments:

iedaLUVsham said...

EPY BETEDAY LYNA CAYANG!!! MUAAHHHH!!!! sorry mulut busuk bau lemang, hahahah!!! ;p

Echa said...

epi besday lynaaa... dah besar dah.. sekejapan jeeee..

*Miss Geli^ said...

hapy besday lyna sayang...

::Mamalyna:: said...

ieda, lyna cakap, tq auntie...nasib baik bau lemang, kalau bau rendang...terus rasa lapo...

echah, tq...jemput datang tau...

miss geli, tq jugak...datang bukan hanya perut semata2 yer...hehehe

..nOj.. said...

hepi besday lyna... jgn nakal2 tau... :)

p/s : brape ari karang cite ni?

reen said...

selamat hari lahir lyna
semoga membesar sebagai anak yang solehah...

ibuhaikal said...

selamat hari lahir lyna..semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki..dan semoga menjadik seorang anak yang pintar,bijak dan solehah..insyallah..

::Mamalyna:: said...

nojah, tq...aku karang pagi tadi tau...

reen, tq..jgn lupa datang tau

ena, tq...jgn lupa datang...moga ape yang diucapkan menjadi kenyataan..amin

bukhairiah said...

hepi besday to uuuuu
hepi besday to uuuuu
hepi besday to lyna
hepi besday to uuuuuuu

dh bechor la kecik nie...
jgn noti2 yer...jgn pnjt2 nnt jatuh...

.:fyzz:. said...

kak pia suka kawan ngan lyna..sbb lyna kiut miut..heheh..btw aunty pjot nak wish Happy besday kt lyna..moga jadi anak solehah buat mama n ayah...nnti dtg la lagi umh aunty...

~farahsyeefa~ said...

heppy bitrhday to lina....
nervous kan saat2 melahirkan...tapi itu lah kenang berharga kita kan? :)

Ibu Ayra said...

hepi besday lyna tomey.....

mela said...

Aku ingat gi ko cita kat umah haritu..ada orang tu asyik suh bedah kan?apapun..usaha untuk yg seterusnya.moga sentiasa berbahagia.